VICEPREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN COVASNA A SCĂPAT DE AMENDA APLICATĂ DE JANDARMERIA ROMÂNĂ ÎN CONTEXTUL EVENIMENTELOR DE LA VALEA UZULUI

Distribuie pe:

Judecătoria Miercurea Ciuc a anulat amenda de 3.000 de lei aplicată de Jandarmeria Harghita lui Róbert Grüman, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, pentru că nu a anunțat evenimentul, Consiliului Județean, din data de 6 iunie, și la jandarmerie, informează MTI, citând presa locală de limbă maghiară din Sfântu Gheorghe. Hotărârea, pronunțată în primă instanță, poate fi contestată de Jandarmerie, în termen de 30 de zile de la anunțul oficial.

Comentând decizia instanței, Róbert Grüman a considerat-o ca „o victorie de etapă", ce nu infirmă faptul că în România se practică, și în prezent, dublul standard: „Încă nu au fost trași la răspundere cei care au profanat Cimitirul militar din Valea Uzului, dimpotrivă, ei au fost decorați", spune Grüman .

Știrea publicată de agenția ungară de presă citată descrie situația de la Valea Uzului după cum urmează:

„Satul depopulat, Valea Uzului, situat la granița județelor Harghita și Bacău, aparține legal de comuna Sânmartin, din județul Harghita. Cimitirul militar înființat aici, în timpul Primului Război Mondial este, de asemenea, recunoscut de Ministerul Apărării Naționale din România, ca un așezământ din județul Harghita. Cu toate acestea, cimitirul a fost intabulat, ca domeniu public, de Primăria Dărmănești (județul Bacău), care în luna aprilie a creat o solă și un monument românesc în cimitirul pe care îl consideră a fi internațional, fără să anunțe Primăria din Sânmartin.

În data de 6 iunie, municipalitatea din Dărmănești a dat autorizație organizațiilor naționaliste românești să depună coroane în cimitir de Ziua Eroilor. Consiliul Județului Harghita a dat autorizare reprezentanților maghiari din Consiliul Județean Covasna să organizeze o ședință extraordinară pe drumul din fața cimitirului, la care au fost invitate persoane și din alte așezări ale Ținutului Secuiesc. Secuii au format un lanț uman în fața cimitirului, pentru ca să nu fie posibilă inaugurarea cu ceremonie bisericească a solei românești, declarată ilegală de mai multe autorități române, sub pretextul depunerii de coroane, cu ocazia Zilei Eroilor.

Jandarmeria s-a deplasat cu forțe mari la fața locului, dar nu a intervenit pentru a opri huliganii de fotbal care au intrat în cimitir, sărind gardul, au rupt poarta cimitirului și au agresat protestatarii și jurnaliștii din Ținutul Secuiesc, deschizând calea demonstranților români. Presa română a dezvăluit ulterior că acțiunea Jandarmeriei a fost coordonată de colonelul Sebastian Gheorghe Cucoș, comandantul adjunct al Jandarmeriei, care a fost acuzat anterior că a solicitat ajutorul huliganilor de fotbal la protestul diasporei române din 10 august 2018, de la București.

În urma ocupării violente a cimitirului, din data de 6 iunie, autoritățile române i-au amendat cu câte 3.000 de lei pe Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, și pe Róbert Grüman, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, pentru că au omis să anunțe și Jandarmeria despre evenimentul din data de 6 iunie. În urma evenimentelor, Consiliul Local din Sânmartin, președintele Consiliului Județean, Csaba Borboly, și câțiva participanți maghiari au făcut denunț la parchet împotriva atacatorilor. Până în prezent, însă aceste cazuri au ajuns doar la stadiul de investigare.

În data de 25 octombrie, cu ocazia Zilei Armatei Române, sărbătorită în cimitir, Constantin Toma, primarul din Dărmănești, a decorat organizatorii români ai evenimentului din 6 iunie. A fost decorat și unul dintre preoții ortodocși care au oficiat ceremonia de sfințire, precum și acel băiat de 14 ani care a intrat primul în cimitir și care s-a cățărat pe monumentul militarilor maghiari căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, fluturând de acolo tricolorul românesc".

Citiți, în ediția noastră de mâine, un amplu documentar privind situația de la Valea Uzului și despre întorsătura pe care au luat-o lucrurile, odată cu schimbarea din funcție a prefectului județului Bacău. 

Lasă un comentariu