AVERTISMENT SUMBRU DE LA BANCA MONDIALĂ: 60 DE MILIOANE DE OAMENI RISCĂ “SĂRĂCIA EXTREMĂ”

Distribuie pe:

Până la 60 de milioane de oameni vor fi împinși în “sărăcie extremă”, din cauza crizei de coronavirus, avertizează președintele Băncii Mondiale (BM). David Malpass a declarat că Banca se așteaptă ca economia globală să scadă cu 5% în acest an.

Pandemia a dus deja la pierderea de locuri de muncă și falimentarea multor întreprinderi, mai ales în țările sărace.

“Milioane de mijloace de trai au fost distruse, iar sistemele de asistență medicală sunt sub tensiune la nivel mondial. Estimarea noastră este că până la 60 de milioane de oameni vor fi împinși în sărăcie extremă, ceea ce anulează toate progresele înregistrate în ultimii trei ani, în combaterea acestui fenomen”, a spus Malpass.

Banca Mondială definește “sărăcia extremă” ca fiind traiul cu mai puțin de 1,90 de dolari de persoană pe zi.

Banca, având sediul central la Washington, oferă 160 de miliarde de dolari în subvenții și împrumuturi cu dobândă mică, pentru a ajuta statele sărace să facă față crizei. Malpass a spus că 100 de țări, în care locuiește 70% din populația lumii, au primit deja finanțări de urgență.

“Banca Mondială pune la dispoziție resurse considerabile, dar nu va fi suficient”, a adăugat Malpass, exprimându-și nemulțumirea că unii creditori comerciali refuză să acorde scutiri de datorii națiunilor sărace.

Banca a colaborat cu Fondul Monetar Internațional (FMI) la crearea unui sistem care să permită țărilor mai sărace să solicite scutiri la rambursarea împrumuturilor datorate membrilor G20, până la sfârșitul acestui an. (Membrii G20 sunt miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreea, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, reprezentată de președintele Consiliului European - n.n.)

În același timp, Jamie Dimon, directorul executiv al BM, a declarat că pandemia trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru a construi o societate mai echitabilă.

“Speranța mea este că vom folosi această criză ca un catalizator pentru a reconstrui o economie care să creeze și să susțină oportunități de redresare pentru mai multe economii, în special pentru cele rămase prea mult timp în urmă”, a scris el, săptămâna trecută, înaintea reuniunii anuale a acționarilor BM. (sursa - bbc.co.news).

 

Lasă un comentariu