TÕKÉS LÁSZLÓ, A IEȘIT DIN NOU LA BĂTAIE

Distribuie pe:

Președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), László Tõkés, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că schimbarea de regim din decembrie 1989 nu

este completă dacă nu au loc schimbări și în ceea ce privește minoritățile.

„Considerăm că schimbarea de regim trebuie să aibă loc și pe plan minoritar, deoarece schimbarea de regim prin căderea dictaturii în România nu este completă fără o astfel de schimbare de regim pe plan minoritar, respectiv dorim să dobândim libertatea comunității noastre, mai ales prin dobândirea autodeterminării, a drepturilor autonomiei maghiare", a spus László Tõkés.

În context, el a amintit de Tratatul de la Trianon.

„Paralel cu aniversarea Revoluției are loc anul acesta centenarul Dictatului de la Trianon, de când Transilvania a fost alipită Regatului Român. Cum se știe, nu ducem o politică revendicativă, negativă în legătură cu acest centenar, ci punem accentul pe solidaritatea națională și pe o atitudine pozitivă față de cele întâmplate cu 100 de ani în urmă", a menționat președintele CNMT.

László Tõkés a adăugat că până și UDMR a uitat de revendicările comunității maghiare.

„Chiar de la bun început am pornit sub semnul acestor revendicări și drept răspuns la aceste revendicări s-a elaborat Declarația FSN din ianuarie, în care s-a recunoscut dreptul comunității maghiare, drepturile colective ale comunității maghiare din România, respectiv nu s-a negat dreptul comunității maghiare la autonomia teritorială. (...) Între timp, din păcate, chiar și nomenclatura UDMR a dat uitării această revendicare de bază a ținutului secuiesc și a regiunii Partium, care necesită un statut special autonom", a subliniat liderul CNMT.

În continuare, László Tõkés a spus că „solicităm ca UDMR să-și revizuiască politica actuală și să cooperăm în strânsă unitate refăcută pentru înfăptuirea acestui deziderat al ungurimii".

El s-a referit și la alegerile din acest an și a spus că votanții maghiari trebuie să fie recuperați, iar UDMR să accepte concurența.

„Alianța Maghiară din Transilvania se pregătește de alegeri, considerăm că politica maghiară din România este periclitată de o asimilație politică în partidele românești. Tot mai multe voturi se pierd la partidele românești. Dacă dorim să păstrăm baza alegătorilor maghiari în jurul partidelor maghiare prin concurs și prin cooperare, atunci reușim să maximizăm puterea reprezentanței maghiare din România. Este absolut necesar să redobândim electoratul maghiar. Se știe că de la un milion, câte voturi am avut cu 30 de ani în urmă, am scăzut la sub 400.000. (...) Este absolut necesar ca aripa politică națională să se întărească și, nu ca dușman, UDMR trebuie să accepte ca și concurență natural politică partidul Alianța Maghiară din Transilvania. Sper să ajungem la această înțelepciune și să avem câștig de cauză cu ocazia alegerilor", a mai spus László Tõkés. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu