EDUCAȚIA NAȚIONALĂ ÎN VREMURI DE COVID-19, PRIN OCHII RECTORULUI UMFST LEONARD AZAMFIREI

Distribuie pe:

Săptămâna trecută, l-am avut ca invitat de onoare pe prof. univ. dr. Alexandru Rafila, fără doar și poate, unul dintre cei mai importanți oameni ai momentului. A fost prezent, aici, la Târgu-Mureș, ocazie cu care am dezbătut o serie de teme de actualitate alături de colegii din PSD Mureș.

Sunt două domenii către care ne vom concentra mai mult în discuțiile noastre și în afirmațiile noastre: unul este domeniul sanitar și celălalt este domeniul educațional. Îi voi lăsa pe colegii mei (conf. univ. dr. Corneliu Florin Buicu și prof. univ. dr. Alexandru Rafila - n. red.) să abordeze domeniul sanitar, deși mărturisesc că am o puternică îngrijorare pentru că, la nivel național, lipsește o perspectivă care să ne dea o speranță că lucrurile vor fi mai bune în viitor.

O să mă refer la domeniul educației, pentru că, deși acest domeniu este diferit de sănătate, până la urmă, cele două domenii au și multe lucruri în comun. Unul dintre ele este acela că ambele domenii se orientează către om, fie că vorbim despre elev, student sau despre omul bolnav.

Criza pe care o trăim astăzi are un impact foarte mare. O situație cum a fost cea de la Piatra Neamț ne scoate în față, într-un mod violent și tragic, problemele sistemului sanitar.

Vedem mai puțin, în acest moment, care sunt problemele sistemului educațional pentru că, dacă un eveniment ca cel de la Piatra Neamț ne trezește imediat, lucrurile care nu se întâmplă așa cum ar trebui în sistemul educațional au efect pe termen lung. Generăm, în acest moment, o generație de sacrificiu, elevi care au pierdut practic un an de educație, an care va fi aproape imposibil de recuperat, pentru că nu știm care sunt, de fapt, mecanismele de recuperare oferite de guvernanți.

S-au încercat soluții de tip surogat, care se pare că nu au eficiență, care nu mulțumesc copii, care nu mulțumesc părinții și, din acest punct de vedere, noi am susținut ca, acolo unde este posibil, să nu se închidă școlile, mai ales pentru ciclurile primar și gimnazial, știute fiind ratele foarte mici de infecție la copii. Este important ca elevii să meargă la școală, să participe la activități în mod direct, desigur, în condiții foarte clar definite de securitate pentru copii, pentru profesori și pentru părinți.

Desigur că, fiecare dintre noi sperăm să aibă loc o schimbare în bine. Mesajul nostru pentru dumneavoastră este să mergeți la vot, în data de 6 decembrie. Desigur, trebuie luate toate măsurile de siguranță și noi sperăm că va fi o organizare care, cel puțin în această privință, să fie bine făcută, pentru că riscul de îmbolnăvire vine nu din mersul la vot, ci din situațiile și acțiunile pe care nu le putem controla. Cu încredere în acest demers pe care îl facem, noi considerăm că putem să oferim o schimbare, iar schimbarea poate să vină din profesionalizarea administrării domeniilor pe care le reprezentăm.

 

 

Lasă un comentariu