TIPOLOGIA CUPLURILOR CARE DIVORȚEAZĂ S-A SCHIMBAT, DAR MOTIVELE RĂMÂN ACELEAȘI!

Distribuie pe:

De când a fost declarată pandemia de Covid-19, familiile au fost obligate să stea împreună în casă, așa că mulți parteneri au avut ocazia să își reevalueze viața de cuplu. Din păcate, mulți au ajuns la concluzia că “așa nu se mai poate” și au decis să divorțeze.

Avocații în drept civil au observat că tipologia soților care cer divorțul este diferită de cea din anii trecuți. Acum este vorba despre oameni educați, bine plătiți, cu căsnicii de durată, iar printre surprize se numără... cei trecuți de 60 de ani, care vor să se bucure liberi de fiecare clipă.

Însă, psihologul Constantin Cornea, citat de descopera.ro, atrage atenția că motivele divorțului au rămas cam aceleași dintotdeauna, indiferent de categoria celor care îl solicită.

Amantul(a) - Aceasta poate fi o situație evidentă, clară, pentru care sunt date de necontestat. Sau... poate fi vorba doar de gesturi interpretabile sau de o gelozie dusă la extrem.

Familia de origine poate fi foarte invazivă - Părinții, socrii, rudele, în general, își pot da cu părerea despre ce și cum trebuie făcut în cuplu, ceea ce generează certuri foarte aprinse.

Prietenii toxici - Sunt acei “prieteni” care pot interveni în viața cuplului prin bârfe despre ce cred ei despre unul dintre cei doi parteneri sau prin opinii despre ce are unul sau celălalt de făcut, fără să țină cont de ceea ce au stabilit cei doi.

Modalitățile de creștere și educare a copilului - Pot exista dispute care au legătură cu copilul, cum ar fi: când este momentul să se nască, câți copii ar trebui să aducă pe lume, cine să se ocupe de ei (familia de origine, bona sau părinții să își împartă rolurile în mod egal).

Mai pot apărea certuri legate de ceea ce ar trebui să dezvolte copiii din perspectiva abilităților, respectiv un anume sport sau instrument muzical, o școală privată sau una de stat.

Bugetul familiei - Adesea banii pot duce la neînțelegeri, mai ales dacă cei doi au venituri diferite sau dacă, în timp, se dezvoltă diferit din perspectiva veniturilor sau al rolului social.

Treburile casnice - Partenerii (mai ales femeile) din cuplurile moderne nu mai acceptă să se ocupe exclusiv de curățenie, spălat, călcat, cumpărături, amenajarea locuinței sau zugrăvitul acesteia. Își doresc împărțirea sarcinilor, mai ales dacă ambii parteneri muncesc și participă la cheltuieli.

Cariera - Poate genera frustrări în cazul în care unul dintre parteneri sau amândoi își petrec prea mult timp la serviciu sau vorbesc despre problemele de serviciu acasă, încercând în acest mod să își construiască o carieră.

Mai pot apărea probleme și în situația în care unul va avea mai mult succes, ceea ce îl poate face să aibă un comportament condescendent sau agresiv față de partener.

Viața sexuală - Acest capitol poate genera enorm de multe frustrări, în situația în care apar diferențe de opinie legate de numărul actelor sexuale, poziții, experimentarea de jocuri cu conotație sexuală, jucării sexuale, fantasme legate de modul în care celălalt ar trebui să se comporte în pat înainte, în timpul sau după actul sexual.

Hobby-urile - Pot duce la conflicte în cazul în care unul dintre cei doi își dorește, de exemplu, să experimenteze cursuri de dans, ceea ce îl va pune în situația de a se atinge cu o persoană străină de sex opus. Mai putem vorbi despre hobby-uri care presupun lipsa de acasă (vânătoare, pescuit), care iau prea mult din timpul familiei.

Adicțiile - Indiferent dacă vorbim de alcool, droguri sau jocuri de noroc, adicțiile sunt extrem de periculoase. În cazul în care apare una sau mai multe teme de dispută, cu siguranță viața cuplului are de suferit.

Adicțiile repercutează și asupra stării de sănătate a unuia sau a ambilor parteneri, putând dezvolta afecțiuni, precum depresie, anxietate, tulburare bipolară, ciclotimie, atacuri de panică, tulburări de personalitate sau de comportament, gânduri sau planuri suicidare.

*

În cazul în care partenerii unui cuplu se regăsesc în situațiile prezentate, Constantin Cornea recomandă apelarea, fără jenă, la un specialist psiholog sau chiar la psihiatru, pentru a stabili un diagnostic clar al fiecăruia dintre cei doi, precum și pentru găsirea celei mai potrivite metode de tratament.

Astfel, se va putea restabili echilibrul fiecăruia dintre cei doi, dar și al vieții de cuplu în general. (L.P.)

 

Lasă un comentariu