EXPERT FORUM PROPUNE REFORME PENTRU ANUL ELECTORAL 2020, INCLUSIV ALEGERI LOCALE ÎN 2 TURURI

Distribuie pe:

Organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin și o dezbatere despre reprezentarea politică a cetățenilor din străinătate se numără printre reformele propuse de Expert Forum, pentru anul electoral 2020, conform unui comunicat transmis AGERPRES.

Organizația constată că finanțarea partidelor și organizarea procesului de vot s-au schimbat spre bine în ultimii ani.

“Campaniile au mai puține neregularități, iar balamucul la urne a dispărut. Eforturile făcute de instituțiile publice precum AEP, MAE sau STS, din ultimii ani, au ajutat la organizarea mai eficientă a alegerilor. (...) Conform rapoartelor de monitorizare FiecareVot, zilele votării au decurs fără incidente majore, iar multe dintre problemele identificate la alegerile anterioare nu au mai fost prezente. Totuși, unele reglementări trebuie îmbunătățite pentru a asigura organizarea fluentă și eficientă a alegerilor, dar și o competiție reală. EFOR propune o listă cu nouă teme majore legate de organizarea alegerilor din 2020”, precizează sursa citată.

Printre reformele propuse figurează modificarea legislației pentru a permite organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin. O altă recomandare vizează organizarea unor dezbateri despre reprezentarea politică a cetățenilor din străinătate.

Expert Forum susține și reducerea numărului de semnături de susținere și introducerea unor mecanisme funcționale de verificare a acestora. Mai exact, este vizată diminuarea numărului de semnături la 0,5%, respectiv a pragurilor minime pentru comune, la jumătate.

“Legea trebuie modificată pentru a permite verificarea reală a semnăturilor, inclusiv prin reglementarea unor termene suficient de îndelungate pentru a permite realizarea controlului”, mai precizează sursa citată.

Organizația susține, de asemenea, clarificarea legislației și consolidarea capacității instituționale pentru a gestiona votul prin corespondență. Măsurile vizează: introducerea unor clarificări legislative privind anularea buletinelor de vot; clarificarea rolului instituțiilor din administrația electorală responsabile de votul prin corespondență, pentru a evita suprapunerile sau lipsa unor responsabilități clare; eficientizarea procedurii de votare și regândirea modului în care sunt realizate materialele de vot; proceduri mai clare pentru situația în care alegătorii reclamă lipsa materialelor necesare votului; creșterea capacității de gestionare a procedurilor pentru votul prin corespondență; reducerea numărului de buletine de vot ce trebuie gestionate de birourile electorale pentru votul prin corespondență, deschise în țară de la 10.000 la 5.000/birou; deschiderea unei discuții publice despre feza-bilitatea aplicării votului prin corespondență în țară.

A cincea propunere se referă la reglementarea coerentă a votului în străinătate. Mai exact: reglementarea din timp și clară a modului în care se face înscrierea pe platforma www.votstrainatate.ro, dar și reglementarea mai clară a înscrierii alegătorilor din străinătate pe listele permanente.

Totodată, Expert Forum recomandă campanii de informare a alegătorilor privind votarea și documentele necesare la alegerile locale și parlamentare, de către partidele politice și instituțiile relevante.

Alte măsuri sunt reglementarea unitară a procedurilor de organizare a alegerilor, inclusiv prin existența unui Cod Electoral; modificarea procedurii de acreditare a observatorilor pentru alegerile locale; eliminarea prevederilor privind furnizarea către partidele politice, la cerere, de copii ale listelor electorale suplimentare.

 

Lasă un comentariu