NUTRIȚIONIȚȘTII AU CUVÂNTUL!

Distribuie pe:

De ce e bine să începem ziua cu o cană de apă caldă cu lămâie

1. Este un important agent detoxifiant

Lămâile au un gust acid, însă au un efect alcalin puternic, echilibrând nivelul pH-ului. Vă ajută, de asemenea, să eliminați toate toxinele din corp, dimineața devreme, făcându-vă să vă simțiți în formă, plini de energie, gata să faceți față problemelor zilei!

2. Bună pentru digestie

Apa caldă cu lămâie ajută la curățarea și stimularea tractului gastrointestinal, menținând sistemul digestiv al corpului “fericit și sănătos”. Curat și fără toxine, sistemul digestiv ajută organismul să absoarbă mai eficient substanțele nutritive esențiale și mineralele, pe tot parcursul zilei.

3. Ajută la pierderea în greutate

Dacă vreți să slăbiți, un început bun al zilei este esențial. Cafeaua sau ceaiul, adesea “încărcate” cu zahăr, sunt alegeri greșite. În schimb, o cană de apă caldă cu lămâie nu numai că ajută la menținerea sănătății, dar, o fibră solubilă, prezentă în lămâie, și anume pectina, ajută la pierderea în greutate.

4. Calmează durerile de stomac

Mesele grele la sfârșitul zilei sau dormitul imediat după mâncare, cu siguranță provoacă, dimineața, neplăceri la toaletă; balonările, crampele, constipația sunt doar câteva dintre ele. O cană de apă fierbinte cu lămâie rezolvă problema. Sucul de lămâie amestecat cu apa fierbinte curăță sistemul digestiv, reduce aciditatea din organism, făcând ca “mașina din interior” să funcționeze ... mai lin.

Feriți-vă de ele, căci pot cauza cancer!

Produse conservate

Produsele din conserve conțin, în general, multă sare și/sau zahăr, dar nu acesta este motivul principal pentru care sunt dăunătoare, ci conserva însăși, în care este ambalat produsul respectiv.

Conservele sunt adesea căptușite cu BPA, un produs chimic industrial, foarte periculos, fiind un perturbator hormonal, legat de cancer. BPA “se strecoară” în orice aliment cu care vine în contact, mai ales în alimentele care sunt în mod natural acide, cum sunt roșiile.

În schimb, consumați produse proaspete sau congelate sau cumpărați numai produse din conservă etichetată “fără BPA”.

Băuturi acidulate

Nu vă spunem nimic nou, informându-vă că aceste băuturi sunt nocive. Zahărul este necesar în cantități mici, dar este și hrana preferată a celulelor canceroase, iar băuturile acidulate conțin suficient zahăr pentru a sufoca un cal. De asemenea, nu au nicio valoare nutritivă și cresc riscul de cancer, din cauza substanțelor chimice artificiale și a coloranților care li se adaugă.

Chipsuri de cartofi

Chipsurile nu sunt sănătoase, deoarece conțin multă sare și grăsimi saturate, ceea ce “copleșește” sistemul digestiv. Motivul pentru care crește riscul de cancer este substanța numită “acrilamidă”, un produs chimic cancerigen, care apare oricând mâncarea este gătită la o temperatură ridicată.

Cartofii prăjiți conțin foarte multă acrilamidă, substanță care se găsește și în țigări, cu aceleași riscuri și posibile consecințe.

Carne afumată și produse obținute prin prelucrarea cărnii

Carnea roșie, în general, ar trebui limitată, din cauza conținutului ridicat de grăsimi, dar orice fel de carne procesată este bine de evitat, aproape în totalitate. Acest lucru nu este ușor, deoarece “pe listă” figurează multe produse gustoase: cârnați, slănină, costițe afumate, șuncă, fleica la grătar etc.

Multe dintre aceste alimente sunt conservate, folosind nitrați și nitriți, substanțe cancerigene. Și, cu toate că afumarea este o tehnică folosită din vechime, pentru conservarea alimentelor, aceasta face ca, pe parcursul procesării, carnea să preia o importantă cantitate de gudron - pe cât de nociv în țigări, pe atât de periculos în mâncare.

Somonul de crescătorie

Poate vă întrebați... ce mai rămâne de mâncat, cu atâtea pericole și restricții, dar, fiți siguri că peștele poate fi în continuare o alegere foarte sănătoasă: conține cantități mari de acizi grași omega-3, de care organismul are mare nevoie. Din nefericire, somonul de crescătorie trăiește o viață supraaglomerată, stresantă, și “se bucură” de o hrană nenaturală, plină de antibiotice și substanțe chimice cauzatoare de cancer. Drept urmare, carnea are un conținut ridicat de mercur și dioxine (compuși chimici foarte toxici), extrem de periculoase pentru consum uman.

