PESTE 40 DE CASTELE DE PE VALEA MUREȘULUI, “LUATE ÎN VIZOR” PENTRU REABILITARE

Distribuie pe:

Consiliul Județean a fost, recent, gazda întâlnirii regionale din cadrul proiectului internațional Innocastle, organizat de Institutul Național al Patrimoniului, proiect ce vizează conservarea și valorificarea durabilă a reședințelor elitelor istorice prin remodelarea actualelor politici publice. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, proprietari de castele și domenii istorice, inclusiv persoane private, reprezentanți ai societății civile și ai unor instituții de profil din județele Mureș, Alba și Harghita. “Ne bucurăm că în cadrul acestui proiect Institutul Național al Patrimoniului a ales să studieze mai în detaliu situația și posibilitățile de valorificare a castelelor și domeniilor istorice din Valea Mureșului”, a declarat președintele Consiliului Județean, Peter Ferenc, precizând că instituția are în proprietate mai multe clădiri monumente istorice, printre care se numără și castelele Ugron din Zau de Câmpie și Bornemisza din Gurghiu.

“Suntem regiunea cu cea mai mare creștere a numărului de turiști din ultimii ani - peste 2,5 milioane ne-au vizitat regiunea anual, după 2015. Turismul de calitate implică și restaurarea și valorificarea obiectivelor de patrimoniu. Vrem să păstrăm intactă bogăția patrimoniului nostru, pentru a-l reda, nealterat, cetățenilor” - a declarat, la rândul său, Simion Crețu, director general ADR Centru.

Echipa de experți a evaluat 47 de castele și conace din zonă, stabilind că majoritatea acestora se află în suferință, date fiind starea precară de conservare, cât și lipsa de fonduri pentru a fi reabilitate.

Potrivit promotorilor proiectului, România are aproape 600 de castele și conace incluse în patrimoniul național, o moștenire culturală grav afectată atât în perioada comunistă, cât și în deceniile de după.

În prezent, castelele și conacele sunt adevărate resurse, care pot fi folosite pentru a crește atât atractivitatea zonelor rurale, cât și economia acestora.

Proiectul, coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, se desfășoară pe o perioadă de 4 ani și jumătate și reunește un consorțiu de cinci parteneri: Universitatea din Ghent (Belgia), Regiunea Badajoz (Spania), National Trust (Marea Britanie) și Provincia Gelderland (Olanda). Proiectul are un buget de 1.120.335 euro și este finanțat de Interreg Europe prin fonduri FEDR (sursa și foto - interregeurope.eu / innocastle).

Lasă un comentariu