,,CARTEA ESTE CEA MAI BUNĂ ARMĂ ÎMPOTRIVA INTOLERANȚEI ȘI IGNORANȚEI” (LYNDON BAINES JOHNSON)

Distribuie pe:

Mă numesc HÂNGAN ALEXIA MARIA, am 11 ani și sunt în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Dacia. Anul 2020 a fost unul dificil pentru toți, dar în special pentru elevi. M-am adaptat destul de greu fiindcă a fost o experiență nouă, dar totul s-a așezat în favoarea noastră.

După câteva săptămâni a început să îmi placă școala online fiindcă am avut mai mult timp pentru mine și familia mea. În perioada în care am stat acasă și am făcut școală online am petrecut mai mult timp cu familia și cu cățelușa mea, Luna. Lucrurile cele mai grele la școala online au fost momentele în care nu ne înțelegeam și perioada în care nu era sigur cum vom proceda în acea situație, adică ce ne arăta viitorul. Materia mea preferată este Limba Romană și consider că este cea mai frumoasă și distractivă dintre orele de la școală. Îmi place deoarece citim texte interesante și învățăm lucruri noi, cu fiecare lecție în parte. Apoi, rezolvând exerciții pe baza textului, ne dezvoltăm vocabularul și abilitățile de comunicare.

Dintre cărțile citite recent, preferatele mele sunt Matilda, Prinț și cerșetor, Jurnalul unei puștoaice, Micul prinț, Un leu sub pomul de Crăciun și Secrete de familie. Aceste cărți pe care le-am citit sunt foarte interesante, prezintă lecții de viață și te învață să înțelegi sentimentele altora.

În încheiere, dragi copii, vreau să vă încurajez să pășiți pe drumul cuvintelor ca să găsiți minunatul tărâm al poveștilor. Este minunat să poți trăi prin intermediul unor personaje fabuloase...

Vreau să vă recomand cartea educativă și amuzantă “Un leu sub pomul de Crăciun”. În aceasta este vorba despre un leu de pluș care în fiecare an, pe întâi decembrie, la miezul nopții, prinde viață. Până în Ajunul Crăciunului trebuie să găsească pe cineva care să îl iubească. Leul a ajuns la un bătrân pe care reușește cu mari greutăți să îl facă să îl îndrăgească.

 

Mă numesc DARIA TOMOROGA și sunt în clasa a IX-a C (profilul Științe sociale), la Liceul Teoretic “Gheorghe Marinescu” din Târgu-Mureș.

Sunt un boboc în mediul online... și nu pot să spun că este de invidiat. Cu greu am reușit să mă adaptez la acest stil de viață, laptopul devenind noua mea școală. Cu regret spun că încă nu am reușit să îmi cunosc îndeaproape colegii și profesorii, aceștia fiind doar o poză pe un ecran. Nu am petrecut foarte mult timp în incinta liceului și îmi lipsește prezența în clasă, îmi lipsesc sunetul clopoțelului și micile conversații din pauze, lecțiile de pe tablă... mi-e dor de școală. Înțeleg că școala online preferată este Limba engleză fiindcă mă va ajuta să îmi găsesc o carieră în viață. Să fiu sinceră cu voi, eu nu sunt o fană a cititului, dar, în schimb, în această pandemie am descoperit noi pasiuni care m-au făcut fericită. Câteva dintre ele sunt desenatul, gătitul împreună, cu mama mea, cântatul la chitară și vizionarea filmelor. În această pandemie am avut ocazia să mă uit la seria de filme Harry Potter care mi-au plăcut foarte mult, dar nu a întrecut serialul meu preferat “The Vampire Diaries”. Pot să vă spun că este un serial fascinant, cu personaje foarte interesante.

 

Eu, IFRIM RĂZVAN DANIEL LUCIAN, sunt unul dintre milioanele de copii constrânși să învețe acasă, i se spune școala online.

În mod normal, eu sunt elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș. Doamna noastră învățătoare ne-a îndrumat pașii din clasa pregătitoare până acum cu multă răbdare și pasiune. Dar, la începutul anului 2020, totul s-a schimbat. Umbra neagră a pandemiei a cuprins întreaga planetă. Pentru protecția populației s-au luat măsuri drastice. Una dintre aceste măsuri a fost închiderea școlilor și așa am început peripeția orelor online.

La început a fost greu... după o perioadă de acomodare, noi, copiii, împreună cu doamna învățătoare, am reușit să ne comportăm ca și în sala de clasă. Pe lângă faptul că ne era interzis ieșitul afară, am reușit să descopăr beneficiile cititului. După orele online, mai în joacă, mai în serios, am hotărât să scriu câteva poezii. După ce am citit câteva cărți, am deprins înțelesul cuvintelor, al rimelor și am reușit, sper, să creez câteva poezii frumoase.

