AUTORITĂȚILE LOCALE SUNT AVERTIZATE SĂ ÎNDEPĂRTEZE DEPOZITELE DE DEȘEURI DE PE CURSURILE DE APĂ

Distribuie pe:

INHGA a emis atenționare hidrologică cod galben de inundații în șase bazine hidrografice Mureș, Olt, Argeș - Vedea, Buzău - Ialomița, Siret, Prut - Bârlad, valabilă începând de ieri de la ora 14.00, până azi, la ora 8.00.

Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE. Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare, în intervalul orar 16.00-22.00, pe unele râuri mici din județele: Neamț, Bacău, Harghita, Covasna, Iași și Vaslui.

Atragem din nou atenția autorităților locale asupra riscului pe care îl reprezintă depozitele de deșeuri rămase pe malurile sau în cursurile de apă. Din cauza fenomenelor hidrologice prognozate, există riscul ca depozitele de deșeuri rămase pe malurile apelor să fie antrenate de apele pluviale și să blocheze secțiunile de scurgere, provocând în acest fel inundații cu impact local major.

De aceea, autoritățile locale responsabile trebuie să verifice zonele aflate sub avertizare și să îndepărteze, cu maximă urgență, acolo unde există, aceste depozite.

Toți riveranii, precum și deținătorii de poduri și podețe trebuie să înțeleagă riscul la care sunt expuși. De aceea, trebuie să-și mențină curate în permanență șanțurile și rigolele pentru a evita blocarea scurgerii apelor. Totodată, populația este avertizată să nu mai arunce deșeuri în apă și pe malurile apelor, să-și curețe șanțurile și rigolele proprii pentru a asigura scurgerea apei.

Specialiștii Apelor Române monitorizează 24 ore din 24 situația hidrologică a râurilor aflate sub avertizare și asigură fluxul informațional al datelor la nivelul Dispeceratelor.

Cele 6 Administrații Bazinale de Apă (Mureș, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad) au primit avertizarea de la Dispeceratul central al Administrației Naționale “Apele Române” și au retransmis-o Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, precum și autorităților locale din zonele vizate de avertizare.

“Reamintim populației că, în perioadele când sunt emise coduri hidrologice, există posibilitatea producerii unor inundații cu caracter local. Oamenii trebuie să conștientizeze riscul la care sunt expuși și să-și ia propriile măsuri de protecție prin crearea de șanțuri și rigole sau curățarea lor, dacă există, pentru a asigura scurgerea apelor pluviale. În aceste situații, ca nicăieri în lume, nu există risc zero la inundații”, ERVIN MOLNAR, director general al A.N. Apele Române

INHGA anunță că vor avea loc posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE (COD GALBEN), pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș - bazin superior amonte S.H. Glodeni (județele: Harghita și Mureș), Târnava Mică - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Târnava Mare - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Harghita, Mureș, Sibiu și Alba), Olt - bazin superior amonte S.H Micfalău și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Micfalău - amonte Acumularea Ionești (județele: Covasna, Harghita, Brașov, Sibiu, Vâlcea și Argeș), Argeș - bazin superior, Dâmbovița - bazin superior (județele: Argeș și Dâmbovița), Ialomița - bazin superior, Prahova - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Dâmbovița și Prahova), Suceava - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Suceava), Moldova - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Suceava și Neamț), Bistrița - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Suceava, Neamț, Harghita și Bacău), Trotuș - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Harghita, Covasna, Neamț și Bacău), Putna - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Vrancea), Bârlad - bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați) și Bahlui (județul Iași).

e-mail: birou.presa@rowater.ro; biroupresaapeleromane20@gmail.com,

https://www.facebook.com/rowater.ro

Lasă un comentariu