VINE VARA, BINE-MI PARE, DAR FĂRĂ ARSURI SOLARE

Distribuie pe:

Arsurile solare se manifestă prin înroșirea pielii, mâncărimi, erupții cutanate, dureri, senzația de fierbinte la atingere * De obicei, apar la câteva ore după o expunere prelungită la radiațiile ultraviolete (UV), care provin de la soare sau din surse artificiale, cum ar fi lămpile solare sau saloanele de bronzat* Remediile la domiciliu pot oferi, de obicei, ameliorarea arsurilor, dar acestea pot dura câteva zile până la dispariția totală * Expunerea intensă și repetată la radiații UV nu provoacă doar arsuri solare, ci crește și riscul altor leziuni ale pielii: pete întunecate, pete aspre și piele uscată sau ridată * De asemenea, crește riscul unor forme de cancer de piele, inclusiv a melanomului, forma cea mai gravă și letală * Arsurile solare și afecțiunile asociate pot fi prevenite prin protejarea pielii, mai ales când suntem în aer liber, chiar și în zilele reci sau înnorate. *Potrivit experților de la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor (SUA), nu există “bronz sănătos” și orice schimbare a culorii pielii, după expunerea la soare sau la surse artificiale de bronzat, indică deteriorarea pielii produsă de radiațiile UV.

Simptome

Semnele și simptomele arsurilor solare includ: modificări ale nuanței pielii, care poate deveni rozalie sau roșie; durere și sensibilitate la atingere; inflamații; vezicule (bășici) care se pot sparge; durere de cap, greață, oboseală - dacă arsurile sunt grave - dureri de ochi, senzația de nisip în ochi.

Orice parte a corpului expusă poate fi afectată - inclusiv lobii urechilor, pielea capului, buzele și ochii, precum și zonele acoperite ale pielii dacă, de exemplu, îmbrăcămintea are o țesătură rară, care permite pătrunderea luminii ultraviolete.

Consultați medicul dacă arsurile solare: formează vezicule care vă acoperă o mare parte din corp; provoacă umflături severe pe față și pe mâini; prezintă semne de infecție - cum ar fi durere și/sau puroi în zona afectată; nu se vindecă în câteva zile.

Cauze și factori de risc

Arsurile solare se bazează pe melanină, pigmentul din stratul exterior al pielii, care îi conferă acesteia culoarea normală. Când este expus la radiații UV, corpul se protejează, accelerând procesul de producere a melaninei. În exces, melanina duce la bronzarea pielii, reprezentând, de fapt, modul în care organismul încearcă să blocheze pătrunderea razelor UV, pentru a preveni arsurile solare. Dar protecția merge doar până în acest punct: în exces, radiațiile UV produc arsuri ale pielii, chiar și în zilele reci sau înnorate: zăpada, nisipul, apa și alte suprafețe pot reflecta razele UV, care “ard” pielea. Mai mult - radiațiile UV sunt mai intense la altitudini mari.

Factorii de risc includ: tenul deschis la culoare, ochi albaștri și părul roșcat sau blond; activități prelungite în aer liber; înotul sau stropirea pielii cu apă, deoarece pielea umedă tinde să se încingă mai mult și mai repede decât pielea uscată; consumul de alcool în spații deschise, în zilele caniculare; expunerea regulată a pielii neprotejate la radiațiile UV provenite de la soare sau din surse artificiale (saloanele de bronzat); administrarea de medicamente care favorizează arsurile (fotosensibilizante).

Complicații

Expunerea intensă, repetată, la soare, provoacă nu doar arsuri, ci crește riscul altor leziuni sau boli: îmbătrânirea prematură a pielii (fotoîmbătrânirea), leziunile precanceroase ale pielii și cancerul de piele.

* Îmbătrânirea prematură a pielii

Expunerea prelungită la soare și arsurile solare repetate accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, făcându-te să arăți mai în vârstă decât ești în realitate. Modificările pielii cauzate de radiațiile UV poartă numele de fotoîmbătrânire, fenomen care are ca rezultate: deteriorarea țesuturilor conjunctive, proces care scade vigoarea și elasticitatea pielii; formarea de riduri adânci; piele uscată și aspră; apariția de vinișoare roșii, fine, pe obraji, pe nas și pe urechi; pistrui, mai ales pe față și pe umeri; pete închise la culoare sau decolorate (macule) pe față, pe dosul mâinii, pe brațe, pe piept și pe partea superioară a spatelui - numite și “lentigine solare”.

* Leziuni precanceroase ale pielii

Leziunile precanceroase ale pielii apar ca niște pete rugoase, solzoase, în părți ale corpului afectate de soare. Se găsesc de obicei pe zonele expuse la soare ale capului, feței, gâtului și mâinilor persoanelor cu pielea deschisă la culoare. Aceste pete pot evolua spre apariția cancerului de piele. Se mai numesc și cheratoze actinice și cheratoze solare.

* Cancer de piele

Expunerea excesivă la soare, chiar dacă nu produce arsuri, poate să deterioreze ADN-ul celulelor pielii și să crească riscul de cancer de piele, chiar în forma sa cea mai gravă și letală - melanomul. Arsurile solare din copilărie și adolescență pot crește riscul de a dezvolta melanom, mai târziu în viață.

Cancerul de piele apare, în principal, pe acele zone ale corpului care sunt cele mai expuse la soare: scalp, față, buze, urechi, gât, piept, brațe, mâini, picioare și spate.

