DE LA DECLANȘAREA STĂRII DE URGENȚĂ, ROMÂNIA A PIERDUT PESTE UN MILION DE LOCURI DE MUNCĂ!

Distribuie pe:

Informația este făcută publică de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), care anunță că, de la declanșarea stării de urgență, România a pierdut peste un milion de locuri de muncă, mai multe decât cele 700.000 pierdute după criza economică, în perioada 2008-2012.

„În ultima raportare a Ministerului Muncii, numărul contractelor suspendate este de 1.005.552, din care peste 292.000 în industria prelucrătoare, peste 196.000 în comerțul cu ridicata și cu amănuntul și repararea autovehiculelor și motocicletelor, restul de peste 100.000 în hoteluri și restaurante. Dacă la acest număr adăugăm cele 209.851 de contracte de muncă încetate în comerț, industria prelucrătoare și construcții, avem tabloul complet al situației șomerilor din România.

Pandemia Covid-19 ne va schimba profund viețile. Chiar dacă fiecare generație va fi afectată în proporții diferite, toți vor fi nevoiți să se adapteze la o nouă normalitate, în care economia mondială (implicit cea a României) nu va mai fi la fel.

Mulți se vor vedea cu locurile de muncă sau economiile pierdute și mulți vor trebui să se adapteze la lucruri noi. Vorbim de reacții în lanț, care vor afecta nu doar viețile indivizilor în cauză, ci și societățile ca întreg.

Lumea se schimbă și odată cu ea trebuie să ne schimbăm și noi, economia ca sistem din care facem cu toții parte, și trebuie să conștientizăm și să vedem, dincolo de azi, viitorul de mâine.

Am propus o serie de măsuri, cu scopul de a oferi o gură de oxigen antreprenorilor, respectiv acordarea unui pachet de stimulare în cuantumul valorii salariului mediu brut pentru fiecare angajat păstrat pe o perioadă de cel puțin șase luni și posibilitatea de închidere intermitentă a activităților economice.

Pe de o parte, acest model suprimă parțial efectele coronavirusului, iar pe de altă parte permite o activitate economică susținută, deși redusă. Trebuie, pe cât posibil, să reducem impactul negativ asupra economiei și să ne asigurăm că după terminarea pandemiei ne putem continua activitatea.

Considerăm că închiderea intermitentă poate asigura o opțiune viabilă pentru diminuarea efectelor negative din economie", se arată într-un comunicat de presă al CONAF.

Lasă un comentariu