DOAR CEI CARE AU TRECUT PRIN ASEMENEA SUFERINȚĂ ȘTIU CE ÎNSEAMNĂ A AVEA LA ÎNDEMÂNĂ UN ASTFEL DE SERVICIU MEDICAL - SE CERE CU INSISTENȚĂ REDESCHIDEREA COMPARTIMENTULUI DE ARȘI DIN CADRUL SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN MUREȘ!

Distribuie pe:

Foștii pacienți cu arsuri grave care au reușit să se recupereze la Târgu-Mureș, precum și medicii specialiști în domeniu solicită Consiliului Județean Mureș redeschiderea Compartimentului de Arși din cadrul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, închis pentru a face loc unui compartiment de reconstrucție mamară. O petiție în acest sens a fost lansată în mediul online, adunând, până în prezent, peste 2.300 de semnături: „Secția de arși din Târgu-Mureș, aparținând Spitalului Clinic Județean Mureș, a fost închisă în urma unei decizii inexplicabile începând cu data de 01.06.2019. Noi, foștii și actualii pacienți care am fost îngrijiți cu un înalt profesionalism în ultimii 34 de ani de către personalul acestei secții, condus de dr. Adrian Boțan, solicităm conducerii Spitalului Clinic Județean Mureș să revină imediat asupra deciziei sus amintite și să redeschidă cât mai curând acest vechi serviciu medical unic cu enorma importanță civilă și strategică", se arată în petiție, care poate fi vizualizată și semnată accesând avaaz.org/ro/community petitions. Reamintim că secția de arși a fost desființată (cu promisiunea că se va face un centru nou) pe motiv că unitatea nu s-a putut adapta cerințelor Ordinului Ministrului Sănătății nr. 476/2017, deși fluxul de pacienți cu diferite arsuri este destul de mare, cel puțin 120 de pacienți pe an, atât în ambulatoriul de specialitate, cât și pe internările de zi și pe cele continue, potrivit dr. Boțan:

„(...) De ce această pledoarie pro domo pentru secția/compartimentul de arși? Pentru că populația din teritoriu, populația care a votat Consiliul Județean, toți cei care suferă o traumă mai mare sau mai mică au nevoie să fie îngrijiți în condiții de cea mai înaltă calitate. Acele condiții nu înseamnă nu știu ce dotare, ci curățenie și o foarte bună cunoaștere a îngrijirii plăgii arse, din momentul producerii, până în momentul vindecării (...) Faza de remodelare este extraordinar de important să fie urmărită cu foarte mare profesionalism, pentru că ea face diferența între invaliditate și continuarea unei vieți normale (...) Mesajul meu pentru oamenii din teritoriu este că acest județ, acest oraș are nevoie de acest serviciu. Că se va face peste 2-5 ani o super secție de arși este posibil, dar este la fel de posibil să moară tot așa clădirea dedicată arșilor de lângă SCJ Mureș. Centrul deocamdată este o ipoteză, ceea ce oferim noi este o certitudine (...) Nimeni nu zice să păstrăm arșii cu risc vital, fiindcă nu îi putem monitoriza, secția se află într-o mansardă, dar să păstrăm acei arși și să preluăm de la SMURD acei arși pe care îi putem îngriji, acei arși pe care îi putem urmări", a declarat într-o conferință de presă dr. Adrian Boțan, citat de agerpres.ro.

„Fac un apel către comunitate, de a nu se lăsa văduvită de dreptul de a avea asistență de înaltă calitate în domeniul arsurilor, prin desființarea acestui serviciu, care timp de 34 de ani și-a făcut treaba cu deosebită onestitate și deosebit profesionalism (...) Faptul că la Târgu-Mureș nu mai putem îngriji bolnavul cu arsuri trece de la domeniul specialistului la cel al diletantului (...) Au trecut patru ani de la tragedia de la Clubul Colectiv, care a dus la pierderea a 64 de vieți omenești și la 186 de răniți grav, care au rămas cu infirmități teribile pe toată viața (…)", a arătat doctorul Adrian Boțan, reamintind că, potrivit OMS, arsura este cea mai gravă afecțiune medico-chirurgicală a organismului uman: „Pielea nu este doar cel mai mare și mai întins organ al corpului, ci este, în același timp, interfața între organism și mediu și orice afecțiune la acest nivel, fie traduce o afecțiune a organelor interne, fie, în cazul arsurilor, reprezintă o injurie externă cu impact formidabil asupra biologiei întregului organism. Acesta de fapt este și scopul acestei conferințe, ca opinia publică să înțeleagă gravitatea arsurii și importanța unui tratament extraordinar de corect din prima fază și până la sfârșit".

Doctorul a mai precizat că Ordinului Ministrului Sănătății nr. 476 din 2017, pentru tratamentul și îngrijirea pacienților cu arsuri de gravitate redusă, mai mult a încurcat decât a rezolvat problema pacienților cu arsuri, fiindcă a dus la desființarea secțiilor sau compartimentelor care au existat, cu dotările precare pe care le aveau, cum este și cea de la Spitalul Clinic Județean Mureș. Or, în prezent, pacienții cu arsuri sunt preluați de UPU - SMURD și nu ajung să fie văzuți la timp, existând deja numeroase cazuri de plăgi suprainfectate care ajung la medicii fostului compartiment de arși cu trimiteri de la medicul de familie, după două-trei zile, după ce au trecut prin serviciul de urgență, susțin specialiștii, potrivit sursei citate.

Precizăm că inițiatorii petiției online intenționează să adune 5.000 de semnături, sperând să sensibilizeze, prin acest demers, conducerea Consiliului Județean, în subordinea căruia se află spitalul. 

Lasă un comentariu