În schimb, somonul sălbatic este o cu totul altă poveste și o alegere minunată dacă îl puteți procura de la magazinul alimentar.

Popcorn la cuptorul cu microunde

La fel ca alimentele din conserve, problema “floricelelor” la microunde este ambalajul: majoritatea pungilor sunt căptușite cu un produs numit PFOA, care este legat de apariția cancerului de pancreas, rinichi, ficat, vezică și testicule.

Făina albă

Cerealele integrale sunt foarte sănătoase, în schimb, procesul de prelucrare în urma căruia rezultă făina albă rafinată îi elimină complet valoarea.

Pe lângă faptul că nu are nicio calitate nutrițională, făina albă are un indice glicemic extrem de ridicat, ceea ce înseamnă că, ajunsă în organism, se descompune în zahăr, crescând nivelul glucozei din sânge și al insulinei. Această stare este gândită, parcă, tocmai pentru a hrăni celulele canceroase. Renunțați, așadar, la făina albă, în favoarea produselor din făină integrală.

Alcoolul

Consumul excesiv de alcool... dăunează grav sănătății, din mai multe motive: băutul în exces face ca ficatul și rinichii să “muncească” mai mult, fără să mai vorbim că declanșează o serie întreagă de decizii greșite, emanații ale unui creier “aburit”.

De asemenea, studiile indică faptul că excesul de alcool prezintă un risc mai mare pentru cancerul gurii, esofagului, ficatului, colonului și rectului.

Murăturile

Murarea este o altă formă de prelucrare, adăugând alimentelor: nitrați sau nitriți, sare și coloranți artificiali. În același mod în care prea mult alcool poate provoca cancer în acele părți ale corpului cu care vine în contact direct, murăturile sunt legate de cancerul căii digestive, în special a stomacului și a colonului.

Dacă vă plac murăturile, preparați-le acasă, astfel încât să puteți controla nivelul de sare/zahăr și să evitați substanțele artificiale de murare.

Uleiurile hidrogenate

Poate credeți că uleiul vegetal ar trebui să fie sănătos, dar acesta este un alt caz în care prelucrarea produselor naturale le face periculoase. Uleiul nu poate fi extras din semințe sau din celelalte părți ale unei plante, în mod natural, astfel încât acestea sunt supuse unui proces de extracție chimică.

Apoi, uleiul este colorat, iar mirosul natural este îndepărtat pentru a face produsul finit să pară atrăgător. Acest proces chimic este ceea ce face ca uleiul să fie hidrogenat. (Hidrogenarea - adăugarea de atomi de hidrogen la moleculele de grăsimi - are rolul de a prelungi durata de viață a produsului, împiedicând oxidarea, și de a transforma consistența grăsimilor în una solidă).

Se găsește în multe alimente procesate, fiind adăugat pentru textura și pentru conservarea lor, dar uleiurile hidrogenate afectează structura și flexibilitatea celulelor, crescând posibilitatea apariției unui cancer.

Sesizați elementul comun în aceste alimente cauzatoare de cancer? Da, toate sunt departe de forma lor naturală și transformate în ceva mai convenabil sau mai plăcut din punct de vedere estetic.

Din nefericire, procesul de prelucrare extrage, aproape întotdeauna, toate substanțele nutritive din alimente, “îmbogățindu-le”, în schimb, cu zahăr, sare și o mulțime de substanțe chimice extrem de nocive.

Cea mai simplă modalitate de a urma un regim alimentar anti-cancer este gătitul acasă. Dacă renunțați la produsele ambalate, puteți fi sigur că știți exact ce puneți pe masă și ce băgați în gură.

Albușul sau gălbenușul?

Majoritatea persoanelor care nu mănâncă pui și pește consumă ouă, fapt ce demonstrează că oul este gustos și benefic pentru sănătate, astfel încât oamenii nu pot sta departe de el.

Cu toate acestea, majoritatea consumatorilor cred că partea albă a oului - albușul - conține mai multe proteine, în timp ce partea galbenă - gălbenușul - conține, pe lângă multe proteine, alte vitamine și minerale. De fapt, oamenii nu știu care parte a oului este mai benefică și care parte ar trebui consumată mai mult.

