EXPLOZIE LA COMBINATUL CHIMIC TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

DIN PARTEA CONDUCERII AZOMUREȘ

Situația pe platforma Azomureș s-a stabilizat la scurt timp după ce s-a produs un incident în timpul nopții. Compania a început o anchetă internă.

La o oră după miezul nopții, la 1.02, a avut loc o explozie pe platforma Azomureș, la instalația Amoniac 3, care se afla în ultima fază a procesului de repornire. Operatorii instalației au aplicat procedurile specifice de oprire de urgență, iar Serviciul Privat de Urgență Falck Azomureș și ISU Mureș au intervenit pentru stingerea incendiului, cu zona izolată.

Nu s-au înregistrat emisii de amoniac la nivelul platformei și, pe tot parcursul intervenției, siguranța altor angajați, funcționarea celorlalte instalații de pe platformă și comunitatea locală nu au fost puse în pericol.

Cel mai important lucru pe care îl putem spune este că a existat o singură persoană rănită, un angajat al instalației Amoniac.

Din cauza exploziei, unele ferestre s-au spart și cioburile i-au provocat o rană la unul dintre antebrațe. Colegul nostru a fost transportat la spital, a primit toate îngrijirile medicale necesare și a fost deja externat.

Compania a început o anchetă internă asupra incidentului tehnic. Cooperăm cu autoritățile care au responsabilități în acest domeniu și vom furniza informațiile necesare. Prioritatea companiei este de a asigura în primul rând siguranța angajaților și a comunității locale, iar modul în care a fost tratat incidentul tehnic a demonstrat eficacitatea măsurilor de oprire în caz de urgență.

Recunoaștem îngrijorarea comunității locale cu privire la amploarea evenimentului și oferim asigurări că există măsuri care pot limita, în orice moment, escaladarea unui incident tehnic la una dintre instalațiile de pe platformă. Azomureș rămâne o instalație industrială de top, cu standardele UE de siguranță în vigoare.

BIROUL DE PRESA AZOMUREȘ

INTERVENȚIA ECHIPAJELOR ISU

Ieri dimineață, la ora 1.03, a avut loc o explozie urmată de incendiu la stația de amoniac III din cadrul Combinatului Chimic Azomureș.

Pentru limitarea efectelor evenimentului au intervenit pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială CBRN, o autospecială de descarcerare, o autoscară mecanică, patru echipaje SMURD, un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă, Punctul de Comandă Mobil și două autospeciale de primă intervenție și comandă precum, patru ambulanțe SAJ și Serviciul Privat Pentru Situații de Urgență din cadrul operatorului economic.

Incendiul a fost localizat în cel mai scurt timp posibil, acesta s-a manifestat local, la nivelul aparaturii din proximitate și la capetele de țeavă.

La ora 1.30 a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populației din zona limitrofă a operatorului economic, fiind precizat faptul că evenimentul nu prezintă pericol pentru cetățeni.

Echipajul de pe autospeciala CBRN a executat măsurători în zonă, iar în urma acestora, valorile din atmosferă erau normale.

În urma exploziei, o persoană de sex masculin, de aproximativ 50 de ani, a necesitat îngrijiri medicale, victima a suferit o fractură la membrul superior drept, aceasta fiind transportată la UPU SMURD Târgu-Mureș.

Incendiul a fost declarat lichidat la ora 2.45.

Cauza probabilă de producere e evenimentului urmează să fie stabilită de către o comisie constituită în acest sens.

ISU Mureș a activat grupa operativă imediat după producerea evenimentului, pentru gestionarea situației de urgență.

COMUNICATUL PREFECTULUI JUDEȚULUI MUREȘ, MARA TOGĂNEL:

“La Combinatul Azomureș are loc o anchetă amănunțită privitoare la explozia de azi noapte, la instalația Amoniac 3, care se afla în ultima fază a procesului de repornire.

Am participat îndeaproape la coordonarea intervenției alături de grupa operativă activată de urgență, obiectivul fiind reducerea la minim a oricărui pericol pentru comunitatea noastră.

Azi noapte m-am asigurat că angajatul Azomureș care a fost rănit în timpul incidentului a primit îngrijirile medicale de specialitate, iar apoi a ajuns cu bine acasă.

La nivelul platformei Azomureș și în zona de influență a combinatului nu au fost înregistrate emisii de amoniac care să pună în pericol angajații sau comunitatea locală.

Azomureș trebuie să trateze cu maximă seriozitate evenimentul de azi noapte, iar în perioada următoare va trebui să dea asigurări serioase că un astfel de incident tehnologic nu va mai avea loc.

Funcționarea Combinatului Azomureș în condiții de siguranță trebuie să fie un subiect extrem de serios, care să preocupe compania privată și autoritățile publice, în egală măsură.

Târgumureșenii trebuie să aibă garanția că sunt în siguranță, iar acest lucru poate avea loc doar printr-o analiză transparentă a activității Azomureș și o pregătire serioasă care să preîntâmpine astfel de incidente.”

Vă mulțumim!

CANCELARIA PREFECTULUI INSTITUȚIA PREFECTULUI - JUDEȚUL MUREȘ

DECLARAȚIA PRIMARULUI MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ ÎN LEGĂTURĂ CU EXPLOZIA DE LA COMBINATUL AZOMUREȘ

“Am fost astăzi pe platforma Combinatului Chimic. Locuitorii nu mai sunt în pericol, iar conform tuturor indicatorilor oficiali, indicele de poluare a aerului nu a crescut. Asta nu înseamnă că putem trece peste explozia de azi-noapte! Am cerut Ministerului Mediului să investigheze starea combinatului și toate autorizațiile. Consultându-mă cu domnul ministrul Tánczos Barna, dumnealui mi-a promis că o comisie de experți va efectua investigații acolo. De asemenea, solicităm forurilor europene evaluarea situației și o anchetă la fața locului. Ne vom adresa Comisarului european pentru mediu și Comisiei pentru petiții deoarece ne dorim o evaluare reală a situației și luarea unor măsuri concrete de securitate.

Dar, ce e mai important, ne pregătim pentru posibilitatea ca târgumureșenii să-și spună părerea în cadrul unui referendum privitor la gestionarea situației și viitorul uzinei. Pe lângă toate opiniile profesioniștilor, important este ca populația să-și exprime punctul de vedere.

Tuturor trebuie să le fie clar că sănătatea și siguranța locuitorilor din Târgu-Mureș este primordială!”

Lasă un comentariu