ȘTIRI EXTERNE

Distribuie pe:

Turcia este hotărâtă să distrugă “coridorul terorii” din Siria

Turcia este hotărâtă să distrugă “coridorul terorii” de pe teritoriul sirian, de la est de fluviul Eufrat, indiferent de rezultatul discuțiilor cu SUA privind proiectul unei zone de securitate în nordul Siriei, a declarat vineri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

“Cei care se încred în puterile străine din regiune vor fi îngropați”, i-a atenționat Erdogan pe membrii partidului său, Justiție și Dezvoltare (AK). “Vom găsi o soluție durabilă împotriva terorii”, a asigurat liderul de la Ankara.

Afirmațiile sale vin în contextul în care luni, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că, în cazul neinstituirii unei zone de securitate în nordul Siriei și dacă amenințările la adresa Turciei vor continua, Ankara va lansa o operațiune militară la est de Eufrat.

Turcia se află în discuții cu SUA în vederea stabilirii unei zone de securitate la granița sa, în zona de nord-est a Siriei, regiune în care SUA sprijină miliția kurdă YPG, pe care Ankara o consideră organizație teroristă.

 

Bulgaria: Comisarul European pentru sănătate, “profund dezamăgit” de gestionarea epidemiei de pestă porcină africană

Comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentelor, Vytenis Andriukaitis, și-a exprimat profunda dezamăgire față de modul în care autoritățile din Bulgaria au gestionat epidemia de pestă porcină africană, a informat postul național de radio (BNR), transmit Sofia Globe și Novinite.

“Și înmulțirea cazurilor reprezintă un exemplu convingător al faptului că Bulgaria nu a făcut prea mult pentru a evita această situație”, a declarat Andriukaitis într-un interviu acordat BNR.

În trei districte din Bulgaria - Plevna, Razgrad și Ruse - este stare de urgență din cauza pestei porcine africane. Sunt 19 focare în diverse părți ale țării. Zeci de mii de porci au fost sacrificați sau sunt pe punctul de a fi, iar prețul cărnii de porc a crescut semnificativ.

În timp ce aștept rezultatele oficiale ale investigației echipei Comisiei Europene care se află acum în Bulgaria, pot doar să spun că asta s-a întâmplat deoarece cineva a fost neglijent, nu și-a îndeplinit obligațiile profesionale în mod corespunzător și nu a acordat atenție fenomenului”, a declarat Andriukaitis, adăugând că autoritățile trebuie să meargă din ușă în ușă pentru a explica fermierilor măsurile necesare pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane.

 

Budapesta: 3.500 de persoane evacuate...

Poliția din Budapesta a început evacuarea locuitorilor din zona parcului Varosliget, în centrul orașului, în vederea dezamorsării unei bombe neexplodate de mari dimensiuni datând din Al Doilea Război Mondial găsite în zonă, a anunțat vineri dimineața municipalitatea, transmit MTI și Magyar Hirlap.

Zona aflată în vizorul autorităților a fost parțial închisă, în sensul că nu este permisă intrarea, ci doar ieșirea, a precizat municipalitatea.

Segmente din străzile adiacente au fost, de asemenea, închise traficului, iar autobuzele și troleibuzele din zonă circulă deviat.

Evacuarea afectează în total circa 3.500 de persoane, cărora autoritățile le-au pus la dispoziție adăposturi temporare. De asemenea, autoritățile asigură asistență și transport pentru persoanele bolnave și vârstnicii vizați de evacuare.

Bomba de 100 de kilograme de producție sovietică a fost descoperită joi, pe un șantier și operațiunile de dezamorsare a proiectilului urmau să fie finalizate în jurul prânzului, de o echipă de geniști și pompieri militari.

Lasă un comentariu