De ce mint bărbații, de ce mint femeile...

Distribuie pe:

Psihologul american Robert Feldman de la Universitatea din Massachusetts, citat de descopera.ro, a studiat mai bine de un deceniu... minciuna, iar cel mai șocant rezultat a fost că peste 60% dintre oameni mint în timpul unei conversații de 10 minute și că, în medie, aceștia spun câte două până la trei minciuni în acest interval scurt de timp.

Cauze

Specialistul american afirmă că majoritatea oamenilor din studiile lui nici măcar nu și-au dat seama de toate minciunile pe care le-au spus decât după ce le-au fost redate video conversațiiile în care au fost implicați.

“Oamenii mint în conversația de zi cu zi pentru a părea mai simpatici și mai competenți. În timp ce bărbații și femeile mint la fel de des, ei tind să mintă din motive diferite.

Femeile erau mai predispuse să mintă pentru a face persoana cu care vorbeau să se simtă bine, în timp ce bărbații au mințit cel mai des pentru a-și crea o imagine mai bună”, spune Feldman.

Semne care indică minciuna

Oamenii își acoperă adesea gura când mint, iar o mână pe gură sau chiar o atingere a buzelor arată că mint, deoarece acest limbaj inconștient al corpului reprezintă o închidere a comunicării.

Atunci când mint, oamenii își acoperă instinctiv părțile vulnerabile ale corpului, cum ar fi capul, gâtul sau abdomenul, deoarece minciuna îi face să se simtă expuși, vulnerabili și deschiși la atac.

Ei se repetă și oferă prea multe detalii. Mincinoșii urăsc tăcerea, așa că adesea încearcă să o umple vorbind mai mult decât trebuie, oferind mult mai multe informații decât era necesar sau decât li s-a cerut. Cu cât stai mai mult tăcut, cu atât mincinoșii vor adăuga mai multe detalii pentru a-și susține povestea, în speranța că te vor convinge.

Într-o încercare inconștientă de a găsi o cale de scăpare, oamenii care mint își înclină corpul spre ușă dacă stau așezat, iar dacă stau în picioare chiar se pot apropia de ușă.

Respirația lor se schimbă, deoarece ei încep în mod reflex să respire mai greu atunci când mint, minciuna provocând modificări ale ritmului cardiac și ale fluxului sanguin. Uneori, mincinoșii vor avea chiar dificultăți în a vorbi, deoarece membranele mucoase din gură se usucă, ca parte a răspunsului organismului la minciună.

Unii oameni, de exemplu, privesc în sus și în dreapta când își amintesc informații, dar în jos când mint. Pentru alții, este invers. O schimbare în mișcarea ochilor poate fi un indicator foarte puternic al minciunii. Tactica aceasta poate fi aplicată doar pe oamenii pe care îi cunoașteți foarte bine.

Alteori, mincinoșii vor menține un contact vizual excesiv, fără să clipească, într-o încercare abrazivă de a părea sinceri.

Ei pot devini agresivi. Mincinoșii vor deveni adesea agresivi într-o conversație, fără niciun motiv aparent. Lucreția Pop

Lasă un comentariu