TURISM PE LÂNGĂ CASĂ

Distribuie pe:

Vara fierbinte, cu temperaturi de 30 de grade C, te îndeamnă să fugi, undeva, departe de betoanele blocurilor, în căutarea de umbră și aer curat. Mulți târgumureșeni se duc la mare, pe litoralul românesc sau în Grecia, Turcia, Croația etc. Mai nou, tot mai mulți caută Egiptul, la Marea Roșie, mai ales că din acest an există o cursă directă, cu avionul, Târgu-Mureș - Hurghada. După trei ore de zbor, ai ajuns în Egipt, să faci baie în Marea Roșie.

Pentru cei care, din diferite motive, preferă să rămână acasă, județul Mureș oferă numeroase oportunități, pentru un turism sănătos, mult mai ieftin decât în alte locații interne sau externe.

De pildă, în Târgu-Mureș poți petrece clipe de vis la Weekend, unde se oferă bazine de înot, plajă, restaurante, o atmosferă relaxantă, de 5 stele. Te duci dimineața și poți să te odihnești la umbră sau la soare până noaptea. Faptul că mulți turiști, din județele vecine și din țară, vin în această oază de liniște confirmă valoarea unui punct turistic important. O altă destinație târgumureșeană este Platoul Cornești, cu Grădina Zoologică, o atracție pentru copii, dar și pentru vârstnici. La intrarea în municipiu, dinspre Reghin, există un centru turistic de importanță națională, Băile Sărate de la Sângeorgiu de Mureș, Stațiunea balneoclimaterică Apolo, căutată de cei cu diferite afecțiuni reumatice. Este adevărat că pentru turiști de o zi, cei care caută băile de aici, prețurile sunt mai piperate, chiar dacă condițiile sunt de lux.

O după amiază plăcută, târgumureșenii o pot petrece în Sâncraiul de Mureș, la Peștișorul de Aur, sau pe malul Mureșului, la o partidă de pescuit.

La Ideciu de Jos, o stațiune balneară de interes local, cu izvoare clorosodice și nămol terapeutic, cu ștrand într-un lac sărat, se pot petrece câteva zile, fiind asigurate și condiții de cazare.

La Câmpul Cetății, sat component al comunei Eremitu, pe cursul superior al Nirajului, între Sovata și Eremitru, pe un drum de acces asfaltat, un loc de un pitoresc aparte, înconjurat de păduri cu specii de foioase, a devenit după “revoluție”, prin privatizarea păstrăvăriei, un punct de atracție căutat de mureșeni, datorită unui restaurant cu specific din preparate de pește, dar și cu o ofertă de cazare, în căsuțe. Aici, sau în pensiunile din jur, poți petrece o zi sau câteva zile.

Intrat de curând în circuitul turistic, complexul de la Cund, comuna Bahnea, prin restaurantul înființat de un profesor de muzică din Germania, vin turiști din Cluj, București, mai puțin din județ, atracția constă din împrejurimile cu dealuri domoale, împădurite, aer curat. De altfel, la Bahnea, centru de comună, Eparhia reformată de Cluj Napoca, moștenitoarea castelului familiei Bethlen, a demarat un proiect de amenajare turistică, inclusiv construirea unui hotel de 5 stele pentru turiștii din Ungaria.

Mult căutat este și complexul turistic de la Daneș, o localitate situată în stânga râului Târnava Mare, la vărsarea pârâului Criș în Târnava Mare, într-o pădure de foioase, cu un restaurant elegant, un manej cu cai de rasă pentru călărie, cu posibilități de excursii prin satele săsești din împrejurimi. A devenit un punct de atracție pentru sighișoreni, dar și pentru turiștii din toată țara, în special din București. Nu în ultimul rând, cea mai importantă locație turistică atractivă pentru mureșeni, este Sovata - Perla Turistică a Transilvaniei. Oraș situat pe cursul superior al Târnavei Mici, Sovata Băi, cea mai cunoscută stațiune balneo climaterică din Transilvania, atestată din anul 1913, renumită pentru calitățile apelor sărate și nămolului din aceste lacuri: Lacul Ursu, cu o suprafață de 4,8 hectare, cel mai mare lac helioterm din Transilvania, format în 1880 prin prăbușirea unei vechi mine de sare, Lacurile Aluniș, Roșu, Negru, Verde, cu popasurile turistice Tivoli și Stâna de Vale, cu rezervația naturală Lacul Ursu și arboretele înconjurător - areal de protecție cu o suprafață de 79 hectare, înființat prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.16/ 1993, sunt puncte de atracție, unde se pot petrece o zi sau mai multe zile de concediu plăcut și relaxant. În mod deosebit prezintă interes complexul turistic Aluniș, unde profesioniști în tainele turismului oferă toată gama de servicii posibile, de nivel mondial. Hotelul Sovata și celelalte hoteluri au intrat în stăpânirea unei firme din Ungaria, fiind căutate, cu precădere, de turiști străini.

Nu este de neglijat nici turismul religios din județul Mureș, la mănăstirile din Recea-orașul Ungheni, Sighișoare, Sânmartinul de Câmpie, Nima Rîciului, Găbud, Jacul Românesc, Dumbrăvioara, Cipăieni, Biserica din Agrișteu și Filitelnic, locuri unde, mureșenii participă la Sfintele Slujbe, duminica și de sărbători.

Am amintit doare câteva locuri minunate din județul Mureș, unde se poate practica un turism pe lângă casă, mai ieftin, mai accesibil pentru toate categoriile sociale, dar poate mai plăcut decât pe alte meleaguri.

 

Lasă un comentariu