MUZICA DIN TIMPUL OPERAȚIILOR AJUTĂ LA RECUPERARE

Distribuie pe:

Cercetătorii olandezi din cadrul departamentelor de chirurgie și neuroștiințe de la Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam, citați de descopera.ro, susțin că simpla ascultare a muzicii în perioada în care este efectuată o intervenție chirurgicală poate contribui la recuperarea pacienților.

“Operația pe cord, de exemplu, poate fi un eveniment stresant, însă noi am identificat o modalitate prin care se reduc anxietatea și durerea postoperatorie a pacienților, fără efecte secundare.

În noua cercetare, am analizat date provenite din 16 studii cu privire la efectul muzicii asupra îngrijirii postoperatorii, studiile incluzând aproape o mie de pacienți, iar aproximativ 90% dintre proceduri au implicat grefe de bypass coronarian sau înlocuirea unei valve cardiace.

În general, muzica utilizată a fost relaxantă, fără ritmuri sau percuții intense, uneori provenind din listele cu melodii ale pacienților, alteori din cele preselectate sau alese de către medicii acestora.

Persoanele din grupurile de control au fost expuse la o varietate de alte opțiuni, cum ar fi odihna programată, exercițiile de respirație sau folosirea de căști fără muzică. Apoi, am folosit sisteme de evaluare validate pentru a măsura nivelurile de anxietate și de durere resimțite de pacienți.

Analiza datelor a demonstrat că ascultarea muzicii reduce semnificativ anxietatea și durerea pacienților după o intervenție chirurgicală cardiacă majoră. Mai multe zile în care pacienții au ascultat muzică au redus, de asemenea, anxietatea până la opt zile după operație.

Deși terapia prin muzică pare să ușureze disconfortul resimțit, ea nu a avut un impact semnificativ în ceea ce privește utilizarea analgezicelor opioide de către pacienți, durata de spitalizare a acestora, timpul de administrare a ventilației mecanice, tensiunea arterială, ritmul cardiac sau rata de respirație.

Cu toate acestea, spre deosebire de medicamente, muzica nu este însoțită nici de riscuri, nici de efecte secundare cunoscute, astfel că profesioniștii din domeniul sanitar ar trebui să ia în considerare expunerea la muzică în perioada operației pacienților supuși unei intervenții chirurgicale cardiace.

Chirurgii cardiologi efectuează cele mai invazive proceduri, care necesită deschiderea pieptului, oprirea inimii, utilizarea unui aparat inimă-plămân, în timp ce repară inima și apoi readucerea pacientului la viață. Fără îndoială, există o doză semnificativă de anxietate și de durere asociată acestor proceduri.

Însă, beneficiile muzicii se instalează rapid, iar efectul este mai pronunțat atunci când pacienții aleg melodiile”, afirmă oamenii de știință. (L.P.)

Lasă un comentariu