SĂPTĂMÂNA PREVENIRII TRAFICULUI DE PERSOANE

Distribuie pe:

TRAFICUL DE PERSOANE - ȘI ÎN ATENȚIA TINERILOR INSTITUȚIONALIZAȚI

La evenimentul dedicat Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane au participat tineri instituționalizați din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor Mureș și câțiva elevi, însoțiți de psihologul școlar al Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș.

Alături de partenerii locali ai Centrului Regional Târgu-Mureș, invitați speciali la activitate, toți cei prezenți au avut ocazia să cunoască însemnătatea datei de 18 octombrie, marcată la nivel european, național și, implicit, județean, prin acțiuni ample de informare despre acest tip de crimă organizată, despre dimensiunile fenomenului traficului de persoane, dar și despre riscurile asociate acestuia. Pentru o înțelegere mult mai exactă a fenomenului, au fost vizionate filmulețe de prevenire vizând principalele tipuri de exploatare, însoțite și de date statistice înregistrate la nivel național în primele șase luni ale anului 2020.

Tinerii prezenți au contribuit personal la atenționarea asupra acestui fenomen prin realizarea de desene, muncă ce le-a fost răsplătită cu premii constând în rechizite școlare, realizate din fondurile Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș în cadrul Proiectului “Sunt responsabil! Mă implic!”.

 

FII STĂPÂN PE VIAȚA TA”

“Invitații noștri au avut și un moment de prezentare a activităților derulate de consilierii educativi și alți parteneri din județul Harghita, a celorlalte acțiuni din județul Mureș, realizate până la acest moment, materialul video prezentat fiind apreciat, iar munca tuturor considerată ca un sprijin real în reducerea acestui fenomen. Mulțumim Instituției Prefectului - județul Mureș, DGASPC Mureș, DJST Mureș, Asociației Getica, Direcției Poliția Locală Târgu-Mureș, CPECA Mureș, AJOFM Mureș, IȘJ Mureș, pentru parteneriatul în cadrul Campaniei locale “FII STĂPÂN PE VIAȚA TA” , lansată cu acest prilej, campanie care se adresează tinerilor instituționalizați în cadrul DGASPC Mureș. Lupta noastră nu se oprește aici, ea va continua prin noi, partenerii noștri, tinerii voluntari și societatea civilă, pe care o invităm să ne fie alături”, a afirmat comisar-șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela - coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P. Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Național al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfășura activități de prevenire și monitorizare a acestui fenomen infracțional.

“În cadrul proiectului «Fii stăpân pe viața ta», șase parteneri insti-tuționali din județul Mureș au conceput și au pus bazele unei structuri de seminarii, care au rolul de a-i ajuta pe tinerii instituționalizați să dezvolte abilități de viață autonomă, facilitându-le astfel tranziția spre viața pe cont propriu, adică cea de după ieșirea din sistemul de protecție specială a statului.

Fiecare partener instituțional va veni cu importante informații pentru tineri, care-i vor ajuta să își desăvârșească dezvoltarea și să poată deveni autonomi.

Scopul acestui proiect este de a pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru ca tinerii instituționalizați să devină cetățeni responsabili și implicați civic ai județului Mureș.

Mulțumesc partenerilor din proiect: ANITP - Centrul Regional Târgu-Mureș, DGASPC Mureș, Agenției Naționale Antidrog. AJOFM Mureș și Asociației Getica”, a precizat Șandru Anca Delia, director executiv adjunct al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș.

 

SUNT RESPONSABIL! MĂ IMPLIC!”

O altă activitate de promovare a Zilei Europene de luptă împotriva Traficului de Persoane a fost cea dedicată tinerilor Consiliului Județean al Elevilor Mureș, care vor fi voluntarii Centrului Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P. în școlile din județul Mureș și vor promova materialele informative realizate

de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.

La eveniment a participat și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș care, în cadrul Proiectului “Sunt responsabil! Mă implic!”, a distribuit măști, șepcuțe și tricouri cu mesajul “STOP TRAFICULUI DE PERSOANE”, în semn de solidaritate cu acțiunile organizate de specialiștii Centrului Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P. S-a dorit, astfel, să se atragă atenția asupra faptului că fenomenul persistă în rândul tinerilor și, mai mult, în ultima perioadă, s-a și accentuat.

“Le mulțumim celor prezenți și partenerului instituțional pentru implicarea în reducerea traficului de persoane în plan județean”, a declarat comisar-șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela - coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P.

 

ATELIER DE LUCRU MESAJUL MEU PENTRU CEL MAI BUN PRIETEN”

Specialiștii Centrului Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P., cu sprijinul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, au organizat patru activități la clasele pregătitoare, I, a II-a și a III-a de la Școala Gimnazială ,,Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc. Au fost acțiuni interactive, ce au presupus discuții și dezbateri pe tematica pregătirii antivictimale, de un adevărat folos fiind sfaturile și informațiile cuprinse în pliantele puse la dispoziție de Centrul Regional Târgu-Mureș. Mai mult, cu această ocazie a fost organizat și un atelier de lucru intitulat “Mesajul meu pentru cel mai bun prieten” , în care elevii s-au întrecut în recomandări care să îi ferească de posibilitatea de a ajunge victime ale traficului de minori.

Conducerea Centrului Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P. apreciază efortul colegilor polițiști de a se implica în lupta cu acest fenomen și de a promova mesajul antitrafic prin acțiuni de acest gen, fiind un exemplu că, în echipă, se poate reduce incidența acestui fenomen.

 

ÎNTÂLNIREA CU PSIHOLOGII CENTRULUI JUDEȚEAN DE RESURSE ȘI ASISTENȚĂ EDUCAȚIONALĂ MUREȘ

Seria activităților dedicate Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane a inclus și întâlnirea cu psihologii Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș, care vor putea identifica posibile victime ale traficului de persoane având informațiile puse la dispoziție de specialiștii Centrului Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P.

“Ne-am bucurat să vedem același interes și deschidere pentru prevenirea acestui fenomen, ceea ce ne-a convins că intervenția va fi una specializată și profesională. Totodată, materialele de prevenire vor fi un subiect de dezbatere la întâlnirile cu elevii din școlile în care aceștia își desfășoară activitatea”, a spus comisar-șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela - coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P.

 

GALERIE FOTOhttps://www.cuvantul-liber.ro//uploads/pdf/0.pdf

 

 

Lasă un comentariu