CE ȘCOLI, PENTRU POSTURI PRIN PARTID, SE MAI FAC AZI?

Distribuie pe:

Acum mai bine de 30 de ani, ca să venim spre timpurile noastre, exista o instituție care pregătea cadre de nădejde pentru partid. Numele ei - Academia Ștefan Gheorghiu. Înființată de tovarășa Ana Pauker, în 1945, a purtat mai multe denumiri, printre care și cea deja menționată și scopul ei era pregătirea cadrelor de conducere a activității de partid, social-politice, economice și administrației de stat. Urmașa Academiei Ștefan Gheorghiu este, astăzi, ne zice Wikipedia, SNSPA (Școala națională de științe politice și administrative), înființată în anul 1991. Bun, aici am lămurit, Academia Ștefan Gheorghiu nu a murit, istoria ne-a păcălit, cum ar cânta Ada Milea, SNSPA ne-aduce cadrele! Paradoxal, pe site-ul propriu e lauda: La SNSPA sunt formați tineri capabili să gândească liber, prin încurajarea spiritului gândirii critice, a capacității de a-și înnoi permanent cunoștințele. Școala asta e fără și pe bani, cum e normal la o instituție de stat care vrea diplome fără număr și salarii nesimțite, și aveți de plătit 100 de lei la înmatriculare, plus 2.200, 2.900 sau 3.500 de lei pe an. Examen nu dați, e suficient media clasei a XI-a și să iei bacalaureatul inventat de Napoleon, uneori se cere scrisoare de motivație care elimină ce nu corespunde sistemului, iar la Științe politice se cere test grilă din ceva materii. La masterat e simplu, bagi o diplomă de licență și o scrisoare de motivație și te-ai făcut om. Sau, mă rog, ins cu calificare pentru a pupa posturi de la partid.

Colegiul național de apărare. Dacă nu îl ai, chiar ai trăit degeaba și nu visezi nici posturi prin partid, după ce ți-ai cumpărat sau ai muncit pentru o diplomă universitară. Chestie înființată în 1992. Înființarea Colegiului Național de Apărare a fost percepută de societatea civilă ca o contribuție majoră la integrarea organică a instituției militare în sistemul social și politic al statului de drept. Ați înțeles, da? Concursul de admitere constă în întocmirea și susținerea de către candidați a unui referat/eseu, conform tematicii și bibliografiei recomandate, în cazul programelor postuniversitare “Probleme actuale ale securității naționale” și “Politici și strategii de securitate națională”, și pe baza selecției de dosare în cazul programului postuniversitar “Securitate și buna guvernare”. Greu? Vax albina, curs lejer: de 4, 12 sau 24 de săptămâni.

Colegiul național de afaceri interne. Așa-i că nu știați că specia asta există? Înființare în 2008. Colegiul are rolul de a asigura cadrul instituțional, la nivel național și strategic, pentru pregătirea în domeniul afacerilor interne, precum și pentru formarea continuă a personalului Ministerului Afacerilor Interne și a altor categorii de personal din țară și străinătate. Cum e pentru elite, nu pupă toată lumea. Fără a se dori elitiste, cursurile contribuie la formarea elitelor intelectuale și profesionale ale țării, pentru domeniul afacerilor interne, pentru cel al administrației statale, în general, și pentru asigurarea unei reprezentări notabile și de impact a României în organizațiile europene și pe lângă alte structuri internaționale. Totuși, o frică feciorelnică în a da mai multe date despre admitere sau ce eseu magic și demn de Harry Potter trebuie prezentat, cu verificare sau nu la angajator.

Institutul Diplomatic Român. Organizează cursuri destinate persoanelor cu studii superioare, care funcționează în aparatul de stat sau în mediul privat, interesate în perfecționarea cunoștințelor și abilităților asociate domeniului relațiilor internaționale. Cum ajungi aici e tot o magie Hogwarts, site-ul nu oferă amănunte.

Am enumerat doar câteva instituții de care ai nevoie dacă vrei să fii mahăr civil la stat, că e vorba de Radio, Parlament, Apele Române... Sau în sute de consilii de administrație, la Guvern, la Administrația prezidențială, primării, consilii județene, prefecturi, ministere, direcții și agenții, adică oriunde e post care se ocupă de cei de la putere, cu sau fără carnet de partid, dar cu încuviințarea partidului. S-a schimbat ceva față de epoca de tristă amintire a tovarășilor? Da, e o democrație, ai libertatea să alegi pe ce listă de înfometați pui ștampila, dar respectivii vin tot cu cadrele. Care sunt tot cele din partid, verificate de partid sau tolerate de partid. Iar unele cadre s-au pregătit și cu mulți ani înainte, pentru a avea hârtiile care să le permită să ajungă la cașcaval și altele au fost aruncate la studii, pentru ca familia să pună mâna pe ciolan. Verificabil loco sau oriunde în țară.

Lasă un comentariu