ȚARA, DUMINICA ȘI... COMPOZITORUL

Distribuie pe:

* “Când privesc cerul cu milioane de sori care luminează de sus și-și urmează căile cu o precizie veșnică, sufletul meu se înalță către izvorul cel dintâi al acestor făpturi - Dumnezeu”.

Ludwig van Beethoven (1770-1827), compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantică a muzicii. El a lăsat posterității opere nemuritoare. La vârsta de 10 ani a început să ia lecții de muzică, după care, cu ajutorul Arhiepiscopului de Bonn, pleacă la Viena în anul 1787, unde a luat lecții de la Mozart. Călătorește în aproape toate marile orașe ale Europei. Simfonia a IX-a i-a adus un succes triumfal, aproape revoluționar, încât în prezența familiei imperiale a primit cinci salve de aplauze. Moare în urma unei boli de ficat, iar la înmormântarea lui au participat mii de locuitori ai Vienei.

***

* Într-o duminică friguroasă, scriitorul italian Alessandro Manzoni, pregătindu-se să meargă la biserică, familia voia să-l împiedice. El le-a răspuns: “Dacă cineva dintre voi ar fi câștigat 100.000 de lire și astăzi ar fi ultima zi pentru ridicarea lor, nu ați alerga acolo, oricum ar fi timpul? Așa și eu, alerg la biserică, deși nu este aur în lume cu care ai putea plăti prețul Sfintei Liturghii”.

Alessandro Manzoni (1785-1873), unul din cei mai mari poeți și scriitori italieni, senator. A scris romane, dramaturgie, fiind un teoretician al romantismului italian. Este autorul recenziei “Scrisoare asupra romantismului”. Cea mai cunoscută operă a sa este romanul “Promessi Sposi”, apărut în 1827.

***

* “Rugă pentru neam” - Doamne, Dumnezeul nostru, /Dă-ne nouă iarăși rostul, /Dă-ne liniște și milă, /Duh în trupul de argilă. Dă-ne țara iar în țară, /Dă-ne dreptul să ne doară, /Dă-ne mamă, dă-ne tată, /Că ni s-au furat odată. Dă-ne frate, dă-ne soră, /Ce din lanțuri te imploră /Și într-o blândețe nouă, /Viața noastră dă-ne-o nouă”.

Adrian Păunescu (1943-2010), poet, critic literar, eseist, traducător, publicist, om politic patriot, director de revistă, autor, patriot desăvârșit.

P.S. Paracelsus (1493-1541) - celebru alchimist, medic, filosof, astrolog, teolog, filosof elvețian: “În noi se află lumina natură, și această lumină natură este Dumnezeu”.

 

Lasă un comentariu