SCENARIILE APOCALIPTICE NELINIȘTESC OMENIREA

Distribuie pe:

Trăim vremuri apocaliptice manifestate prin războaie, cutremure mari, lipsă de alimente, epidemii, migrații masive din țări sărace spre țări bogate. Mai nou, un virus periculos scăpat din laboratoarele militare provoacă îngrijorări în toată lumea. Mai grav este fenomenul de încălzire globală cu efecte dezastruoase pe tot pământul, prin schimbările climatice, manifestate prin secete prelungite, variații bruște de temperaturi și precipitații, fenomene frecvente și la noi în țară. Veți spune că aceste scenarii sunt vechi de când îi lumea. De pildă, în urmă cu 2.000 de ani, Sfântul Evanghelist Luca le profețea pentru viitor (a se citi în Luca 21,10, 17). Practic, nu a fost an în istoria omenirii în care să nu fi existat un război sau o catastrofă naturală într-un colț de pe pământ.

În lumea modernă, din zilele noastre, informațiile circulă cu o rapiditate uluitoare. Azi se vorbește zilnic de o criză climatică și de pactul pentru energia verde, sunt criticate state cu o economie puternică nedispuse să impună pe teritoriul lor măsuri de eradicare a poluării. De pildă, Statele Unite ale Americii se retrag din Pactul de la Paris privind poluarea, China, o superputere militară, pune în pericol sănătatea populației de pe glob, prin multiplicarea în laboratoare a unui virus scăpat de sub control, capabil să provoace o epidemie la nivel global. Iarăși veți spune că au mai fost epidemii de ciumă, holeră, lepră. Mai nou, în Africa, Ebola a făcut ravagii. Omul modern trimite în spațiu milioane de sateliții, care, la un moment dat se vor dezintegra și pot produce perturbări climatice, iar un trai „civilizat" în așezările umane presupune eliminarea unei cantități imense de deșeuri nereciclabile. Toate aceste macro și micro evenimente la nivel mondial, normal că la un moment dat se întorc asupra omului cu efecte distructive.

Pentru evitarea acestor scenarii apocaliptice, în România s-au luat măsuri, unele chiar înaintea celor din țările superdezvoltate, unde poluarea este mai pronunțată decât la noi. În ultimii ani s-au făcut pași imenși pentru implementarea energiei verzi, se întreprind măsuri pentru protecția mediului înconjurător prin controlul tăierilor din fondul forestier și eliminarea poluării din apele curgătoare, se încearcă colectarea diferențiată a gunoiului menajer din localitățile urbane și rurale. În unitățile de învățământ sunt susținute acțiuni de educație ecologică, există numeroase organizații care militează pentru un mediu curat. Vreau să spun că la nivel național s-au luat și se iau în considerare măsuri pentru evitarea scenariilor apocaliptice care pot pune în pericol viața oamenilor, iar mass-media, „câinele de pază" al societății intervine de fiecare dată când se încalcă bunul simț, prin semnale și critici la adresa autorităților.

Ce s-a făcut și ce nu se face în județul Mureș și în reședința de județ pentru evitarea scenariilor apocaliptice?

În primul rând, la noi este liniște și pace în rândul populației, în sensul că nu există conflicte interetnice, chiar dacă mai sunt politicieni care mai scormonesc prin istorie în căutarea unor orgolii. Apoi, în județul Mureș, în localitățile urbane și rurale, există curățenie și ordine. În majoritatea comunelor sunt amplasate containere pentru colectarea gunoiului menajer. Pâraiele și râurile din județ sunt curate, iar alimentarea cu apă potabilă nu ridică probleme deosebite. Poluarea de la Azomureș se spune că este sub control, iar Combinatul Chimic din Târnăveni a devenit o amintire. Termocentrala de la Iernut a fost modernizată, iar cea de la Fântânele este pe cale să fie repusă în funcțiune de către chinezi. Complexele agrozootehnice au fost desființate, iar fermele rămase după „revoluția furată" sunt dotate cu instalații pentru colectarea dejecțiilor, altfel cei de la mediu nu le eliberează autorizația de funcționare. În municipiul Târgu-Mureș funcționează două din cele mai renumite parcuri recreative din țară - Weekend și Platoul Cornești etc., etc.

Ce nu s-a făcut? În primul rând, cu toate că aici funcționează una din cele mai puternice universități de medicină din țară, vegherea la sănătatea cetățenilor lasă de dorit. În orice clinică medicală de stat intri, te sperie numărul mare de pacienți care așteaptă ore întregi să fie consultați, iar în unitățile medicale, cu aceeași medici de la stat, prețurile sunt prohibitive, numai în disperare, cu bani din împrumut, îți poți permite să te internezi la un spital privat. Se poate spune că în Târgu-Mureș, cel mai grav scenariu apocaliptic este cel legat de sănătatea oamenilor. Se spunea pe vremuri că în statistica OMS, triunghiul morții din România, prin numărul mare de bolnavi de cancer, se află între Copșa Mică - Târnăveni - Târgu-Mureș. La un moment dat, s-a propus construirea unui spital regional și la Târgu-Mureș, dar s-a renunțat, nimeni nu mai amintește de acest proiect.

Un alt proiect abandonat, cu toate că primarul dr. Dorin Florea a făcut numeroase demersuri, este cel legat de finalizarea lucrărilor de la Hidrocentrala Răstolița, o investiție din perioada de glorie a socialismului, capabilă să asigure alimentarea cu apă potabilă a municipiului Târgu-Mureș și Reghin într-un posibil scenariu de secetă sau altă calamitate naturală.

Poate cel mai important aspect care merită să fie rezolvat de primăriile din județ, în colaborare directă cu consiliul județean, este cel legat de colectarea diferențiată a deșeurilor menajere. Suntem prea săraci și plini de nevoi să ne permitem o asemenea risipă de materiale reciclabile, mai ales că se cheltuiesc sume enorme pentru depozitarea gunoiului menajer. Am mai semnalat în ziar acest aspect și am fost criticat printr-un drept la replică, așa că nu-mi mai permit să comentez acest aspect.

Să vedem și cealaltă față a vieții și vom constata că nu suntem de pierit, că toate scenariile apocaliptice pot fi desființate prin educație, că au fost perioade și mai neliniștite, depășite cu credință și nădejde în Pronia cerească.

 

Lasă un comentariu