Unele tipuri de cancer de piele se prezintă ca o mică excrescență sau umflătură care sângerează ușor, face crustă, se vindecă și apoi se redeschide. În cazul melanomului, o aluniță deja existentă se poate modifica sau poate să apară o nouă aluniță cu aspect suspect. Un tip de melanom numit lentigo maligna se dezvoltă în regiuni ale corpului care au fost, timp îndelungat, expuse la soare. Începe ca o pată plată, de culoare cafenie, apoi se întunecă la culoare și, treptat, se mărește.

Consultați medicul dacă observați o modificare suspectă a pielii, o schimbare a aspectului sau texturii unei alunițe sau o durere care nu se vindecă. Potrivit unui studiu publicat în 2010, în British Journal of Cancer, aproximativ 86% din cazurile de melanom pot fi atribuite expunerii la radiațiile solare UV.

Alte studii au descoperit că unele forme de cancer de piele sunt legate de comportamente precum: petrecerea unei perioade mai mari de timp în aer liber, pentru muncă sau plăcere (inclusiv plajă), statul mai mult timp în costum de baie sau îmbrăcăminte de vară, locuitul într-o zonă cu intensitate ridicată a soarelui; istoricul arsurilor solare (mai multe arsuri solare înseamnă un risc mai mare).

Afectarea ochilor

Soarele poate “arde” și ochii. Radiațiile UV în exces dăunează retinei, cristalinului sau corneei. Deteriorarea cristalinului poate duce la opacizarea acestuia (cataractă). Ochii devin dureroși sau însângerați. Arsurile solare ale corneei sunt cunoscute și sub numele generic “orbire la zăpadă”.

Prevenire

* Evitați expunerea la soare între orele 10.00 și 16.00. Razele soarelui sunt mai puternice în acest interval orar.

* Îmbrăcați-vă adecvat. Când sunteți în aer liber, purtați o pălărie cu boruri largi și îmbrăcăminte care să vă acopere inclusiv brațele și picioarele. Culorile închise oferă mai multă protecție.

* Folosiți, frecvent și “fără zgârcenie”, creme sau loțiuni cu un grad de protecție UV cât mai ridicat (cel puțin 30), rezistente la apă, inclusiv balsam pentru buze.

* Cu aproximativ 15-30 de minute înainte de a ieși din casă, ungeți zonele de piele neprotejate de îmbrăcăminte. Aplicați cât mai multă cremă, la fiecare 2 ore, și după înot sau când transpirați. Dacă folosiți și un produs împotriva insectelor, aplicați mai întâi crema cu protecție solară.

* Purtați ochelari de soare cu protecție UV când sunteți în aer liber. Lentilele mai întunecate nu sunt neapărat mai eficiente în blocarea razelor UV.

* Fiți atenți la medicamentele cu efect asupra pielii expuse la soare. Unele medicamente eliberate cu sau fără prescripție medicală, inclusiv antibioticele, retinoidele și ibuprofenul pot face ca pielea să devină mai sensibilă la lumina soarelui. Discutați cu farmacistul sau cu medicul despre efectele secundare ale medicamentelor pe care le luați.

Tratament

Din păcate, nu există un tratament rapid pentru arsuri solare. Odată ce v-ați procopsit cu ele, răul este făcut - deși poate dura 12 până la 24 de ore după expunerea la soare pentru a cunoaște amploarea și gravitatea arsurilor și mai multe zile pentru ca pielea să înceapă să se vindece.

Între timp, cel mai eficient tratament pentru arsuri solare vă ajută pur și simplu să vă ușurați starea de disconfort: aplicați comprese reci (un prosop umezit cu apă de la robinet) pe pielea afectată, sau faceți o baie rece, adăugând, în cadă, aproximativ 60 de grame de bicarbonat. Folosiți creme/geluri hidratante, de preferință cu aloe. Evitați produsele care conțin alcool, pentru că pot usca și mai mult pielea. Feriți-vă de produsele care conțin anestezice, cum ar fi benzocaina. Există puține dovezi că aceste produse sunt eficiente. În unele cazuri, pot chiar irita pielea. Benzocaina este legată și de o afecțiune rară, dar gravă, uneori mortală, care scade cantitatea de oxigen pe care o poate transporta sângele.

Dacă se formează vezicule, nu le spargeți. Acest lucru nu face decât să încetinească procesul de vindecare și crește riscul de infecție. Dacă se sparg singure, curățați rana cu apă și săpun, apoi aplicați un unguent cu antibiotice pe rană și acoperiți-o cu un bandaj antiaderent.

Dacă se impune, luați medicamente antiinflamatoare - cum ar fi aspirina sau ibuprofenul - conform instrucțiunilor din prospect - până când dispar roșeața și durerea. Nu dați aspirină copiilor sau adolescenților. Poate provoca sindromul Reye, o boală rară, dar potențial fatală.

Adresați-vă medicului pentru tratamentul arsurilor solare dacă acestea vă acoperă o mare parte din corp cu vezicule, dacă sunt însoțite de febră mare, stări de leșin sau dureri puternice, care nu se ameliorează în câteva zile.

Pentru a preveni viitoarele episoade de arsuri solare, utilizați produse de protecție solară în mod frecvent și cu generozitate! Beți multă apă pentru a preveni deshidratarea.

În fine, dar nu în ultimul rând, specialiștii atrag atenția că mersul la solar/bronzarea artificială nu protejează împotriva arsurilor, deși unele persoane cred că “un bronz de pregătire”, înainte de a merge la mare, este eficient. Acesta nu constituie, însă, un substitut pentru protecția de calitate oferită de crema de protecție solară, iar riscul pe termen lung al acestui tip de “pregătire” depășește beneficiile sale nedovedite. (surse - mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, healthline.com; surse foto - acasa.ro, timpul.md)

Lasă un comentariu