PICIOARE DUREROASE

Distribuie pe:

* Dacă pe măsură ce vremea trece, încep să vă doară picioarele, iar mersul devine obositor și greoi, recurgeți la sfaturile care urmează:

Băi de picioare și uleiuri aromate

* Rece și cald. Umpleți un lighean cu apă rece și altul cu apă cât suportați de fierbinte. Așezați-vă confortabil și băgați-vă picioarele în apa rece. După 5 minute scoateți-le și băgați-le în ligheanul cu apă fierbinte. Repetați procedeul de mai multe ori. Schimbarea de temperatură stimulează circulația, dilatând și apoi comprimând vasele de sânge.

* Masaje blânde.

Masați-vă ușor picioarele cu uleiuri aromate (esențiale). Umpleți un lighean cu apă caldă, adăugați două picături de ulei aromat de mentă, patru picături de ulei de eucalipt, patru picături de ulei de rozmarin. Stați cu picioarele în apă 10 minute.

* Ceai de mentă. Dacă nu aveți uleiuri aromate la îndemână, preparați un ceai concentrat de mentă și turnați-l în lighean.

* Arnică. Vârâți-vă picioarele într-un lighean cu apă caldă, în care adăugați 15 ml de tinctură de arnică (se găsește în farmacii). Prin stimularea circulației sanguine, ușurează pe loc durerea.

Miracolele masajului

* Procurați-vă un cilindru de lemn zimțat pentru masarea tălpii picioarelor. Dacă nu găsiți, folosiți o minge sau un sucitor pentru prăjituri. Puneți-l sub talpa piciorului și masați-o vreme de 3 minute.

* Preparați un ulei de masaj pentru a vă ușura picioarele: amestecați 3 picături de ulei esențial de cuișoare cu 3 lingurițe de ulei de măsline. Masați-vă locurile dureroase încetișor, până ce uleiul pătrunde în piele. Un alt amestec cu același efect: 3 picături de ulei de lavandă, 1 picătură de ulei aromat de mușețel și 1 picătură de ulei aromat de mușcată se amestecă bine cu 2 linguri de ulei

de măsline.

Gimnastică pentru picioare

* Puneți un creion pe podea și încercați să-l apucați cu degetele. Acest exercițiu ușurează durerile.

* Înconjurați cele 5 degete de la picioare cu un elastic puternic. Încercați să le îndepărtați unul de altul, vreme de 5 secunde. Repetați exercițiul de 10 ori, până ce simțiți că piciorul se relaxează.

* Mișcări de întindere. Dacă vă dor călcâiele, mai ales dimineața, este pentru că suferiți, probabil, de fasciită plantară, o inflamație a membranei care leagă călcâiul de baza degetelor. Pentru a ușura durerea, întindeți-vă “călcâiul lui Ahile”. Așezați la distanță de un metru față de un perete, sprijiniți-vă cu mâinile de el, mutați piciorul drept ceva mai în față, îndoiți-l și mențineți poziția. În timpul acesta, întindeți piciorul stâng în spate, cu călcâiul pe sol, astfel încât să simțiți cum se întind călcâiul și talpa piciorului. Rămâneți în poziție 10 secunde, apoi schimbați picioarele.

* Gheață. Aplicați un cub de gheață pe călcâiul dureros, 10 minute, de trei ori pe zi.

* Talonete. Cumpărați talonete poroase, pe care le vârâți în pantofi. Protejează călcâiul când mergeți.

Mai bine să previi decât să vindeci

* Dacă sunteți constrânși să stați în picioare mai multe ore, puneți-vă sub tălpi un covoraș de burete.

* Purtați pantofi de sport, cât mai des posibil, chiar și când nu faceți sport. Susțin talpa piciorului și vă feresc de șocuri. Dacă nu vă plac pantofii de sport, cumpărați-vă încălțăminte cu talpa groasă.

* Cumpărați-vă pantofii după-amiază, când picioarele vă sunt umflate.

Lasă un comentariu