HRAMUL BISERICII „SF. PETRU ȘI PAVEL", SĂRBĂTORIT LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Ca în fiecare an, la 29 iunie, în calendarul ortodox sunt sărbătoriți cei doi Sfinți Apostoli Petru și Pavel. Biserica Protopopială din Luduș, al cărui hram sunt cei doi sfinți Apostoli, s-a ,,îmbrăcat" de sărbătoare, primind cu ușile deschise enoriașii acestui locaș. Dar diferit de alți ani!

O zi frumoasă, cu multă lumină în exterior și în sufletele credincioșilor, care, așezați cuminți în bănci, la distanța cuvenită unul de altul, purtând, fără excepție, măștile protectoare. În curtea bisericii, cortul care a slujit drept altar cu câteva săptămâni în urmă era împodobit cu flori deosebite, iar cei prezenți în curte aveau bănci și scaune pentru a se așeza. În interior, în fața Altarului, o adevărată „grădină" cu flori albe de crin, trandafiri, garoafe și margarete, toate albe, așezate în glastre uriașe, dar și în jurul icoanelor, împletite, împodobind ca un nimb sfințenia de pe iconostas și tetrapoade. Sfânta Liturghie era oficiată, ca de obicei, de preacuviosul părinte protopop Lucian VOȘLOBAN, împreună cu părintele paroh Constantin SAVU. Nu lipsea nici cântărețul bisericesc ce acompania, cu vocea sa puternică, baritonală, Ovidiu BOGĂTAN, alături de soprana bisericii, doamna OLTEAN. La finalul slujbei, Părintele protopop a ținut o predică lungă, cu multe date istorice legate de acest așezământ și despre viața celor doi Sfinți Apostoli Petru și Pavel.

Biserica a împlinit în această lună 127 de ani de existență continuă. Construită între 1892-1893, în stil baroc vienez, pe locul altei Biserici de lemn care a ars cu mulți ani în urmă. Biserica actuală este zidită din cărămidă, cu bolta dreaptă din lemn și un singur turn-clopotniță, foarte înalt, deasupra intrării. În 1931 a fost pictată în tempera de pictorul Francisc Herczec din Cluj. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un proiectil a lovit biserica, distrugând bolta și pictura murală, cu excepția a patru tablouri religioase, care se păstrează până astăzi. După reparația din 1945 s-a slujit din nou în interior, iar pictura a fost realizată tot în tempera, în stil bizantin, de pictorul profesor Coriolan Munteanu din Cluj, în 1955. Iconostasul sculptat în lemn de tei a fost restaurat în 1956, iar icoanele au fost pictate pe lemn de pictorul Vasile Nițulescu, în 1999. Începând din 1982, se reface împrejmuirea cu gard de beton, iar între 1995-1999 se repictează biserica și iconostasul de pictorul Vasile Nițulescu din Brașov.

Din anul 2012, odată cu preluarea protopopiatului de preotul actual, Lucian Voșloban, a început un amplu proces de renovări și construcții noi prin: repararea zidurilor, acoperișului, schimbarea ferestrelor, a stranelor și pardoselii, instalarea încălzirii centrale etc. De asemenea, o clădire separată, construită pentru lumânări și pangar în dreapta bisericii, iar în curtea de jos o construcție ce adăpostește o troiță donată de doamna Valonia Gherasim, și o pictură religioasă de mari dimensiuni de pictorița Rodica Olteanu. Parohia mai deține și o seamă de cărți vechi de mare valoare istorică, scrise cu litere chirilice. Un Octoih, Triod, Antologhion (din 1737), Liturghier (din 1807) de la Blaj și altul din 1856, tipărit la Sibiu, ce făcea parte din biblioteca Mitropolitului Șaguna.

Sfântul Petru, pescar din Betsaida, era fratele Sfântului Apostol Andrei și cel mai în vârstă dintre cei 12 apostoli. Era o fire vulcanică, dar cu suflet mare, care, după anticiparea lui Iisus, s-a lepădat de Acesta înaintea Crucificării, însă Mântuitorul l-a iertat și l-a reabilitat în treapta Apostoliei prin întrebarea rostită de 3 ori către acesta: „Simone, Mă iubești tu pe Mine?". Suferă moarte martirică la Roma în anul 67 la aceeași dată (29 iunie) cu Sfântul Apostol Pavel, fiind răstignit pe cruce cu capul în jos, la cererea sa.

Sfântul Apostol Pavel era un om erudit, ucenic al marelui învățat al vremii Gamaliel. La început a fost un prigonitor al creștinilor, fiind evreu cu cetățenie romană. A scris 14 epistole și a călătorit în toată Europa, propovăduind pe Iisus cel Răstignit și Înviat pretutindeni. Se convertește la creștinism în urma arătării lui Iisus pe drumul Damascului, care îi spune: „Saule, Saule, de ce mă prigonești?" A fost omorât prin tăierea capului, la Roma, în aceeași zi cu Sfântul Apostol Petru, în timpul împăratului Nero.

Lasă un comentariu