Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic afirmă că predicția seismică nu este posibilă încă din punct de vedere științific, acest fapt “fiind asumat” de către cercetătorii în domeniu și “toate entitățile științifice oficiale din lume”.
“Având în vedere informațiile preluate în ultima perioadă de către o parte a presei, conform cărora cutremurele din Vrancea ar putea fi prezise pe viitor de către un start-up din Israel, Re:Rise (Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic) face următoarele precizări: predicția seismică nu este încă posibilă din punct de vedere științific, fapt asumat de către toate entitățile științifice oficiale din lume (inclusiv de USGS - United States Geological Survey) și incontestabil în rândul cercetătorilor din domeniu”, se arată într-un comunicat al asociației transmis, miercuri, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, echipa “Re:Rise” lucrează la implementarea unui set de soluții în vederea reducerii riscului seismic, precum Registrul Digital al Utilajelor #ReDU - o hartă în timp real cu toate utilajele private pregătite pentru eliberarea căilor de acces după cutremur și salvarea persoanelor de sub dărâmături, Sistemul de Mapare Rapidă cu Drone, care “va oferi autorităților o imagine rapidă și completă a stării de fapt post-seism”, sau WiFi Mesh-ul Salvatorului - “va asigura comunicarea directă și independentă între salvator și victimele prinse sub dărâmături”.
De asemenea, “Re:Rise” afirmă că are în derulare, alături de ARCEN, proiectul Antiseismic District, “primul proiect de informare, educare și abilitare a unei comunități urbane vulnerabile la cutremur, aflată în granițele unui cartier central din București”, cartierul delimitat de străzile Mihai Eminescu - Vasile Lascăr - Bulevardul Carol I - Bulevardul Nicolae Bălcescu.
Rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, anunța pe 1 decembrie că instituția pe care o conduce împreună cu o companie israeliană testează un sistem care poate prezice cutremurele cu cel puțin patru ore înainte ca acestea să se întâmple.
“Proiectul presupune un parteneriat între compania Ionoterra și Universitatea Politehnică din București și presupune studiul ionosferei pe un algoritm de calcul astfel încât să putem depista cutremurele cu minimum patru ore. Deși colegii noștri vorbesc de mai mult de patru ore - de opt ore, de 12 ore - eu spun patru ore pentru că, după calculele noastre, varianta cea mai bună sau cu predicția cea mai mare este de patru ore în acest moment. Până în această perioadă noi am validat datele, universitatea a validat datele și continuăm să validăm datele. Suntem în perioada de validare și de testare a sistemului. Este vorba despre date colectate după studierea Turciei și, respectiv, a Greciei. Au fost anul trecut (colectate) aceste date. Testările s-au făcut în Turcia și Grecia”, a declarat Costoiu pentru AGERPRES.