PROF. UNIV. DR. CORNELIU DUDEA 1927 - 2019

Distribuie pe:

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș anunță cu profund regret încetarea din viață a celui care a fost prof. univ. dr. Corneliu Dudea.

Profesorul univ. dr. Corneliu Dudea s-a născut pe 21 martie 1927 la Sighetu Marmației, jud. Maramureș.

A absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj în anul 1951, urmând a avea o activitate intensă de documentare la Institutele de Medicină ale Academiei de Științe a Republicii Cehoslovacia din Praga între anii 1965 și 1969.

Activitatea profesională și-a început-o în anul 1953 ca asistent universitar la Clinica Medicală I a Institutului de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, urmând cea de șef de lucrări în cadrul aceluiași institut.

În perioada 1967-1970 ocupă postul de conferențiar în cadrul Clinicii Medicale I a Institutului de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, iar din 1970 până în 1997 cel de profesor universitar.

Printre activitățile profesionale se numără și cea de decan al Facultății de Medicină Generală Târgu-Mureș, între 1981-1985, de membru în Comisia pentru Învățământ Medical a Ministerului Educației și în Comisia pentru Boli Cardiovasculare a Ministerului Sănătății (1975-1992).

Activitatea științifică și de cercetare s-a concretizat în elaborarea de cărți de specialitate - Atlas de electrocardiografie clinică, carte științifică care poate fi considerată un monument al medicinei și cardiologiei românești; articole publicate în reviste recunoscute, organizarea de manifestări științifice de specialitate. De asemenea, a participat la studii cu privire la aplicarea terapiei cu ultrasunete în boli reumatismale cronice, a introdus electrocardiografia modernă, în 12 derivați, la Cluj, în 1953, plus multe alte studii și cercetări în domeniu.

În activitatea sa didactică, prof. univ. dr. Corneliu Dudea a fost apreciat în mod deosebit, fiind considerat de generațiile de studenți și medici, cărora le-a călăuzit pașii, ca un om și dascăl cum foarte puțini se întâlnesc într-o viață de om.

La trecerea în eternitate a prof. univ. dr. Corneliu Dudea, comunitatea universitară din Târgu-Mureș suferă o mare și grea pierdere.

Transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei îndoliate.

 

Lasă un comentariu