DEZVOLTAREA ȘI ÎMBUNĂTĂȚIREA POLITICILOR REGIONALE PENTRU CONSERVAREA PATRIMONIULUI NATURAL ȘI A BIODIVERSITĂȚII

Distribuie pe:

În cadrul celui de-al treilea apel Interreg Europe din anul 2017, Provincia Fryslân din Olanda, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului (A.P.M.) Mureș, Fundația ADEPT Transilvania și alte șase instituții/entități partenere din opt țări membre ale Uniunii Europene (Olanda, România, Spania, Polonia, Belgia, Suedia, Slovenia, Bulgaria) au depus proiectul Celebrating Biodiversity Governance (BioGov). Aprobat la începutul anului 2018, acesta se derulează în perioada iunie 2018 - mai 2022, pe parcursul a opt semestre. Scopul său vizează dezvoltarea și îmbunătățirea politicilor regionale pentru conservarea patrimoniului natural și a biodiversității, prin forme complementare de guvernanță participativă.

Totodată, planul de acțiune va propune un mecanism de gestionare a unei suprafețe de 2.000 hectare de coridoare ecologice, în afara ariilor protejate din județul Mureș, printr-o bună colaborare a tuturor factorilor interesați. Astfel, în semestrul II (decembrie 2018 - mai 2019), APM Mureș a coordonat un grup de lucru, tema abordată fiind situația coridoarelor ecologice în România, precum și metodologia de identificare și monitorizare a acestora. APM Mureș a participat și la cel de-al doilea Interreg Meeting, organizat în primele zile ale lunii aprilie, de Fundația Adept, în România, la Daneș, județul Mureș. Cu acest prilej, au fost discutate aspecte legate de implementarea proiectului, resursele umane, resursele financiare, contactarea experților, elaborarea studiului de bază, inițierea notificărilor și a documentelor suplimentare.

La mijlocul lunii mai, reprezentanți ai APM Mureș, Fundației Adept și Agenției Teritoriale Flamande - Belgia, au luat parte la prima întâlnire de evaluare reciprocă (Peer Review) din cadrul proiectului, desfășurată în Polonia, la Lodz, prin intermediul căreia vizitatorii și gazdele au discutat și schimbat informații despre guvernanța participativă. De asemenea, tot în cadrul proiectului, au avut loc cinci vizite de studiu, în care participanții au reușit să interacționeze cu actorii regionali din voievodatul £ódŸ, aflăm de la ing. Dănuț Ștefănescu, director executiv al APM Mureș. Domnia sa adăuga și că A.P.M. Mureș și Fundația ADEPT Transilvania au ca obiectiv elaborarea unui plan de acțiune care să susțină finanțarea coridoarelor ecologice, prin forme complementare de guvernanță participativă.

 

Lasă un comentariu