CHRISTIAAN BARNARD: “INIMA NU TREBUIE SĂ MOARĂ”, VEȘNIC O SĂ SE ROSTEASCĂ NUMELE SĂU...

Christiaan Barnard, marele chirurg cardiotoracic de renume mondial, mai ales prin efectuarea primului transplant de inimă, la 3 decembrie 1967, a trecut în veșnicie (Veșnic o să se rostească numele său...), la vârsta de 78 de ani.

Însoțit de prof. univ. dr. Pop de Popa Ioan, care recent a trecut la cele veșnice, a vizitat clinica de Chirurgie II și Chirurgie Cardiovasculară din Târgu-Mureș, în aprilie 1972, fiind, împreună cu soția, găzduit la Vila Președintelui României, de la Platoul Cornești.

Primul contact l-a avut cu medicii de la clinica amintită, iar a doua zi a ținut o prelegere pentru studenți.

Meritele lui profesional-științifice sunt arhicunoscute, mai ales de cei din domeniu.

Doar un exemplu: în 1961, încă tânăr, a făcut un popas la Londra, unde a vizitat 3 copii pe care i-a operat. După multe experiențe, perfecționări și specializări, mai ales în S.U.A., s-a stabilit în Africa de Sud, la Johannesburg, Spitalul Groote-Schuur, Universitatea de Medicină din Cape Town.

Din cauza unei maladii articulare, care i-a afectat și mâinile, la un moment dat n-a mai operat și s-a dedicat vieții universitare, fiind și director la un Spital de Geriatrie din Elveția.

Era un om frumos, senin, dezinvolt, prietenos, chiar captivant.

A nu se confunda cu fratele său, tot chirurg cardiotoracic, numit Marius Barnard, care a făcut mai multe vizite și intervenții chirurgicale în Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu