ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

„VOM SUSȚINE ADOPTAREA DE URGENȚĂ A ORICĂRUI ACT NORMATIV PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA NOULUI CORONAVIRUS"

Președintele Comisiei pentru sănătate a Camerei Deputaților, Florin Buicu, a subliniat că parlamentarii vor susține adoptarea în regim de urgență a oricărui act normativ necesar pentru prevenirea și combaterea noului coronavirus.

El a participat la Forumul de Sănătate Publică organizat la Parlament, organizat de Sănătatea Press Group.

„Nu pot să nu vorbesc despre tema zilei, epidemia de coronavirus. Spuneam (...) dacă nu cumva infodemia bate epidemia. Discutam despre informații, suprainformații, uneori corecte, uneori fake-news-uri care ne inundă. Aceste informații au ajuns înaintea virusului și deja au creat o stare de «isterie». Sper ca autoritățile să reacționeze în deplină cunoștință de cauză. În calitate de parlamentari, vom susține adoptarea în regim de urgență a oricărui act normativ necesar pentru prevenirea și pentru combaterea epidemiei. Joaca de-a alte priorități trebuie să înceteze. Toți decidenții politici, transpartinic, trebuie să țină seama de acest lucru", a spus Buicu.

Deputatul a făcut un apel către toate partidele politice la solidaritate, responsabilitate și la o opțiune comună și eficientă în vederea combaterii acestui virus.

„Am solicitat politic ca Guvernul să vină cu lista actelor normative necesare, astfel încât să le putem trece în regim de urgență pentru a preveni și a asigura acțiunile în perioada următoare. În asemenea cazuri de criză, ne aducem aminte că România are epidemiologi, că România are specialiști în sănătate publică și, din păcate, ne aducem aminte de acești specialiști doar în momente de criză. Avem nevoie să creăm premisele necesare astfel încât să nu ne mai prindă nepregătiți niciun fel de acțiune de acest tip", a mai spus Buicu.

 

„AUTORITĂȚILE TREBUIE SĂ COMUNICE EFICIENT ÎN PRIVINȚA CORONAVIRUSULUI"

Marian Cucșa, vicepreședintele Comisiei parlamentare de control al activității SRI, a declarat, după audierea reprezentanților Serviciului, că autoritățile trebuie să comunice mai eficient în privința coronavirusului, menționând că în anumite aeroporturi nu sunt respectate toate normele pentru control, iar cele mai grave probleme sunt la punctele de trecere terestră, maritimă și feroviară.

„Demersul comisiei este unul de a preveni, nu de a crea panică. Am avut audierea a două persoane din cadrul SRI, o persoană de la apărarea Constituției și o persoană de la Analiză și prognoză. Partea bună este că nu avem cazuri confirmate până în acest moment de coronavirus în România. Ne-au făcut o prezentare despre ceea ce a însemnat coronavirus și de când au avut informații și care sunt pașii pe care i-au urmat. Ne-au adus la cunoștință că, în perioada 15-25 ianuarie, au verificat 845 de persoane care au provenit de pe teritoriul chinez, la solicitarea MAI. De atunci, nu au mai verificat persoane, pentru că nu li s-a mai solicitat", a explicat Cucșa.

El a spus că reprezentanții SRI au prezentat situația la punctele de trecere a frontierei.

„În anumite aeroporturi nu sunt respectate toate normele pentru control, problemele cele mai grave sunt la punctele de trecere terestră, maritimă și feroviară, unde nu există în momentul de față personal specializat, substanțele necesare pentru identificare și acele termoscanere. (...) Cursele aeriene și terestre își desfășoară activitatea ca și până acum, nu ne-au adus la cunoștință măsuri pentru a stopa cursele sau pentru a le anula. (...) Nu ne-au prezentat o hartă a pericolului (cei de la SRI - n.r.), dar dacă ne uităm pe punctele de frontieră terestru, feroviar sau maritim, putem trage singuri concluziile că acolo este pericolul cel mai mare, ținând cont că pe aeroporturi au fost luate măsuri, în sensul că au fost montate termoscanere", a adăugat Cucșa.

Potrivit acestuia, România și alte state sunt expuse la pătrunderea virusului. „Consider că trebuie luate măsuri mult mai rapid și mult mai eficiente: pe de o parte, achiziționarea acelor substanțe pentru detectarea coronavirusului și medicamentele necesare pentru tratare. (...) Dacă ne uităm la evoluția virusului, trebuie să fim pregătiți pentru această epidemie. Au fost mai multe declarații din partea autorităților și, din păcate, nu cred că vom scăpa de pătrunderea pe teritoriul României", a spus Marian Cucșa.

Vicepreședintele comisiei a afirmat că autoritățile trebuie să comunice mai eficient pe tema coronavirusului.

„Și din discuțiile cu reprezentanții SRI, au semnalat și ei o comunicare cu dificultăți din partea autorităților, să nu o catalogăm altfel, și tocmai din cauza unei comunicări oficiale asumate din partea autorităților s-a creat o anumită situație de tensiune sau panică în rândul populației. În cadrul grupului constituit, s-a creat și un departament de comunicare pentru a informa populația despre pași, despre evoluția virusului și ce fac autoritățile pentru a-l combate. E bine să se comunice cât mai repede, cât mai eficient, poate de 2-3 ori pe zi să comunice cu pașii pe care îi fac pentru ca populația să nu intre în panică și să fie pregătită și să nu se mai creeze haos. (...)

Membrii comisiei vor avea, în perioada următoare, discuții cu președinții altor comisii din parlament: SIE, Transporturi, Sănătate și Apărare pentru a vedea care sunt măsurile care se impun la nivel parlamentar, legislativ pentru a preveni pătrunderea pe teritoriul României a acestui coronavirus, a anunțat Cucșa.

 

COPLATA PENTRU SERVICII MEDICALE PRIVATE - AMÂNATĂ

Coplata pentru servicii medicale prestate de sistemul privat se amână până la 21 aprilie 2025, potrivit unui amendament la proiectul inițiat de Guvern care vizează reforma în domeniul sănătății și al cărui raport a fost adoptat marți.

„Am decis să abrogăm articolele și alineatele care se referă la situația furnizorilor privați. Am prorogat termenul privind introducerea coplății de la 2021 la 1 aprilie 2025. Cei care doresc să participe în programele naționale de sănătate pot să o facă, însă fără să perceapă niște sume în plus din partea pacienților pentru acordarea acestor servicii medicale", a precizat președintele Comisiei pentru sănătate, senatorul Laszlo Attila.

„Dacă noi am fi respins ordonanța în integralitatea sa, atunci ar fi intrat în aplicare ordonanța de anul trecut, adică după ce se pronunțau plenul Senatului, respectiv plenul Camerei Deputaților, exista riscul ca ea să intre în vigoare și de mâine să plătim coplată în anumite situații dacă ne adresăm furnizorilor privați", a explicat senatorul.

Se stabilește un termen de aplicare a prevederilor cu privire la contribuția personală, cuprinse în Legea nr. 95/2006, care poate fi plătită de asigurați pentru unele servicii medicale, în condițiile în care optează ca aceste servicii să fie acordate de furnizori privați aflați în relație contractuală cu case de asigurări de sănătate. Se propune ca termenul să fie 1 aprilie 2021, întrucât noile contracte de furnizare de servicii medicale pentru anul 2020 se vor încheia începând cu 1 aprilie 2020, neexistând posibilitatea până la această dată de a stabili și parcurge procesul de consultare și negociere cu organizațiile profesionale, sindicale și patronale reprezentative din domeniul medical, precum și de a adopta actul normativ cu privire la serviciile medicale pentru care asigurații pot opta pentru plata unei contribuții personale, în condițiile acordării acestor servicii de către furnizorii privați, se arată în textul ordonanței inițiate de Guvern.

Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privați de medicamente și dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament în cadrul programelor naționale de sănătate curative și, în funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, serviciile medicale astfel acordate urmând a fi suportate din fondurile alocate pentru derularea programelor naționale de sănătate curative, aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2020.

Proiectul privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 25/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate va fi supus dezbaterii plenului Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.

 

NICIUN ROMÂN NU A FOST CONFIRMAT CU NOUL CORONAVIRUS; 26 DE PERSOANE - ÎN CARANTINĂ; 2.077 - MONITORIZATE LA DOMICILIU

Până în prezent nu există niciun cetățean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu noul coronavirus, 26 de persoane fiind în carantină, iar 2.077 - monitorizate la domiciliu, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit sursei citate, în acest moment, la Institutul „Matei Balș" sunt în analiză 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetățeanul italian depistat pozitiv de autoritățile din Italia.

„În ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 (cele mai multe pe București - 44) cu privire la coronavirus. Le recomandăm cetățenilor să apeleze numărul de urgență doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo. Pentru informații utile, le recomandăm cetățenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătății, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Situații de Urgență", arată Grupul de Comunicare Strategică într-un comunicat.

De asemenea, în cursul zilei de marți au fost înregistrate două dosare penale privind infracțiunea de „zădărnicire a combaterii bolilor", în cele două cauze fiind cercetate 4 persoane.

„Referitor la cetățenii români aflați în zonele afectate din Italia, precizăm că în regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetățeni români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000", afirmă sursa citată.

În ceea ce privește achiziția de echipamente specifice, Grupul de Comunicare Strategică afirmă că miercuri dimineață au fost depuse la Oficiul Național de Achiziții Centralizate, din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, 10 oferte pentru scanere termice, iar negocierile vor fi purtate în cursul acestei zile.

„În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, autoritățile naționale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situația la nivel național și internațional", se precizează în comunicat.

 

OUG PRIVIND STOCURILE DE URGENȚĂ MEDICALĂ ÎN CAZ DE CARANTINĂ - ADOPTATĂ

Plenul Senatului a adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, proiectul privind OUG 11/2020 referitoare la stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Proiectul a fost adoptat cu un amendament conform căruia, pentru situații justificate, cantitățile de urgență medicală prevăzute pot fi majorate.

De asemenea, Ministerul Finanțelor se obligă să asigure sumele necesare în cazul modificării acestor cantități. Suma alocată este de 225 de milioane lei.

Prin această ordonanță se constituie stocurile de urgență medicală ca rezerve materiale, destinate intervențiilor operative pentru protecția populației în situații de urgență generale, de tipul de risc - epidemii și alte evenimente generatoare de victime multiple. De asemenea, se propune ca, în cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea prevederilor din Regulamentul Sanitar Internațional, la propunerea Grupului tehnic de experți ai MS, ministrul Sănătății să instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor.

Totodată, se asigură dotarea tuturor aeroporturilor internaționale, indiferent de subordonare, cu scanere termice, conform solicitării Ministerului Sănătății.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Lasă un comentariu