LA LUDUȘ, ANIVERSAREA UNIRII PRINCIPATELOR MOLDOVA ȘI ȚARA ROMÂNEASCĂ

Distribuie pe:

A început în dimineața zilei de 24 ianuarie 2020, cu slujbe de Te Deum oficiate în bisericile ortodoxe și greco-catolice, după care clopotele au fost trase timp de un minut. Sfințiții preoți și enoriașii au înălțat Tatălui Ceresc rugăciuni de mulțumire pentru ocrotirea românilor în istorica lor lucrare de formare a națiunii și a statului național român.

La orele serii, celebrarea Unirii din anul 1859 a continuat la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu". Sute de ludușeni și-au umplut sufletul cu frumusețea dansurilor și aleselor cântece populare, și-au revigorat sentimentele cu mesajul patriotic al spectacolului folcloric „HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ!" susținut de tinerii dansatori ai Ansamblului „Ardealul", din Luduș, de dansatorii, soliștii și orchestra Ansamblului Profesionist „Mureșul", din Târgu-Mureș. Doamnele cântecului mureșean Maria Neag, Dorina Grad, Dorina Oprea, Maria Sântean Faghiura, Leontina Pop, grupul Narcisa, Teodora și Teodor Țogorean au pus atâta suflet în cântecele lor, încât i-au provocat pe ludușeni să cânte împreună, să aplaude minute în șir, la scenă deschisă, să înalțe, la final, într-un singur glas „HORA UNIRII".

I-am întrebat pe doi părinți, de ce și-au adus fiul, Alexandru Milășan, din clasa a IV-a A (Școala „Ioan Vlăduțiu") la spectacol. Iată ce au răspuns: „Să simtă și să trăiască românește. Iubește cântecele populare românești, poartă cu mândrie costumul popular românesc, este dansator în Ansamblul „Ardealul". Are rezultate foarte bune la învățătură. Dorim ca înțelepciunea marilor noștri înaintași să îl călăuzească și pe el în viață".

Doamna Florina Oltean a înregistrat pe telefonul său mobil aproape întregul spectacol aniversar. La final, a mărturisit: „Din copilărie și de la școală am învățat să iubesc tot ceea ce este cultură românească. Mă emoționez când citesc o poezie, când urmăresc un film românesc, când particip la spectacole folclorice. Și cultura face parte din viața mea de cetățean al României".

O bunicuță, Elisabeta Găbudean, emoționată până la lacrimi, mi-a relatat cu lux de amănunte, că nepoțica ei, Eliza Maria, de doar patru ani, stabilită împreună cu părinții ei în orașul New York (SUA), a îmbrăcat pentru întâia oară frumosul costumaș popular trimis recent din România, de bunicuță, și, ajutată de mămica sa, Diana (născută Roată, în Luduș) le-au vorbit copiilor americani despre România și despre mândrul ei domnitor, colonelul Alexandru Ioan Cuza.

Românul-francez inginer doctor Lucian Prejbeanu, născut în orașul Luduș, Cetățean de Onoare al Orașului Luduș, inventator de renume mondial, stabilit de mulți ani în orașul francez Grenoble, membru fondator al Asociației „Școala Românească din Grenoble", membru fondator și vicepreședinte al Consiliului Parohiei Românești din Grenoble, a organizat, pentru comunitatea românească de acolo, tradiționala sărbătoare de suflet românesc.

Cu siguranță că mulți alți români ludușeni din diaspora și-au adus aminte, în istorica zi de 24 Ianuarie, de draga lor țară ROMÂNIA. În gând sau cu voce tare au făcut urarea, des folosită și la Luduș: „LA MULȚI ANI, ROMÂNI! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!"

Lasă un comentariu