CUM A AJUNS ROMÂNIA ÎN SITUAȚIA UMILITOARE DE A REVINDE VACCINURI. DE LA COMUNICAREA DEFICITARĂ LA LIPSA DE IMPLICARE A PERSONALULUI MEDICAL

Distribuie pe:

Pusă în situația de a rămâne pe stoc cu peste 1,5 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, România ia în calcul posibilitatea de a revinde serul amintit altor state care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Pe prețuri mai mici, atrag atenția cei din sistem, care afirmă că am putea ajunge în situația în care, atunci când vom avea nevoie de vaccinuri COVID-19 la fel ca în cazul celor de gripă, producătorii să nu mai fie dispuși să le aducă în țară, dată fiind instabilitatea din piață și lipsa de interes a populației.

“Când vom avea nevoie, nu vom primi vaccinuri”

Aici a dus însă nu doar lipsa de informare și controversele din jurul vaccinului AstraZeneca, existente și pe plan european, ci și lipsa de mobilizare a medicilor români cu privire la vaccinare, atrage atenția Radu Ganescu, vicepreședintele Forumului European al Pacienților.

“Noi am luat vaccinuri de nu avem ce să mai facem cu ele și probabil că le vom vinde mai ieftin și apoi, când vom avea nevoie, România va fi în situația în care nu va primi vaccinuri. La faptul că unele doze ajungem să le vindem și pe altele să le donăm a dus și lipsa de implicare a personalului medical. Din punctul meu de vedere, aici e cea mai mare problemă”, a explicat Radu Ganescu pentru Ziare.com.

Concret, din momentul în care vaccinul AstraZeneca a primit avizul de la Agenția Europeană a Medicamentului, 2,4 milioane de doze au fost aduse în România. Dintre acestea, doar 800.000 au fost utilizate până în prezent.

Donații printr-un mecanism european

Pe lângă posibilitatea de a le vinde, statul ia în calcul și să doneze o parte din doze printr-un mecanism european, COVAX. De altfel, au și fost făcute donații către Republica Moldova și ele vor continua, după cum a asigurat premierul Florin Cîțu.                          

“Probabil că dozele vor ajunge în țări de pe alt continent pentru că și în Europa valul de scepticism la vaccinarea cu AstraZeneca este foarte mare. Mie mi se pare o lipsă de informare și comunicare corectă. E imaginea perfectă a sistemului de sănătate românesc. De ce? Pentru că așa facem și cu vaccinul antigripal”, a completat Radu Ganescu.

Centrele de vaccinare nu mai cer AstraZeneca

De pildă, medicii de familie au fost destul de reticenți în a se implica în vaccinarea cu AstraZeneca după ce au ajuns la concluzia că românii se tem să se imunizeze cu acest ser. În județul Prahova există un singur centru în care se mai face imunizare cu AstraZeneca.

“Din punctul meu de vedere, a fost o problemă mare de comunicare de la bun început. Reacțiile au plecat oricum din străinătate. România nu a interzis vaccinarea cu AstraZeneca și bine a făcut, a fost o decizie înțeleaptă, a continuat vaccinarea”, a mai spus reprezentantul asociației de pacienți.

Toți ceilalți au accelerat, noi am frânat

România a ajuns, în câteva săptămâni, în situația de a se afla pe ultimele locuri din perspectiva imunizărilor pe plan european, alături de Bulgaria. Semnalul de alarmă a fost tras și de Sorin Ioniță, președintele Expert Forum.

De pildă, medicii de familie au fost destul de reticenți în a se implica în vaccinarea cu AstraZeneca după ce au ajuns la concluzia că românii se tem să se imunizeze cu acest ser. În județul Prahova există un singur centru în care se mai face imunizare cu AstraZeneca.

“Din punctul meu de vedere, a fost o problemă mare de comunicare de la bun început. Reacțiile au plecat oricum din străinătate. România nu a interzis vaccinarea cu AstraZeneca și bine a făcut, a fost o decizie înțeleaptă, a continuat vaccinarea”, a mai spus reprezentantul asociației de pacienți. (evz.ro)

Lasă un comentariu