Dintre toate cărțile citite, cel mai mult m-a acaparat “Cuore, inimă de copil”, scrisă de Victor Hugo. Din paginile cărții mi-am dat seama de greutățile întâmpinate de foarte mulți copii, de lipsurile lor și am învățat să prețuiesc tot ce am. Pe lângă faptul că eram departe unii de alții în fiecare zi, se iveau probleme precum lipsa conexiunii, pierderea semnalului. La început a fost greu, am avut doar telefonul. După cum se zice, când mi-era lumea mai dragă, se închidea sau nu mai puteam participa la oră. În cele din urmă, cu tableta, am reușit să particip normal la orele online și astfel am reușit să avansez în cunoașterea materiilor mele preferate: Matematica și Limba și literatura română, materii care m-au ajutat și mă vor ajuta în continuare să devin o persoană de care părinții mei sunt și vor fi mândri.

În final, îmi exprim dorința și speranța că totul va fi din nou ca la început, fără frica de a ne întâlni cu prietenii și îi sfătuiesc pe toți copiii să citească cât mai multe cărți deoarece cititul ne ajută să ne dezvoltăm.

 

CITITUL NE ÎNVAȚĂ SĂ GÂNDIM, NE FORMEAZĂ PERSONALITATEA, NE AJUTĂ SĂ NE EXPRIMĂM

Mă numesc BLAGA ANDREEA și am 12 ani, sunt în clasa a VI-a la Școala Gimnazială “Tudor Vladimirescu” Târgu-Mureș. Eu nu m-am adaptat greu la perioada online deoarece mi-am petrecut timpul cu familia mea și am descoperit lucruri noi. Un dezavantaj a fost să mă acomodez la școala online pentru că trebuie să îmi petrec timpul cu ochii în dispozitive tehnologice, pe când la școală era mult mai sănătos. Materia mea reprezintă cea mai bună modalitate pentru a ne continua cursurile, dar este o experiență nouă pentru fiecare dintre noi și nu pot să spun că o “prefer”. Însă este important să păstrăm un oarecare program și să încercăm să rămânem organizați, pentru ca revenirea în bănci să fie cât mai ușoară și, sper eu, ca acest lucru să se întâmple cât mai repede.

Mă bucur că datorită tehnologiei, orele și studiul au mers mai departe, iar eu mi-am descoperit pasiunea pentru Limba și literatura română și, totodată, pasiunea pentru lectură. Lectura este cheia îndrumătoare către lumi fantastice și universuri enigmatice. Cititul îmi dezvoltă imaginația, despre care Einstein spunea că “este mai importantă decât cunoașterea. Cunoașterea este limitată. Imaginația face ocolul lumii.” Tot el spunea că “logica te va duce din punctul A în punctul B. Imaginația te va duce oriunde....”

Îmi place mult să citesc, deoarece pot evada într-o lume diferită, unde am puterea de a explora tărâmuri și destine, de a vizita întreaga lume... pot visa cu ochii deschiși la zăpada albă, la valurile ludice ale oceanului și la tainele cerului.

Am multe cărți preferate, printre care se regăsește “Mândrie și prejudecată”, de Jane Austen... o carte fermecătoare, sensibilă și emoționantă, care ne prezintă stilul de viață al oamenilor din secolul al XIX-lea. Romanul este unul foarte interesant, având un stil elegant, aparte și care are puterea de a ne transpune în centrul acțiunilor. Povestea acestei cărți este plină de răsturnări de situație, sentimente și personaje distinse. Eroina cărții, Elizabeth Bennet, este o persoană înțeleaptă, inteligentă și foarte diferită de restul fetelor de vârsta ei. Aceasta dorește să se căsătorească din dragoste, iar calitățile sale inedite reușesc să îl atragă pe domnul Darcy, un om bogat, cu un rang înalt în societate.

Cu ajutorul acestei capodopere literare și a imaginației, am reușit să traversez lumea, să vizitez locuri noi, fantastice, să observ modul de viață al oamenilor din trecut și să sfidez linia orizontului.

Cititul ne învață să gândim, ne formează personalitatea, ne ajută să ne exprimăm și să construim relații mai bune cu cei din jur, ne mărește perspectivele și ne dezvoltă din punct de vedere mental.

Lectura este, pentru mine, cea mai frumoasă metodă de relaxare. Ea îmi îmblânzește sufletul, mă ajută să fac mai ușor legătura între trecut, prezent și viitor... reprezintă un mod prin care pot da libertate deplină gândurilor și prin care mă pot desprinde, pentru câteva clipe, de viața cotidiană...

 

               

Lasă un comentariu