NU SUNTEM SINGURI DE FLORII!

Distribuie pe:

Se spune că Papa Francisc a fost întrebat de un jurnalist “Când va fi sfârșitul lumii? Iar Sfântul Părinte i-a răspuns că atunci când vor dispărea cărările dintre oameni.” Iată că omenirea a ajuns în această situație!, când nu ne mai căutam unii pe alții, când izolarea provocată de un virus ne-a îndepărtat de la normalitate. Creștinii ortodocși prăznuiesc, duminică, intrarea Mântuitorului în Ierusalim, Floriile. În satul meu, de pe Târnava Mică, în Sâmbăta lui Lazăr, toți credincioșii ies la Cimitirul din deal, unde se îngrijesc mormintele, se adună iarba uscată, iar pe morminte se plantează flori, narcise mai ales.

Tot în Sâmbăta lui Lazăr, exista obiceiul de a se duce la morminte ramuri de salcie înflorite, iar prunii din cimitir erau dați cu var. Petalele albe ale florilor de prun, iarba verde dintre morminte, covorul multicolor al florilor, formau un tablou minunat, îți dădeau impresia că te afli la Poarta Raiului. Oamenii nu erau triști, dimpotrivă, se bucurau, discutau între ei cu zâmbetul pe buze. Astăzi, în cimitire sunt doar slujitorii Sfintelor altare, care se roagă pentru cei dragi, trecuți la cele veșnice.

Duminica, la Sfânta Liturghie de Florii, preotul binecuvânta ramurile de salcie, duse apoi de creștini la casele lor și așezate la streașina casei, pentru a fi feriți de vremuri năprasnice, vijelii, fulgere. Acest obicei simbolizează Întâmpinarea Domnului cu stâlpări de finic, haine și flori aruncate înaintea Mântuitorului, cu strigarea “Bine este cuvântat cel ce vine în numele Domnului”.

În toată manifestarea de bucurie, numai Iisus era trist din pricina nestatorniciei omenești. Era trist pentru că nu i-a fost înțeleasă misiunea. Nu venise să se încoroneze rege. El a venit în lume să transforme sufletele oamenilor, să-i facă mai buni. Știa că această intrare triumfală în Ierusalim era o intrare în Săptămâna Patimilor, o confruntare cu moartea. Tâlcuită, șederea lui Iisus Hristos pe mânzul asinei însemna suspinarea neamurilor către El. Mânzul asinei, ca orice mânz, este sălbatic și anevoie de îmblânzit, iar ca animal, era necurat. Necurate erau toate neamurile pământului pentru necredință și sălbăticie, și cu anevoie de îmblânzit, pentru că erau lipsite de legile lui Dumnezeu. Anul acesta, în Duminica Floriilor, românii sunt triști, fiind obligați să rămână acasă. Duminică se încheie Postul Mare și începe Săptămâna Sfintelor Patimi.

Mulți creștini nu au reușit să se spovedească și să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului. Important este că majoritatea dintre cei obligați să rămână în casă au reușit să se smerească, să aibă o credință puternică, că lumina Învierii lui Hristos va aduce pace, liniște și sănătate!

Hristos a fost vândut de Iuda, la Iudei, pe 30 de arginți. Să ne ferim de a-L trăda pe Domnul din frică. Suntem datori să prețuim viața, Biserica și să ne bucurăm de lumina Învierii, de biruința asupra morții și iadului.

Nici anul acesta nu suntem singuri de Florii, îl avem pe Iisus alături de noi!

Lasă un comentariu