AMBULANȚIERII ȘI SALVATORII MONTANI SE POT PENSIONA LA 57 DE ANI

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 27, din 11 ianuarie 2021, a fost publicată Legea nr. 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat, care prevede, printre altele, și reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare.

Noua lege vizează personalul care lucrează în serviciile de ambulanță, medici, asistenți medicali, ambulanțieri sau salvatori montani, care vor putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, doar în anumite condiții. Însă, în cazul în care starea de sănătate le permite, aceștia vor putea cere să lucreze în continuare.

Pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare, personalul profesionist operativ trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: vârsta minimă de 57 de ani și un stagiu de cotizare de cel puțin 30 de ani, din care cel puțin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.

Dar în cazul în care “starea de sănătate îi permite exercitarea atribuțiilor ce îi revin potrivit fișei postului, cu acordul anual al angajatorului, în urma certificării stării de sănătate de către medicul de medicina muncii, personalul care lucrează în serviciile ambulanțiere poate fi menținut în activitate, la cerere, și după împlinirea vârstei de 57 de ani”.

În cazul decesului titularului de pensie, soțul supraviețuitor, copiii minori, precum și copiii majori până la terminarea studiilor, ai acestuia, beneficiază de pensie de urmaș.

Legea a intrat în vigoare în 11 februarie 2021, la o lună după publicarea în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu