MARIANA VLAD, PRIMAR BĂLA: SĂ AJUNGEM SFINTELE PAȘTI SĂNĂTOȘI, CURAȚI LA SUFLET, FĂCÂND DOAR LUCRURI BUNE!

Distribuie pe:

Reporter: - Trăim zile apăsătoare, iar viitorul nu pare a fi unul prea roz. Cu toate acestea, nu ne rămâne decât să ne ducem viața așa cum putem, în speranța unui mai bine...

Mariana Vlad: - Eu sunt un om al faptelor și am decis să rămân așa. Nu are rost să ne văităm, trebuie să facem ceva. De pildă, eu, într-o primă fază a crizei, am distribuit în comună fluturași cu numerele de telefon ale colegilor din primărie, inclusiv al meu, personal, deci primarul, viceprimarul, asistentul comunitar, polițiștii, medicul de familie, pe care oamenii pot să-i contacteze telefonic, la nevoie. Am mai stabilit două zile, săptămânal, când putem să-i deservim cu ceea ce au nevoie; ei fac comanda telefonic, noi mergem la magazin, cumpărăm cele cerute, din banii personali, așezăm marfa în plase și ne deplasăm pe la casele lor, cu produsele solicitate, care sunt achitate pe loc.

Reporter: - Înțeleg treaba cu banii proprii, dar se găsesc produsele necesare?

Mariana Vlad: - Da, se găsesc, deși oamenii sunt destul de strâmtorați, nu prea își permit să cumpere multe, să-și facă stocuri...

Reporter: - Cum stă treaba cu cei veniți de afară, din străinătate?

Mariana Vlad: - Chiar ieri (luni) am fost le Ercea să văd niște persoane care urmau să sosească din străinătate, dar a fost o alarmă falsă. La momentul acesta, nu avem înregistrate, nici în Băla, nici în Ercea, persoane din străinătate, însă urmărim atent evoluția situației. Eu însămi sunt mai rău ca un polițist, în această chestiune...

Reporter: - Probleme au apărut și în legătură cu medicamentele pentru bolnavii cronici...

Mariana Vlad: - Cunosc dispoziția prefectului în legătură cu medicamentele; vreau să vă spun că noi facem treaba asta de două săptămâni deja, respectiv am vorbit cu doamna doctor de familie și cu asistenta comunitară să-i sprijinim pe cei bolnavi, cu medicamentele necesare, duse acasă. De fapt, încercăm să facem tot ceea ce dânșii au nevoie, plata facturilor și tot ceea ce i-ar obliga să plece de acasă. Farmacia are deocamdată necesarul de medicamente și nu avem cazuri de bolnavi cronici fără leacuri.

Reporter: - Cum reacționează consătenii dumneavoastră față de această situație stresantă, fără precedent?

Mariana Vlad: - Slavă Domnului, oamenii sunt receptivi și responsabili, totodată; fiind oameni mai în vârstă, au grijă de sănătatea lor. Dar au și nedumeririle lor, la care trebuie răspuns. Uite, de pildă tata, s-a supărat că nu vreau să intru în casă, dar i-am spus că stau la poartă și vorbesc cu dânsul și două ceasuri, dar de intrat, nu intru, tocmai pentru a-l proteja...

Reporter: - Cu sau fără virus, a venit primăvara și-i mult de muncă, pe la țară...

Mariana Vlad: - Faptul că este multă treabă vine și în ajutorul oamenilor, că nu stau să se gândească numai la nenorociri. Trebuie curățate șanțurile, pus în grădină, curățată via, vopsiți pomii și arborii, chiar gardurile; sunt și pregătiri pentru Paști.

Reporter: - Anul acesta, Sfintele Paști vor fi destul de ciudat sărbătorite, cu toate interdicțiile căzute pe capul bieților oameni...

Mariana Vlad: - Sunt miei, lumea va face, ca de obicei, pâine și cozonaci, la cuptor. Am discutat deja cu cei doi preoți să facem în așa fel încât să distribuim Sfintele Paști tuturora, acasă, fără a fi nevoie de mers la biserică. Până acum exista obiceiul punerii de pomi, în pomenirea decedaților, lucru care anul acesta nu-l vom mai putea face. Lumea înțelege, dar le este foarte greu să nu meargă la biserică, să se roage și să asiste la ceremonialul de Paști.

Reporter: - Sunt destule lucruri,  acte, plăți de făcut și alte daravele pe la primărie. Cum se descurcă oamenii cu toate acestea, lipsiți fiind de posibilitatea de mișcare liberă?

Mariana Vlad: - Activitatea din primărie se desfășoară aproape normal. Intră doar o persoană, odată, pentru rezolvarea problemelor. Majoritatea solicitărilor se rezolvă telefonic și online, prin e-mail. Am început activitatea de sprijin, pentru APIA, pentru depunerea dosarelor. Încercăm să evităm, pe cât posibil, contactul fizic cu și între oameni.

Reporter: - Am constatat că v-ați oferit, pe Facebook, să sprijiniți oamenii care au rude afară, la muncă...

Mariana Vlad: - Fac acest lucru și chiar e de folos; merg acasă la consătenii lipsiți de mijloace și prin telefonul meu, personal, luăm legătura cu cei plecați, pe WhatsApp, să mai îndulcim dorul după copii, frați, surori... plecați prin Italia sau te miri pe unde.

Reporter: - Poate n-ar strica un mesaj de final... un îndemn, vreo propunere...

Mariana Vlad: - Eu am început activitatea mea de croitoreasă - culmea - chiar cu combinezoanele de protecție. Cred că am făcut câteva mii. Așa că m-am gândit să vorbesc cu femeile din sat, măcar niscaiva măști să facem și să le dăm oamenilor. N-or fi ele cine știe ce, dar tot protejează ceva. Și pentru că tot e vorba despre sugestii, nu știu de ce autoritățile nu se gândesc să folosească mâna de lucru, disponibilizată din activitatea de lohn, în croitorie și să facă, dacă nu costume, măcar măști, pentru populație. Cât despre consătenii mei, vreau să știe: chiar țin la ei și cred că e un moment în care toți trebuie să lăsăm deoparte politica și partidele; indiferent de etnie și credințe, trebuie să fim alături unii de alții să putem trece cu bine peste necazul acesta și să ajungem Sfintele Paști sănătoși, curați la suflet, făcând doar lucruri bune.

Lasă un comentariu