LA TÂRGU-MUREȘ A FOST INAUGURAT - OFICIUL TERITORIAL CENTRU AL AUTORITĂȚII NAȚIONALE DE MANAGEMENT AL CALITĂȚII ÎN SĂNĂTATE

Distribuie pe:

Miercuri, 26 iunie, și-a început activitatea Oficiul Teritorial Centru al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), cu sediul în municipiul Târgu-Mureș. Județele: Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș sunt arondate acestui oficiu, care are ca scop îndrumarea unităților sanitare în procesul de implementare al managementului calității serviciilor medicale și siguranței pacientului, informează ANMCS. Totodată, reprezentanții ANMCS în teritoriu vor monitoriza menținerea condițiilor de acreditare.

“Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate este MEDICUL SISTEMULUI SANITAR. Consultă unitățile sanitare, adică le EVALUEAZĂ , stabilește diagnosticul - ACREDITEAZĂ și face recomandări terapeutice centrate pe pacient, pentru fiecare unitate sanitară. Mai mult de atât, monitorizează evoluția și intervine cu corecții pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale și a siguranței pacientului”, a declarat președintele ANMCS, dr. Vasile Cepoi, aflat la Târgu-Mureș.

“În aria de competență a Oficiului Teritorial Centru  sunt 87  de unități sanitare, dintre care 50  publice și 37 private. În acest moment, 11 spitale din această regiune au fost evaluate și încadrate în categorii de acreditare, în ciclul al II- lea de acreditare” a precizat dr. Marius Filip, director Unitatea de Standarde pentru Serviciile de Sănătate din cadrul ANMCS . Pe lista spitalelor încadrate în categorii de acreditare, în județul Mureș figurează două spitale, iar pentru alte 10 spitale din Regiunea Centru sunt în curs de elaborare rapoartele de acreditare.

La nivel național, prin Hotărârea Guvernului nr. 728/2018 au fost înființate 8 oficii teritoriale, structuri cu personalitate juridică.

Managerul SCJU Târgu-Mureș le recomandă...mai multă reținere “celor care fac declarații în domenii pe care nu le cunosc”

Pe de altă parte, potrivit celui mai recent raport întocmit de ANMCS, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a fost clasificat în categoria a IV - “acreditat cu încredere redusă”, fapt ce a determinat apariția în spațiul public a unor afirmații potrivit cărora unitatea medicală târgumureșeană s-ar afla “într-o situație catastrofală”. În replică, dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU a explicat, într-o postare pe facebook, că spitalele se clasifică potrivit metodologiei prevăzute de normele legale în vigoare ( Ordinul 323/2011), în funcție de competență, și “de râsul lumii ajung cei care fac declarații în domenii pe care nu le cunosc”.

“Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș nu se compară nici cu Târnăveni, nici cu Bobohalma, ci cu Spitalul Universitar de Urgență din București, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București etc., spitale de aceeași categorie. În cadrul acestei categorii, planurile de conformare neîndeplinite determină acordarea gradului 4, iar nu capacitatea profesională, medicală a spitalului”, a explicat dr. Puiac, potrivit căruia SCJU “este, din nou, amestecat, fără voia sa, într-o campanie de denigrare nemeritată, inițiată chiar de cei care ar trebui să-și dea concursul la dezvoltarea celui mai important centru medical regional”. Vom reveni. 

Lasă un comentariu