COVID-19 - ȘTIRI DIN “TRANȘEELE” PANDEMIEI

Distribuie pe:

Vaccinul anti-Covid-19 și testul pozitiv

După mai bine de un an de pandemie cu un virus extrem de contagios și mortal, dezvoltarea nu a unuia, ci a două noi vaccinuri anti-COVID-19 aduce o licărire de speranță. Lansarea a fost lentă, dar există grupuri de oameni - vârstnici și lucrători esențiali - care au primit una sau două doze de vaccin și, atunci când un segment suficient de populație va fi complet vaccinată, în mod ideal, vom obține imunitatea de turmă. Acest lucru înseamnă că virusul este probabil să se răspândească mai puțin, să nu aibă încotro și, în cele din urmă, să moară sau să dispară. Încă nu este clar cât de mulți oameni trebuie vaccinați pentru a realiza acest lucru.

Cu toate acestea, înainte ca majoritatea populației să fie imunizată, și chiar și după aceea, trebuie să avem grijă. După vaccinare, este posibil ca testul să fie unul pozitiv, dar există o mulțime de factori care intră în joc.

Cât de eficiente și de sigure sunt vaccinurile?

Vaccinurile anti-COVID-19 au o rată de eficiență remarcabilă și au fost riguros testate pentru siguranță.

Un studiu din 2020 privind vaccinul Pfizer la mai mult de 43.000 de participanți, publicat în New England Journal of Medicine (NEJM), a constatat că vaccinul a fost 95% eficient în prevenirea Covid-19. Au existat doar reacții adverse minore și foarte puține reacții adverse severe. Un studiu din 2020 cu peste 30.000 de participanți la vaccinul Moderna, publicat în NEJM, a găsit rezultate similare: vaccinul a fost eficient în proporție de 94%, cu efecte adverse foarte rare.

“Datele Pfizer și Moderna sugerează că ambele vaccinuri sunt aproximativ 95% eficiente în prevenirea apariției COVID-19 simptomatic și sunt deosebit de eficiente în prevenirea formelor severe”, spune Anne Rimoin, profesor de epidemiologie la UCLA Fielding School of Public Health. Pentru comparație, vaccinul antigripal din sezonul trecut a fost 45% eficient, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Pentru a fi aprobat, beneficiile cunoscute și potențiale ale unui vaccin Covid-19 trebuie să depășească riscurile cunoscute și potențiale ale vaccinului, spune CDC. Asta înseamnă că puteți avea încredere în siguranța vaccinului și puteți ignora, confortabil, orice teorie a conspirației în această privință. Cu toate acestea, dacă sunteți gravidă sau ați avut reacții alergice la alte vaccinuri, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a stabili dacă se impune să renunțați la vaccinul anti-COVID.

Întrebări și răspunsuri

* Mă pot îmbolnăvi din cauza vaccinului?

Nu. Nu există niciun virus Covid în vaccin, deci nu puteți avea un test pozitiv pentru Covid și nu vă puteți îmbolnăvi de la vaccin. Ca răspuns la proteina spike, “vaccinul induce reacții imune - atât anticorpi, cât și imunitate celulară”, spune Stanley H. Weiss, MD, epidemiolog și profesor la Rutgers New Jersey Medical School și la departamentul de biostatistică și epidemiologie, Rutgers School of Public Health.

Imunitatea celulară se referă la activarea celulelor T, celule albe din sânge, care ajută și la combaterea virusului. Deși această imunitate celulară este probabil, și ea, foarte importantă, spune dr. Weiss, “majoritatea lucrurilor cunoscute despre vaccinurile cu ARNm se referă la anticorpii pe care îi induc”.

Prin urmare, deoarece corpul dumneavoastră va dezvolta anticorpii pentru a combate virusul în viitor, ați putea fi pozitiv la un test de anticorpi, dar nu la un test pentru virus.

* Cum aș putea contracta COVID-19 după ce am fost vaccinat?

Există câteva moduri în care acest lucru s-ar putea întâmpla. În primul rând, ați putea fi, fără să știți, deja infectat, înainte de a primi prima (sau chiar a doua) doză și, ulterior, să aveți un test pozitiv. “Durează câteva săptămâni până când corpul dumneavoastră va obține imunitate optimă după vaccinare”, spune Rimoin.

“Asta înseamnă că este posibil ca o persoană să poată fi infectată cu virusul care provoacă Covid-19 chiar înainte sau imediat după vaccinare. Acest lucru se datorează faptului că vaccinul nu a avut suficient timp pentru a oferi protecție. Acesta este motivul pentru care este esențial ca toată lumea să rămână vigilentă în ce privește purtarea măștii și distanțarea fizică, chiar și după vaccinare”, precizează Rimoin.

O altă posibilitate: deoarece prima doză nu este pe deplin protectoare (studiul NEJM privind vaccinul Pfizer a arătat că prima doză a fost eficientă doar în proporție de 52%), ați putea contracta boala în intervalul dintre cele două doze.

“Există o anumită protecție începând cu a 10-a zi după prima doză, dar în mod clar limitată”, spune dr. Weiss. “Aproximativ 10 până la 14 zile după a doua doză există o creștere semnificativă, dovadă nivelurile mult mai mari ale anticorpilor” explică el.

* Mă pot îmbolnăvi de COVID după ambele doze de vaccin?

