BUCURIA ESTE A CELUI CARE DĂRUIEȘTE!

Distribuie pe:

Muzeul Etnografic “Anton Badea”, în parteneriat cu Municipiul Reghin desfășoară, până la 21 decembrie, proiectul educațional caritabil “Crăciunul e în fiecare zi în care oferi un loc în inima ta”, un proiect susținut de SC Mavripod și de voluntari, având ca parteneri Liceele “Lucian Blaga”, “Ioan Bojor” și “Petru Maior”, Grupul “Șezătoare” din cadrul Muzeului și Asociația “Micii Eroi”. Manifestările cuprind ateliere de confecționat ornamente pentru pomul de Crăciun, întâlniri în șezătoare, precum și un Târg de Crăciun, la care participă artizani locali. Proiectul nu doar încurajează voluntariatul și valorificarea eforturilor în scop caritabil, ci promovează vechi tradiții legate de sărbătorile de sfârșit de an, solidaritatea umană și bucuria de a dărui.

“Una dintre preocupările omului tradițional era față de semeni, manifestată mai ales la finalul anului, ca un bilanț general care viza nu doar animalele din gospodărie și recolta. ci și oamenii care aveau nevoie de îngrijire.

A devenit o tradiție, în lumea satului, ca oamenii, la sfârșitul anului, să se ajute între ei, dar mai ales să îi ajute pe cei nevoiași, familiile cu mulți copii, văduvele, bolnavii...Toți primeau ajutor, în special haine și hrană, uneori cântece și jocuri, și nimeni nu era uitat. Darurile erau făcute după posibilități, bucuria era a celui care oferea, funcționa vecinătatea, întâietatea grupului, și fiecare avea un loc în inima celorlalți.

Ca și atunci, și acum, nevoia de a obține și de a oferi sprijin a rămas vie, nu bogăția pe care o avem ne oferă, în cele din urmă, măsura în care dăruim, ci inima”, afirmă inițiatorii proiectului. (foto - facebook)

Lasă un comentariu