Xi Jinping și-a încheiat vizita în Rusia

Distribuie pe:

Președintele Chinei, Xi Jinping, a părăsit miercuri Rusia după o vizită de stat în care a avut întâlniri care au durat ore bune cu omologul său rus Vladimir Putin, căruia i-a prezentat planul său de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina și cu care a încheiat acorduri politice și economice importante, transmite EFE.

Potrivit agențiilor de presă ruse TASS și RIA Novosti, Xi a primit salutul gărzii de onoare înainte ca avionul său să decoleze de pe aeroportul Vnukovo-2 din capitala rusă.

Potrivit imaginilor difuzate de mass-media ruse, Xi a fost însoțit la aeroport de vicepremierul rus Dmitri Cernișenko, același oficial care l-a întâmpinat luni, la sosire.

Liderul chinez a urcat scările avionului prezidențial și apoi s-a întors pentru a-i saluta pe cei prezenți la aeroport.

În timpul vizitei sale de stat în Rusia, efectuată în perioada 20-22 martie, Xi s-a întâlnit cu Putin în două rânduri, prima dată pentru o întrevedere informală și a doua oară pentru negocieri oficiale.

În a doua zi a negocierilor de la Kremlin, marți, Putin i-a oferit lui Xi o cină de stat cu un meniu compus din tradiționalul borș de sfeclă, revendicat deopotrivă de Ucraina și de Rusia.

Banchetul a avut loc la Palatul Fațetelor, după ce ambii președinți au cinat în ajun singuri la Kremlin.

În meniul de marți s-au regăsit, ca antreu, crochete cu crab de Kamceatka și ulei de trufe, urmate de borșul de sfeclă, fel de mâncare pe care, în iulie 2022, UNESCO a decis să-l protejeze, înscriindu-l cu caracter urgent drept Patrimoniu Cultural Imaterial după o campanie ucraineană intensă, notează EFE. Cu toate acestea, Kremlinul nu s-a sfiit să-i prezinte șefului de stat chinez acest borș ca fiind rusesc.

Papilele gustative ale lui Xi s-au delectat și cu o salată de păstrăv de Karelia și castraveți, halibut de Murmansk pe pat de legume, biftec de carne de vită cu piure de cartofi afumați și spumă de zmeură, potrivit agenției oficiale TASS.

Atmosfera a fost întreținută de pianistul Denis Mațuev care a interpretat lucrări ale compozitorului rus Serghei Rahmaninov. (Agerpres)

Frontierele nu se pot schimba cu legi naționale”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat miercuri că tratatele internaționale, frontierele nu se pot schimba cu legi naționale. El a fost întrebat ce părere are de proiectul de lege inițiat de senatorul Diana Șoșoacă în care solicită anexarea de către România a unor teritorii din Ucraina. “Cred că este o manifestare pe care am mai întâlnit-o la doamna Șoșoacă. Tratatele internaționale, frontierele nu se pot schimba cu legi naționale și în niciun caz nu cred că este acum momentul de a purta o asemenea discuție. Istoria este clară, prezentul îl știm, viitorul ne stă la îndemână, dar nu cu acte exaltate sau un asemenea tip de inițiative într-un moment cât se poate de nelalocul lui. Nu că ar fi vreodată vreun moment pentru așa ceva”, a spus Romașcanu, la Palatul Parlamentului. Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege prin care solicită “denunțarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”. Prin denunțarea tratatului, Șoșoacă propune ca țara noastră să anexeze teritoriile aflate cândva în componența României interbelice. (Agerpres)

Lasă un comentariu