CAMPANIE DE STRÂNGERE DE SEMNĂTURI ÎMPOTRIVA NOII DENUMIRI A UMFST TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

UDMR Mureș a dat publicității un comunicat în care își exprimă nemulțumirea față de faptul că Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureș va purta numele medicului George Emil Palade, laureat al premiului Nobel. Rectorul universității a anunțat săptămâna trecută la o conferință că, de câteva zile, instituția de învățământ superior pe care o conduce poartă numele doctorului american, de origine română, George Emil Palade, supranumit părintele cercetării celulare. UDMR consideră că decizia guvernului de a aproba hotărârea senatului universității de redenumire a instituției de învățământ sfințește strădaniile antimaghiare aflate de mai multe decenii în derulare la universitate, se arată în comunicatul preluat de MTI. Filiala amintește că UMDR și profesorii maghiari au anunțat încă din ianuarie că nu sunt de acord cu redenumirea universității. “Am spus clar și că dacă este inevitabilă redenumirea universității, pentru noi doar exemplul Babeș-Bolyai este acceptabil și pot fi luate în considerare doar personalități care au pus bazele universității târgumureșene, respectiv au contribuit cu știința și cercetarea lor la ridicarea universității printre cele mai prestigioase din țară”.

UDMR consideră că și acest pas urmărește negarea, eliminarea caracterului și trecutului maghiar al universității.

Astfel, în ciuda deciziei guvernului, UDMR va începe în toată Transilvania o campanie de strângere de semnături, iar detaliile acesteia vor fi discutate cu părțile implicate în această săptămână.

De la fuzionarea cu Universitatea Petru Maior, cu predare exclusiv în limba română, ponderea studenților și profesorilor maghiari a scăzut și mai mult, iar momentan, doar formarea teoretică se desfășoară în maghiară. Cadrele didactice maghiare și politicienii maghiari se tem că fără consolidarea liniei de predare în limba maternă și asigurarea de noi profesori maghiari, pe termen lung, învățământul maghiar va tinde să dispară, se mai arată în comunicat.

Lasă un comentariu