Chiar și după două doze, înainte de a ajunge la imunitatea de turmă, există o oarecare posibilitate de a contracta boala. “Înțelesul eficacității de 95% este acela că unii oameni care au primit ambele doze de vaccin s-au îmbolnăvit de COVID-19; și anume, 100 la sută minus 95 reprezintă cinci la sută, la care s-a depistat boala, adică una din 20 de persoane”, spune dr. Weiss.

În plus, studiile au vizat doar persoanele cu o boală observabilă. “Dacă toată lumea ar fi testată, aproape sigur, cazurile de infecție asimptomatică ar fi fost detectate peste aceste cinci procente”, spune el. Deci, oamenii “trebuie să rămână la fel de vigilenți după prima doză de vaccinuri, dar și după a doua doză”.

Foarte important, totuși, dr. Weiss subliniază că, printre cei 5% care s-au îmbolnăvit, a existat și o “absență a deceselor”, ceea ce indică faptul că boala este mult mai puțin severă după vaccinare.

* Pot să transmit în continuare virusul după ce am fost vaccinat?

Din păcate, oamenii de știință nu știu încă. “Încercăm, în prezent, să înțelegem dacă o persoană poate fi infectată din nou și dacă poate transmite virusul altora”, spune Rimoin.

“Nu există încă suficiente dovezi cu privire la faptul dacă vaccinurile previn și infecția și transmiterea asimptomatică. Există studii în curs de desfășurare, care vor răspunde la această întrebare. Până să știm răspunsurile, ar trebui să fim în continuare cât mai precauți posibil”.

Dr. Weiss este de acord că aceia care au fost vaccinați trebuie să fie avertizați că ar putea transmite virusul. “Am văzut acest fenomen cu alți agenți infecțioși, așa că va fi important să examinăm această problemă pentru COVID-19”, spune el. Deoarece există atât de multe cazuri asimptomatice (mai multe decât în cazul altor virusuri), ar putea fi totuși posibil să se răspândească după vaccinare, fără ca persoana să fie bolnavă; deși probabilitatea este neelucidată.

CDC remarcă faptul că vaccinurile trebuie studiate în continuare în condiții “din lumea reală” - nu doar în studiile clinice - pentru a afla mai multe.

* Va proteja vaccinul împotriva noilor variante?

Din nou, oamenii de știință și medicii nu sunt total siguri cum vor funcționa vaccinurile împotriva versiunilor mutante Covid-19 ale virusului care provin din alte țări, inclusiv Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia.

“Este important ca oamenii de știință să le monitorizeze dezvoltarea și să investigheze aceste variante - Moderna tocmai a lansat o declarație conform căreia studiile lor (care nu au fost încă revizuite de colegi), arată că vaccinul actual protejează probabil și pentru varianta din Regatul Unit”, spune dr. Weiss.

Vaccinul oferă, de asemenea, protecție împotriva variantei din Africa de Sud, dar datele imunologice sugerează ca ar putea fi oarecum mai puțin protector, poate în intervalul de 85 la sută. Posibilitățile unei doze de rapel sau a unui nou vaccin care funcționează împotriva mai multor tulpini sunt, de asemenea, sub observație, spune el.

* Merită să mă vaccinez?

Absolut, da. Deși există încă necunoscute, cert este că boala COVID-19 este o boală mortală, iar vaccinul este un mod sigur și eficient de a evita îmbolnăvirea. În plus, vaccinarea este singura modalitate prin care lucrurile pot reveni la un anumit nivel de normalitate - în cele din urmă.

“După ce un segment suficient din populația totală va fi complet vaccinat, riscul general va scădea la nivel global”, spune dr. Weiss. “Estimările variază de la 75 la 90 la sută din persoanele care trebuie vaccinate pentru a atinge imunitate de turmă. “Motivul pentru care acest nivel de imunizare necesar este mai mare decât în estimările inițiale este că variantele sunt mai transmisibile decât tulpina inițială”, explică el.

Deocamdată, recomandările sunt de a purta măști și de a păstra distanța fizică, deși s-ar putea să vă simțiți mai bine când socializați cu alții care au fost, de asemenea, pe deplin vaccinați. Totuși, amintiți-vă că persoanele tinere și sănătoase (cu excepția lucrătorilor esențiali) nu au început încă să primească vaccinul; iar un vaccin pentru copii este încă în lucru.

“Nimic nu se va schimba până când nu vom putea fi 100% siguri că nu vom transmite boala și la alții”, spune Rimoin.

“Chiar și după vaccinare, dacă o persoană este expusă virusului SARS-CoV-2, poate dura ceva timp pentru ca răspunsul imun al organismului să controleze infecția. Între timp, va trebui să facem tot ce știm că împiedică răspândirea: purtarea unei măști, igiena mâinilor și distanța”.

“Repet, eficacitatea 95% nu este de 100%, deci persoana rămâne expusă riscului de infectare, până când ajungem la imunitatea de turmă”. “De asemenea, acea persoană s-ar putea să transmită virusul mai departe - nu știm. Astfel, cei care primesc vaccinul, chiar și după două doze, trebuie să se protejeze în continuare”, menționează dr. Weiss.

Concluzia? Vaccinați-vă și nu vă descurajați - cu eforturi continue pentru a vaccina pe toată lumea, știința este pe calea cea bună. (sursa - thehealthy.com/infectious-disease/test-positive-covid-19-vaccine/)

 

 

Lasă un comentariu