Gălbenușul conține grăsimi și o cantitate mică de proteine. Un ou “mare” oferă 55 de calorii. Mai mult, gălbenușul are mai multe vitamine (vitamina B6 și vitamina B12, acid folic, acid pantotenic, tiamină) decât albușul. Vitamina A, Vitamina D, Vitamina E și Vitamina K se găsesc exclusiv în gălbenuș.

Poate, unii vor fi surprinși să afle că vitamina D, pentru care trebuie să stai la soare, este prezentă, în mod natural, în ou. Așadar, dacă mănânci un gălbenuș, vei avea parte, fără niciun efort, de vitamina D. În plus, calciul, cuprul, fierul, manganul, fosforul, seleniul și zincul se regăsesc și ele mai mult în gălbenuș decât în albuș.

Asta nu înseamnă, însă, că excesul de gălbenuș nu este dăunător: întrucât conține grăsimi, duce la creșterea colesterolului.

Albușul nu are grăsimi. El conține aproximativ 4 grame de proteine, 55 miligrame de sodiu și 17 calorii. Un ou conține 1,3 micrograme de folat, 6,6 micrograme de seleniu, 2,3 mg de calciu, 3,6 mg de magneziu, 4,9 mg de fosfor și 53,8 mg de potasiu.

Așadar: albușul sau gălbenușul? În general, ideea este că oul, datorită elementelor nutritive pe care le conține, este un “supra aliment”. Indiferent de vârstă, consumul unui ou, zilnic, contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate. Așa că, includeți, în regimul dvs. alimentar un ou pe zi, și mâncați-l întreg (bineînțeles, după ce îl fierbeți și îl decojiți...).

Ce să nu consumăm pe stomacul gol

1. Roșii

Deși roșiile sunt bogate în vitamina C și substanțe nutritive, consumul lor, pe stomacul gol, ar trebui evitat. Acidul tanic, prezent în roșii, crește aciditatea în stomac și poate duce la probleme gastrice. De aceea, persoanele care au probleme de esofag și ulcer, ar trebui să evite, pe lângă roșii, anumite citrice, precum portocalele și lămâia.

2. Băuturi carbogazoase

Mulți oameni cred că băuturile răcoritoare pot fi consumate oricând și oriunde, dar, este, oare, adevărat? Ce-ar fi dacă v-am spune că băuturile răcoritoare, consumate pe stomacul gol, pot avea ca rezultat un stomac balonat, sau mai rău, un cancer esofagian? Vă veți gândi, nu-i așa, de două ori, înainte a vă începe ziua cu o cutie de cola?!

3. Produse “pufoase”, de patiserie

Dimineața, devreme, este ușor să ajungi la cea mai apropiată patiserie și să înfuleci, rapid, pe stomacul gol, un pateu, o brioșă sau o gogoașă. Este, însă, posibil ca aceste alimente să nu fie cele mai bune pentru stomac, din cauza drojdiei pe care o conțin și care poate irita sistemul digestiv, pe tot parcursul zilei.

4. Produse picante

Consumul produselor picante, pe stomacul gol, crește posibilitatea de a simți o iritație a stomacului, ceea ce poate duce la reacții de aciditate și la crampe. Au un gust foarte puternic și, ca atare, pot provoca indigestie. Usturoiul, ardeiul iute și ghimbirul sunt exemple de alimente picante, pe care este contraindicat să le consumați dimineața, pe stomacul gol.

5. Dulciurile

Zahărul se digeră foarte ușor. Când zahărul pătrunde în stomacul gol, corpul uman nu poate secreta suficientă insulină pentru a-și menține nivelul normal în sânge. Acesta este un avertisment pentru bolile de ochi. Persoanele cu risc de diabet zaharat sau cu nivel ridicat de glicemie trebuie să evite consumul de produse zaharoase.

6. Iaurtul

Iaurtul conține multe bacterii lactice, cu certe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, acidul lactic este anihilat de nivelul crescut de aciditate al unui stomac gol. Acest lucru ucide bacteriile lactice prezente în produsele lactate, crescând aciditatea. Cel mai bine este să mâncați iaurt ca gustare, la 1-2 ore după masă, în niciun caz pe stomacul gol.

7. Perele

Perele conțin fibre sub formă brută. Când le mâncăm pe stomacul gol, pot afecta mucoasele, provocând dureri de stomac. Este indicat să le combinăm cu cereale sau cu făină de ovăz. (surse - chairfood.com, nutritionexp.com)

 

Lasă un comentariu