ACTUALITATEA JUDEȚEANĂ

Distribuie pe:

TÂRGU-MUREȘ - MAI MULTE AUTOBUZE PENTRU TRANSPORTUL PUBLIC LOCAL

Ca urmare a numeroaselor sesizări formulate de cetățeni cu privire la transportul în comun pe raza municipiului, Administrația Domeniului Public din cadrul Primăriei Târgu-Mureș a solicitat conducerii Transport Local SA suplimentarea, până cel târziu la data de 1 iunie 2020, cu unul sau două autobuze, a numărului celor existente pe rutele spre și dinspre cartierul Tudor și Unirii pe liniile: 2b; 4, 10, 12, 14, 17, 18, 20, 23, 30b, 3, 32, 43.

S-a dispus, de asemenea, ca începând de la aceeași dată, să se introducă obligativitatea efectuării transportului de călători pe toată raza municipiului Târgu-Mureș până la limita Unității Administrativ - Teritoriale (indicatorul Târgu-Mureș - str. Voinicenilor, str. Remetea), precum și aplicarea măsurilor de igienă care se impun pentru a preveni infectarea cu Sars-Cov2, inclusiv reglementarea distanțării pasagerilor și afișarea, în stații, a programului de mers al autobuzelor. Pentru corecta informare a cetățenilor, edilii informează că serviciul public de transport în comun pe raza municipiului este efectuat exclusiv de firma Transport local SA.

 

ACCES BLOCAT ÎN ZONA STRĂZII CUGIR

Reprezentanții municipalității informează că, în urma sesizărilor venite din partea cetățenilor care domiciliază pe strada Cugir nr. 8, legate de faptul că mai multe persoane de etnie rromă traversează terenul cuprins între str. Dealului prin curtea fostei fabrici de cărămidă și coboară pe strada Cugir, unde au un comportament total inadecvat față de cetățeni, s-a procedat la blocarea accesului acestora în zona respectivă și s-a intervenit și asupra unor adăposturi improvizate.

“Reamintim tuturor cetățenilor că nu vom tolera astfel de comportamente pe raza orașului”, avertizează Claudiu Maior, consilierul primarului.

 

PROPUNERE INEDITĂ ÎN “SCANDALUL TERMOMETRELOR”

Având în vedere confuziile și “descărcările nervoase” înregistrate din cauza măsurării temperaturii la intrarea în supermarketuri, pentru a evita situațiile neplăcute, Claudiu Maior, consilierul primarului târgumureșean vine cu următoarea propunere adresată conducerilor marilor magazine: “În speță, vă sugerez să apelați și să încheiați, acolo unde se impune, contracte de colaborare cu asistente medicale aflate în pensie! Sunt convins că aveți suficienți bani să le plătiți, iar ele știu foarte bine să lucreze atât cu bolnavii, cât și cu oamenii sănătoși. Asistentele medicale au atâta delicatețe încât să nu permită crearea unor situații similare pe care le vedem de câteva zile și care sunt reprobabile. Purtând un ecuson, însoțit de o recomandare a Direcției de Sănătate Publică, acestea ar putea preîntâmpina o mulțime de probleme. Punerea în practică a acestei măsuri v-ar onora, consider, și pe dvs., devenind astfel, cu adevărat, participanți la tot ceea ce înseamnă grija față de populație. Vă recomand să oferiți dvs. mănuși și măști de protecție, fiecărui client, care vă trece pragul”.

 

SIGHIȘOARA - “RISIPEI SE DEDĂ FLORARUL...”

“Pentru a ne bucura de frumusețea municipiului, Primăria Sighișoara, prin Secția Sere din cadrul S.C. Ecoserv Sig. SRL, continuă să îngrijească parcurile și zonele verzi”, informează municipalitatea. Pentru parcuri, scuaruri, stâlpi și jardiniere au fost pregătite peste 40.000 de răsaduri de flori și au fost plantate specii anuale pentru covoarele florale: begonia, tagetes, impatiens, mușcate curgătoare ș.a. Lucrările sunt în plină desfășurare.

 

IERNUT-CHEȚANI - AUTOSTRADA TRANSILVANIA SE ÎMPIEDICĂ DE-UN... NOD?!

Reprezentanți ai Asociației Proinfrastructură au vizitat, săptămâna trecută, șantierul tronsonului Iernut-Chețani al Autostrăzii Transilvania, filmând din dronă toți cei 17,9 km.

