ÎN ULTIMUL AN, PESTE JUMĂTATE DINTRE ROMÂNI NU AU CITIT NICIO CARTE...

Distribuie pe:

Potrivit Barometrului Actualității Românești, în ultimele 12 luni, 44,3 la sută din români susțin că au citit o carte, în timp ce 51,1% au declarat că nu au avut timp, pentru că au mers la... mall.

Pe de altă parte, 77,4% dintre români se consideră persoane religioase, iar dintre acestea 15,2% participă la serviciul religios cel puțin o dată pe săptămână. În ceea ce privește vizita Papei Francisc de la sfârșitul lunii mai, 61% dintre români consideră că este foarte importantă.

Ponderea activităților recreative

În ceea ce privește activitățile recreative, 53,1% dintre români declară că în ultimele 12 luni au mers doar la mall, iar 36,6% au fost prezenți la sărbători sau evenimente locale.

În schimb, 27,9% au mers la cinematograf, 21,9% - la concerte de muzică ușoară sau populară, 21,5% au participat la un eveniment sportiv, iar 21,1% au mers într-un bar, restaurant, club sau discotecă.

Cât despre consumul cultural, 44,3% din respondenți au declarat că au citit în ultimele 12 luni o carte, 19% au vizitat monumente istorice, 16,9% au mers la teatru, operă sau concerte de muzică clasică și 15,2% au vizitat un muzeu sau o galerie de artă. Însă, 42,1% reprezintă non-răspunsuri.

Cât de importantă este religia

Pentru români, religia este destul de importantă. Astfel, 77,4% dintre ei se consideră persoane religioase, în timp ce doar 16,5% declară că nu sunt religioși, iar 2,65% că sunt de-a dreptul atei convinși. 3,5% reprezintă non-răspunsuri. 15,2% participă la serviciul religios cel puțin o dată pe săptămână, 22,1% - cel puțin o dată pe lună, 27% - de câteva ori pe an, 27,1% - doar la sărbătorile mari și la anumite evenimente, iar 5,6% - niciodată! 3% au ales varianta “nu știu”, sau nu au răspuns.

61% dintre români consider că vizita Papei Francisc de la sfârșitul lunii mai este importantă pentru România, 23,3% răspund negativ, iar 15,7% reprezintă non-răspunsuri.

În ceea ce privește Biserica Ortodoxă Română (BOR), 84,8% din populație consideră că instituția supremă a ortodoxiei din țara noastră ar trebui să se ocupe doar de problemele religioase, 8,9% își exprimă dezacordul cu această idee, iar 6,4% nu știu sau nu răspund.

Marea majoritate a românilor (89,5%) consideră că BOR ar trebui să se ocupe mai mult de ajutorarea persoanelor nevoiașe, 5,3% își exprimă dezacordul cu această idee, iar 5,1% nu știu sau nu răspund.

* **

Barometrul Actualității Românești a fost realizat la nivel național de INSCOP Research, la comanda LARICS - Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale “Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

Datele sondajului au fost culese la nivel național, în perioada 12 aprilie - 3 mai 2019, pe un eșantion de 1.050 persoane, reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. 

Lasă un comentariu