ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

LEGEA POLIȚIEI ROMÂNE, MODIFICATĂ; ȘEFUL IGPR, NUMIT DE MINISTRUL DE INTERNE

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, propunerea legislativă a social-democratului Tit-Liviu Brăiloiu de modificare a Legii 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, prin care se stabilește că șeful Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) este numit de ministrul de Interne, și nu de premier, cum este prevăzut în forma în vigoare a actului normativ.

Propunerea legislativă mai stabilește că “în cazul instituirii stării de urgență ori al unor situații excepționale în care este afectată grav ordinea publică, coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine IGPR”, iar în stare de urgență “Poliția locală, în totalitate sau numai în anumite unități administrativ-teritoriale, își va desfășura activitatea în subordinea IGPR”.

Ședința de plen s-a desfășurat cu o prezență restrânsă în sală, majoritatea senatorilor lucrând de la distanță. Votul a fost dat telefonic, la fel ca în ședințele de plen din săptămânile trecute.

 

LEGEA PRIN CARE SE INTERZICE PE 10 ANI EXPORTUL DE BUȘTEAN ÎN SPAȚIUL EXTRACOMUNITAR, PROMULGATĂ

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe o perioadă de 10 ani, exportul de buștean în spațiul extracomunitar.

“Se interzice exportul de buștean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spațiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. (...) Nerespectarea interdicției de export a masei lemnoase se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”, prevede Legea privind gospodărirea durabilă a pădurilor României, inițiată de mai mulți deputați PSD.

Actul normativ reglementează instituirea Registrului național de evidență informatizată a proprietăților forestiere la nivelul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic și gestionării durabile a fondului forestier.

 

DIAMANT DE 171 DE CARATE, DESCOPERIT ÎN ANGOLA

Un diamant de 171 de carate a fost descoperit luni în Angola, în mina Lulo din estul provinciei Lunda Norte, informează agenția Xinhua.

Acesta este al cincisprezecelea diamant de peste 100 de carate descoperit în această mină și al doilea de peste 100 de carate extras în 2020.

De asemenea, piatra prețioasă este a patra ca mărime dintre cele descoperite de la data începerii operațiunilor în mină, în 2016.

În blocurile șase și opt au fost găsite 13 dintre cele 15 pietre de peste 100 de carate extrase de la Lulo, printre acestea numărându-se cel mai mare diamant descoperit vreodată în Angola, de 404 carate, extras în 2016.

Domingos Machado, director executiv al Lulo Mineira Society, a declarat că această companie intenționează să își intensifice operațiunile de prospectare în partea sudică a blocurilor șase și opt, unde există șanse considerabile să fie descoperite mai multe astfel de pietre prețioase mari.

Lulo, a patra cea mai mare mină de diamante și una dintre cele mai importante mine de diamante din lume, este o asociere în participațiune. Operatorul australian Lucapa Diamond Company deține 40 de procente, Endiama are 32 de procente, iar compania privată angoleză Rosa e Petalas dispune de restul de 28 de procente, notează Xinhua.

 

DEGHIZAT ÎN AGENT DE CURĂȚENIE ÎN AEROPORT...

Un tânăr din Statele Unite, care voia să își vadă iubita care locuiește în Germania, a încercat să ocolească restricțiile asociate coronavirusului într-un mod inedit după ce a sosit în weekend pe aeroportul din Frankfurt, a anunțat marți poliția federală din Germania, citată de agenția DPA.

După ce a aterizat duminică din Washington, tânărul în vârstă de 20 de ani s-a îmbrăcat cu o vestă reflectorizantă și a luat doi saci de gunoi pentru a da impresia că trebuia să golească coșurile de gunoi din spatele punctului de control de securitate.

Un angajat al aeroportului a observat că bărbatul nu purta ecuson de securitate și că nu vorbea limba germană, așa că a informat poliția, care l-a reținut.

Poliția federală l-a trimis pe bărbat înapoi în Washington cu o aeronavă care a decolat luni, notează DPA.

 

POLIȚIȘTI ARESTAȚI PENTRU CULTIVAREA DE CANABIS

Șeful poliției de frontieră din portul Burgas și doi foști angajați ai Ministerului de Interne din Bulgaria au fost arestați pentru cultivarea și stocarea de canabis, informează marți BTA.

Ivan Dinev, care conducea unitatea de poliție din portul de la Marea Neagră, și foștii polițiști Gancio Pencev și Nikolai Gheorghiev ar putea fi condamnați la închisoare între doi și opt ani, a precizat marți procurorul Pavel Manukian, după o operațiune specială a poliției la Aitos, în estul Bulgariei.

În urma percheziției s-au descoperit încăperi cu echipament special, 57 de plante de canabis și trei kilograme de marijuana uscată, din care s-ar fi putut rula aproape 8.000 de țigări.

 

Lasă un comentariu