SECVENȚE (ROMÂNIA EDUCATĂ)

Distribuie pe:

Denumite traversări marcate circulației pietonale, treceri pentru pietoni, zebre, au devenit capcane imprevizibile celor prea grăbiți trecători (posibil și spre altă dimensiune etnică), datorită neglijenței și neanticipării pericolului la care se expun, avântându-se hazardat, în grabă pe marcaj, fără să se asigure, nesesizând apropierea inevitabilă a unor autovehicule, chiar și agabaritice, șoferii fiind nevoiți să frâneze brusc pentru evitarea unei eventuale tragedii, pentru a ceda trecerea, folosită uneori abuziv, să cedeze “prioritate” acordată prea ușor prin legislație, unor trecători iresponsabili. Cu siguranță, în cazul unui tragic vinovat și inculpat în fața legii este șoferul.

Am fost martor la numeroase situații asemănătoare, când fragilitatea corpului uman și integritatea sa au fost amenințate de apropierea unor autovehicule, când femei tinere (mame?), cu telefonul la ureche, s-au avântat cu copii mici în cărucioare, pe zebră, nesesizând apropierea autobuzelor sau a camioanelor, nereceptive la starea tehnică și cedarea sistemului de frânare, datorită suprasolicitării pe un spațiu foarte limitat, putând provoca posibile victime. Da, mame iresponsabile.

Consider că, asemenea situații ar trebui monitorizate prin camerele de supraveghere stradale, identificate persoanele în cauză și sancționate pentru încălcarea regulilor de circulație pietonală, neținând seama de avertismente, inconștiente prin pericolele la care expun copiii și propria persoană. Telefonul mobil este mai important decât viața copilului?!

În autobuzele locale, reprezentante ale Evei mai ales, se urcă cu mâncare la pachet, din care consumă fără nicio jenă, neinhibate, înghețată, fructe, răcoritoare, sfidând ceilalți călători, dar mai ales lipsite de bună-cuviință! Poate că și SILETINA ar trebui să adopte niște norme minime, precum Regulamentul firmei Nirajul Prodcom SRL: “Este interzis consumul de alimente, cafea, înghețată, țigări, semințe, gumă de mestecat.” Rezultatul, curățenie exemplară. Felicitări!

Malurile pârâului Pocloș, mărginite prin alei (dar și alte zone) au devenit haznale pentru potăi și javre din toate speciile plimbate fără lesă și botniță, de cucoane tinere, fără ustensile, dar nici măcar cu intenții să curețe fecalele patrupedelor înfiate! Mentalitatea lor, să curețe... ploaia! Pe aceleași alei, bunicuțele (mamele nu au timp!) își plimbă nepoțeii în cărucioare sau la pas, civic și “igienic”. Se asortează perfect. Inconștiență nelimitată!

Clișee dintr-o Românie reprezentativă, înstrăinată de nevoile populației, cuprinsă de alterări agravante moral-spirituale și social-materiale, expusă discreționar unor mecanisme de guvernare improvizate, aberante, defecte din start, prin coabitarea unor instituții incompetente, iresponsabile, lipsite de raționament logic durabil!

“...Fir-ar să fie, nevertebrată țară

Cu oameni falși și plină de lichele...” (A. Păunescu)

Lasă un comentariu