PREȘEDINTELE PARTIDULUI POPULAR MAGHIAR DIN TRANSILVANIA: “E LIMPEDE CĂ ROMÂNIA NU ESTE STAT DE DREPT”

Distribuie pe:

Potrivit lui István Csomortányi, liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), lui Dan Tănasă (președintele Asociației Civice pentru Demnitate în Europa), “faimos pentru procesele intentate pentru inscripțiile maghiare și folosirea simbolurilor acestei minorități”, ar trebui să i se interzică dreptul de a intra în Ungaria, ca și “altor provocatori antimaghiari”.

Liderul PPMT consideră că în ultima perioadă s-a întețit sentimentul antimaghiar, deoarece manifestările antimaghiare se petrec cu susținerea statului sau în văzul autorităților, care nu au nicio reacție, ba, mai mult, le dau dreptate doar în cazuri foarte rare maghiarilor din România în chestiuni ce privesc comunitatea lor. “Este limpede că România nu este stat de drept”, conchide președintele PPMT, potrivit MTI.

Csomortányi a anunțat, săptămâna trecută, la Oradea, că a înaintat o plângere administrativă Primăriei Dărmănești pe tema transformării ilegale a cimitirului soldaților austro-ungari căzuți în Primul Război Mondial. Acesta a adăugat că plângerea este un demers necesar, înainte de deschiderea unei acțiuni în contencios-administrativ.

“Se pare că vremea distrugerilor de cimitire și a falsificărilor istoriei, de tip ceaușist, s-a întors și vom lupta cu toate mijloace împotriva ei”, a afirmat președintele PPMT, atrăgând atenția că profanarea cimitirului din Valea Uzului este o chestiune de importanță internațională, deoarece acolo sunt înmormântați și soldați germani și ruși.

István Csomortányi a mai anunțat că întregul aparat al partidului său este pregătit să participe la campania de strângere de semnături de susținere a inițiativei cetățenești europene privind regiunile naționale, ce are ca scop înființarea unui sistem în care folosirea fondurilor comunitare nu poate contraveni intereselor regiunilor care au particularități naționale, etnice, culturale, religioase sau lingvistice. 

Lasă un comentariu