DESCHIDEREA UȘILOR CĂTRE SUFLET

Distribuie pe:

În 17 mai a fost prima duminică specială, atipică și binecuvântată, așteptată de locuitorii orașului Luduș, în care s-au deschis ușile lăcașurilor de cult, după o perioadă lungă de 2 luni de interdicții, spre folosul sănătății oamenilor.

La Biserica cu hramul “Sf. Petru și Pavel”, Parohia 2 Luduș, credincioșii ortodocși, în număr mare, aproape 60, se aflau înșirați în curtea largă, pe locurile marcate, cu distanța legală, cu măștile pe față și umbrele, ascultând cuminți și civilizați, așa cum se caracterizează întreaga obște a parohiei condusă de părintele protopop LUCIAN VOȘLOBAN și părintele CONSTANTIN SAVU.

Reîntâlnirea cu atmosfera de cult cunoscută după mult timp de așteptare mi-a umplut sufletul de bucurie și mulțumire, chiar și în aceste condiții speciale impuse de autorități.

Micul Altar, organizat cu multă atenție și rigoare în fața intrării în Biserică, m-a impresionat prin frumusețea sa, nelipsind nimic din ceea ce slujește evenimentului euharistic de astăzi, plantele naturale și florile de crin din glastre uriașe, de o mare frumusețe și prospețime, prezente de obicei în Biserică, au întregit imaginea micului altar improvizat.

Slujba s-a desfășurat după același ritual cunoscut de credincioși, cu evlavia și dăruirea sufletească a celor doi preoți deosebiți, ajutați de cântărețul bisericesc OVIDIU BOGĂTAN, cu vocea sa pătrunzătoare și armonioasă.

Nu pot să nu menționez vocea de tenor profesionist a părintelui protopop Lucian Voșloban, care ne încântă de fiecare dată cu armonia și timbrul său în cântarea “Iubite-Voi Doamne” din timpul slujbei. Nu trebuie decât să închizi ochii pentru o clipă pentru a retrăi momentele spirituale în condițiile firești ale unei slujbe. Însă vremea nu a fost atât de prietenoasă cu noi, care ne aflam afară, împrăștiați în picioare pe pavajul marcat al curții, separați și înfrigurați.

Duminica a 5-a după Paști, cea a Samaritencei, nu a fost întâmplătoare cu această deschidere spre libertatea credinței în manifestarea dialogului spiritual. Mesajul transmis prin Evanghelia după Ioan se referă la unirea în spirit și credință a oamenilor de orice neam, așa cum a fost explicată de părintele Constantin Sava prin predica de la finalul Liturghiei, cu multă pasiune și înțelegere în cunoașterea domeniului spiritual.

După anunțarea programului liturgic al săptămânii viitoare, părintele protopop ne-a oferit, în condiții speciale de igienă, pahare cu anafura pentru acasă. Părintele Lucian Voșloban, protopopul acestei zone de ani buni, a preluat Biserica cu hramul “Sfântul Petru și Pavel” în 2012 și a reușit să consolideze prin credință, dotând cu multe îmbunătățiri, renovări și construcții noi spațiul din jurul Bisericii, schimbând calitatea și valoarea lăcașului ortodox care dăinuie de peste 138 de ani pe aceste meleaguri.

Ne-a fost tare DOR de concretizarea la participarea evenimentelor euharistice pe viu! Iar duminică, 17 mai, am fost primiți într-un lăcaș extins dincolo de ușile Bisericii în exterior, cu aceeași energie sufletească binefăcătoare în care am simțit multă dăruire, înțelegere, iubire și speranță.

Vă suntem recunoscători și vă mulțumim din tot sufletul!

 

Lasă un comentariu