S-a constatat că lucrările (efectuate de asocierea Astaldi-Max Boegl) se apropie rapid de finalizare, activitatea fiind concentrată în nodul Iernut și la cele două poduri peste Mureș, unde lucrările sunt în stadiu avansat de execuție, asfaltul de uzură fiind așternut pe aproximativ 50% din lot, iar parapetele de protecție pe circa 30%.

“Estimăm că totul va fi gata în luna august 2020. Însă, așa cum am spus de nenumărate ori, autostrada nu va putea fi deschisă traficului rutier, nodul Chețani aflat pe lotul vecin fiind în continuare în aer.

Oficialii din  Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) încearcă scoaterea nodului din contractul celor de la Straco, care în ultimele luni, practic, nu au lucrat nimic din cauza situației financiare precare.

Chiar dacă CNAIR reușește să îl preia, va fi nevoie de achiziții de materiale și utilaje, termenul de execuție asumat, de doar două luni, fiind complet nerealist. Din monitorizarea noastră în cazuri similare, finalizarea în regie proprie a nodului în acest an ar fi o performanță pentru CNAIR!

Solicităm realizarea de urgență a tuturor achizițiilor necesare și rezilierea întregului contract cu Straco, urmată de expertiza și relicitarea sectorului de 15,7 km”, notează cei de la Proinfrastructură.

 

LUDUȘ - PARC... ULTIMUL RĂCNET!

Ludușenii au la dispoziție, începând de săptămâna trecută, un parc ultra-modern realizat cu fonduri europene, valoarea investiției fiind de circa 8 milioane de lei, din care peste 7,7 milioane reprezintă fonduri nerambursabile.

“Un vechi loc de agrement din Luduș a fost transformat într-un parc la ultimele standarde, dedicat comunității locale. Cred că este un nou semn de normalitate în județul nostru, o normalitate în care autoritățile lucrează doar pentru cetățean și viitorul comunității. Pentru că suntem

în stare de alertă, este important să menționăm că locul de joacă din interiorul parcului, cu o suprafață de peste 22.000 mp, nu va fi deschis. Cei mici se vor bucura de locul de joacă imediat ce restricția va fi ridicată”, afirmă prefectul județului, Mara Togănel, unul dintre primii vizitatori ai parcului.

Suprafața, amenajată ca spațiu verde, cuprinde, pe lângă spațiul de joacă, un teren de sport multifuncțional, aparate de fitness pentru adulți, copii și persoane cu dizabilități, alei pietonale, o pistă de alergare elastică în suprafață de 540 mp, 40 de bănci, 6 seturi de mobilier urban, 8 cișmele, 10 suporturi rastel pentru biciclete, coșuri de gunoi pentru colectarea selectivă, un sistem automat de irigații și un sistem de supraveghere video. Acest parc este printre primele din regiune în care a fost montat un sistem wireless și un system de sonorizare ambientală, precizează primarul orașului, Cristian Moldovan.

 

OGRA - LITURGHIE ARHIEREASCĂ CELEBRATE DE ÎNALTPREASFINȚITUL PĂRINTE IRINEU

Duminică, 24 mai, a VI-a după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Ogra, protopopiatul Luduș, păstorită de părintele Cristian Florin Gheorghe. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfințitul a celebrat Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, după care a oficiat slujba de binecuvântare a noii case parohiale din localitate, recent renovată de către părintele paroh, cu sprijinul Consiliului parohial și al credincioșilor.

La momentul rânduit din cadrul ceremoniei religioase, diaconul Cosmin Chirilă a fost hirotonit preot pe seama parohiei Șoimuș, protopopiatul Sighișoara, iar părintele paroh Florin Cristian, pentru slujirea pastoral-misionară pe care a îndeplinit-o cu râvnă apostolică, a fost hirotonit întru iconom.

Adresându-se celor prezenți, în finalul cuvântului rostit, Înaltpresfințitul a afirmat: “Astăzi, când apostazia, păcatele, răul și egoismul întunecă viața omenirii, noi suntem chemați să răspândim pretutindeni lumina credinței și a harului, pentru ca oamenii să-L poată vedea mai clar pe Dumnezeu și să-L slăvească mai mult. Trăind conform principiilor evanghelice, noi vom fi semne ale iubirii lui Hristos și mărturisitori credibili ai prezenței Sale în această lume”.

Slujba a fost oficiată în aer liber, iar credincioșii respectând toate măsurile prevăzute ca urmare a instituirii stării de alertă.

 

Lasă un comentariu