ATENȚIE! FUMATUL ÎN PARCURILE DE JOACĂ, SANCȚIONAT CU AMENZI ÎNTRE 100 ȘI 500 DE LEI

Distribuie pe:

Deși mulți români încă ignoră (după trei ani) prevederile legale, reamintim că, prin Legea nr. 15/2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, au fost incluse amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei pentru persoanele surprinse că fumează în spațiile publice, printre care și parcurile de joacă pentru copii, prevederile incluzând și țigările electronice.

Contravențiile privind fumatul în spații publice sunt constatate de către agenții de poliție, fie aparținând Ministerului de Interne, fie primăriilor (polițiști locali), tot aceștia aplicând și amenzile.

Potrivit legii, fumatul este interzis pe stadioane, în restaurante, în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber, în taxi, în spațiile de la locul de muncă (în balcoanele clădirilor de birouri), în stațiile de autobuz, în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare (inclusiv în curțile spitalelor), la plajă (dacă există locuri de joacă în imediata proximitate), în unitățile de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului (de stat sau private), în mașinile aparținând firmelor, dar și în mașinile personale, dacă se transportă copii sau gravide.

Și, totuși, se mai poate fuma în fața restaurantelor, pe terasă, dacă se amenajează loc de fumat (fără să fie acoperit și cu minimum doi pereți), în parc (dar nu lângă locurile de joacă ale copiilor), la plajă (dacă este una deschisă), la concerte (dacă este spațiu deschis și nu există compartimentări), în camere special amenajate (exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale), cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor și să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare, precum “Cameră pentru fumat” sau “Loc pentru fumat”, și în celulele pentru deținuții din penitenciarele de maximă siguranță.

Permis este să fumezi și pe propriul balcon, întrucât locuința personală nu este loc public. În schimb, dacă se desfășoară o activitate economică pe acel balcon, este considerat loc de muncă închis, iar fumatul este interzis.

Lasă un comentariu