RAFILA, DESPRE VACCINAREA ANTI-COVID: CU SIGURANŢĂ, NU VA FI OBLIGATORIE NICI PENTRU COPII, NICI PENTRU ADULŢI

Distribuie pe:

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), medicul Alexandru Rafila, a declarat, joi seara, că vaccinarea anti-COVID nu va fi “cu siguranţă” obligatorie în ţara noastră, el adăugând că, potrivit unor studii făcute, acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populaţie.

“Cu siguranţă, acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi şi una este să discuţi despre vaccinul DTP, care e cunoscut de zeci de ani şi se cunoaşte foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacţii adverse şi aşa mai departe, şi altceva e să discuţi despre un produs nou, despre care lumea nu ştie nimic şi care a trecut doar prin nişte studii clinice. Deci, cu siguranţă, acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulţi, nici pentru altcineva, şi în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă. Aşa că eu sunt convins că această discuţie legată de obligativitate, cel puţin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi, nu este actuală”, a afirmat medicul Rafila, într-o intervenţie la postul Antena 3.

El a subliniat că pentru a avea încredere în această vaccinare din partea populaţiei, este nevoie să se facă o “foarte bună campanie de informare”, făcută profesionist şi cu transparenţă.

“S-au făcut sondaje, a făcut şi OMS inclusiv pentru România. Astăzi, un institut al Academiei Române a făcut, tot aşa, un studiu, şi în general acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populaţie. Important este ca prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească, dar aceasta e condiţionată de o foarte bună campanie de informare a populaţiei care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută şi atunci sigur că dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au probleme, nu au dezvoltat reacţii adverse, devin protejaţi în faţa bolii, cu siguranţă vor avea şi ei încredere să se vaccineze”, a evidenţiat Rafila. Totodată, el a subliniat că până acum tot ce se cunoaşte despre aceste vaccinuri anti-COVID sunt declaraţiile companiilor farmaceutice producătoare şi trebuie aşteptată autorizarea de către Agenţia Europeană a Medicamentului pentru a avea date complete cu privire la campania de vaccinare care trebuie făcută.

“Abordarea corectă o putem avea după ce aceste vaccinuri sunt evaluate şi sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Până atunci, noi avem doar nişte declaraţii ale companiilor producătoare, care au încheiat faza a treia a studiilor clinice, dar toate aceste documente urmează să fie evaluate de experţi independenţi de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sau de la FDA din Statele Unite. Abia ulterior putem să avem informaţiile pe care toţi încercăm să le cunoaştem. Deocamdată, sunt doar declaraţii ale producătorilor şi pe baza declaraţiilor nu se pot administra vaccinuri. Deci, doar după ce sunt autorizate”, a spus Rafila.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis s-a grăbit în afirmaţiile făcute cu privire la vaccinarea anti-COVID a categoriilor de risc în primă fază care ar putea începe undeva în primul trimestru al anului viitor şi apoi, din primăvară, şi a restului populaţiei, medicul Alexandru Rafila a răspuns că nu s-a grăbit deoarece “organizarea unei astfel de campanii necesită multe zile şi implică o logistică specială” şi a subliniat că “va fi o problemă serioasă şi dacă cealaltă jumătate a populaţiei care doreşte să se vaccineze nu se va putea vaccina”.

Medicul reprezentant al României la OMS a mai spus că trebuie înţeles că vaccinul anti-COVID nu va fi unul obişnuit, care se face la medicul de familie, ci va necesita centre speciale deoarece e vorba despre doze de vaccinuri foarte sensibile la variaţii de temperatură şi care implică să fie păstrate în condiţii speciale de temperatură.

Peste 38% dintre respondenţii unui sondaj au declarat că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 dacă un astfel de tratament ar fi disponibil în perioada următoare.

Sondajul a fost efectuat în perioada 25 septembrie - 16 octombrie, de către Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române. Volumul eşantionului a fost de 1.000 de persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor a fost de ± 3%. Metoda folosită a fost cea a chestionarului aplicat telefonic.

Astfel, 38,6% dintre respondenţi au precizat că ar refuza să se vaccineze dacă ar exista un vaccin împotriva COVID-19. Un procent de 30% au declarat că ar aştepta o perioadă şi s-ar vaccina doar dacă ar auzi că persoanele care şi-au administrat un astfel de tratament nu au avut probleme. 21,8% au afirmat că s-ar vaccina, iar 8% au spus că ar accepta doar dacă li s-ar explica mai multe despre acest tratament.

 

IOHANNIS: PLANUL NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ VA FI PREZENTAT SĂPTĂMÂNA VIITOARE

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi prezentat public săptămâna viitoare, fiindu-i alocate 30 de miliarde de euro din fonduri europene, a declarat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis.

“Pentru a veni cu noi măsuri, pentru a da un impuls hotărât economiei, pentru a intra într-o fază de redresare solidă, este nevoie de bani. Aceşti bani îi vom primi din fonduri europene”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

În acest sens, Iohannis a spus că a avut o discuţie cu premierul şi mai mulţi miniştri “pentru a găsi o formă foarte bună pentru ceea ce se numeşte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”.

“Este un plan amplu şi vom avea peste 30 de miliarde de euro din fonduri europene, pentru a finanţa măsurile din acest plan. Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare, este o măsură foarte largă care se referă şi la reforme şi la măsuri de infrastructură şi la multe sectoare care trebuie să fie şi modernizate, dar şi redresate. Vom prezenta acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă public, săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente”, a afirmat Iohannis.

 

11.949 DE ABSOLVENŢI AI UNIVERSITĂŢILOR DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE, LA EXAMENUL DE REZIDENŢIAT

Un număr de 11.949 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie s-au înscris, în acest an, la examenul de rezidenţiat, organizat, la nivel naţional, de Ministerul Sănătăţii în Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara, pentru ocuparea a 6.513 locuri şi 443 de posturi scoase la concurs, anunţă Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, printr-un comunicat de presă.

La examenul de admitere în rezidenţiat organizat duminică în Bucureşti, în Complexul expoziţional Romexpo, de UMF “Carol Davila”, s-au înscris 4.372 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, cu 1.113 mai mulţi faţă de anul trecut, reprezentând peste 36% din totalul candidaţilor înscrişi la nivel naţional.

“Spre deosebire de anii anteriori şi în contextul actualei crize pandemice, ca organizator al acestui examen extrem de important, Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti a ales ca locaţie de desfăşurare a concursului Centrul expoziţional Romexpo din Capitală ale cărui spaţii generoase s-au dovedit a fi, de altfel, şi la examenul de admitere în universitatea noastră, cea mai eficientă alegere, permiţând asigurarea în cele mai bune condiţii a tuturor măsurilor de securitate şi protecţie împotriva virusului SARS-CoV-2. Cu siguranţă, şi cu această ocazie, vor fi respectate cu stricteţe toate măsurile de siguranţă împotriva COVID-19, începând cu triajul epidemiologic, dezinfectarea mâinilor sau purtarea obligatorie a măştilor de protecţie facială şi, bineînţeles, distanţarea socială de minim 1,5 metri între candidaţi”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF “Carol Davila”, citat în comunicat.

Examenul se va derula sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore, iar candidaţii vor putea intra în sala de concurs unde au fost repartizaţi începând cu ora 8,30.

La nivel naţional, 6.396 de candidaţi s-au înscris pentru 4.080 de locuri scoase la concurs pe domeniul medicină, 3.009 pentru 1.219 locuri din domeniul medicină dentară şi 2.544 pentru 1.214 locuri din domeniul farmacie.

 

Lasă un comentariu