REAUA-CREDINȚĂ, ELIMINATĂ DIN INFRACȚIUNILE CU FONDURI EUROPENE!

Distribuie pe:

În 12 decembrie 2020 a intrat în vigoare Legea nr. 283/2020 privind modificarea Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, impusă de transpunerea Directivei Uniunii Europene (UE) nr. 1.371 a Parlamentului și consiliului European, din 5 iulie 2017, privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale UE, prin mijloace de drept penal.

Potrivit juridice.ro, principala modificare o reprezintă eliminarea condiției existenței relei-credințe pentru infracțiunile împotriva intereselor financiare ale UE. Astfel, în urma modificărilor, simpla folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete va fi suficientă pentru aplicarea sancțiunii cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

De asemenea, pe lângă obținerea pe nedrept de fonduri, se introduce și obținerea pe nedrept de active din bugetul UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele acesteia.

Cu aceeași pedeapsă (închisoarea de la 2 la 7 ani) se sancționează și omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute pentru obținerea sau reținerea de fonduri active din bugetul UE, dacă fapta are ca rezultat obținerea sau reținerea pe nedrept a acestor fonduri ori active.

În consecință, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor sau activelor, care au fost obținute sau reținute din bugetul UE, se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Până în prezent, fapta de a folosi sau prezenta documente ori declarații false, inexacte sau incomplete era incriminată doar dacă avea ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri UE, nu și reținerea pe nedrept a acestora.

Totodată, s-a eliminat condiția existenței relei-credințe și în ceea ce privește folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor ce trebuie virate către bugetul UE sau către bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

În concluzie, nu trebuie să fii neapărat hoț sau “șmecher” (de rea-credință) ca să fii pedepsit pentru fraudarea fondurilor UE. La fel pățești și dacă ești incompetent, neatent, dezinteresat sau indolent. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu