ÎN PARTENERIAT CU LIDERUL MONDIAL ÎN TEHNOLOGIE MEDICALĂ, PRIMUL CENTRU DE EXCELENȚĂ ÎN STROKE DIN ROMÂNIA, LA SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Primul Centru de Excelență în Stroke din România s-a inaugurat în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, în parteneriat cu liderul mondial în tehnologie medicală, și va deservi aproximativ 3 milioane de locuitori din 8 județe.

“Pentru aproximativ 3 milioane de oameni, locuitorii a 8 județe, existența acestui centru va da posibilitatea de a beneficia, în mod direct, de o terapie de înaltă performanță, de top și, totodată, va oferi accesul la o echipă medicală pregătită pentru a gestiona situațiile de urgență în cazul accidentului vascular cerebral (AVC) acut”, explică Dr. Lucian MĂRGINEAN, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervențională din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.

Centrul de Excelență în Stroke din Târgu-Mureș este primul din România, în care medicii vor folosi Softul Rapid, o platformă standardizată și complet automatizată, cu ajutorul căreia diagnosticul și criteriile de eligibilitate pentru includerea în tratamentul AVC-ului ischemic acut se stabilesc în maxim 2 minute.

“Acest soft prelucrează imaginile fără echivoc, în 30 de secunde, maxim 2 minute, dându-ne o situație reală a stării creierului. Practic, ne arată acea zonă din creier care nu este încă distrusă, este doar amorțită și pe care, prin terapia pe care o inițiem, putem să o salvăm. În acest sens, pacientul poate să beneficieze, în mod real, după niște criterii bine stabilite, de șansa unei revasculărizări. Totodată, rapiditatea și lipsa echivocului în gestionarea și analiza acestor imagini face o abordare cât mai corectă și eficientă a pacienților cu AVC”, explică Dr. Lucian MĂRGINEAN și exemplifică în video-ul din link-ul următor: https://www.youtube.com/watch?v=6MUbp9vfmSY

“Noi nu vom putea numai să salvăm vieți, vom reda societății, print-un astfel de centru, oameni valizi, care să se întoarcă în câmpul muncii, în loc să devină oameni dependenți, care depind de familiile lor și de asistența socială”, declară Dr. Raed ARAFAT, Secretar de Stat MAI.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș va fi, astfel, unic în România atât din punctul de vedere al tratării pacienților cu AVC, cât și al echipei multidisciplinare care va prelua astfel de cazuri: “Alinierea României la standarde internaționale, prin crearea acestui Centru de Excelență în Stroke, înseamnă o echipă multidisciplinară cu personal medical supraspecializat, care să poată să acționeze în urgență, în timp util terapeutic, redând starea de bine a pacientului cu AVC acut. Înseamnă, de asemenea, o infrastructură cu o dotare materială, cu o aparatură performantă de ultimă generație și, nu în ultimul rând, înseamnă un registru unic în care pacienții să fie incluși, pentru a putea cuantifica beneficiul activității noastre și necesitatea finanțării lor”, subliniază Dr. Lucian MĂRGINEAN.

“Înființarea primului Centru de Excelență în Stroke în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș reprezintă o onoare deosebită, pentru că pune spitalul nostru pe harta medicinei europene, chiar a medicinei mondiale”, declară Dr. Claudiu PUIAC, Manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.

Centrul de Excelență în Stroke din Târgu-Mureș va găzdui în luna iunie unul dintre cele mai importante evenimente medicale din Sud-Estul Europei, sub forma unei manifestări științifice de amploare pentru neuroradiologii interventioniști, medici neurologi, anesteziști și urgentiști, la care vor fi prezenți profesorul Jacques Moret, părintele neuroradiologiei intervenționale, și profesorul Laurent Spelle, pentru a împărtăți din experiența și cazuistica lor.

Lasă un comentariu