DUMINICA (Ă), PROSTUL, PĂUNUL, DOBITOACELE ȘI... TALIBANII

Distribuie pe:

* “În viitorul pe care-l vrem sigur, sperăm la o lume așezată pe aceste patru realități: a)- Libertatea cuvântului și exprimării în întreaga lume. b)- Libertatea de a-și adora fiecare Dumnezeul, în felul care-i convine, în lumea întreagă. c)- Libertatea de a trăi la adăpost de nevoi, ceea ce implică, pe plan mondial, o înțelegere economică, asigurând popoarelor o viață sănătoasă și pașnică în întreaga lume. d)- Libertatea de a trăi fără teamă, ceea ce impune, pe plan mondial, reducerea armamentelor, atât de completă, încât nicio țară să nu fie în măsură să comită contra vecinului său un act de agresiune fizică, peste tot în lumea întreagă”.

Franklin Delano Roosevelt (1882-1945), om de stat nord-american, președintele U.S.A. (1933-1945).

***

* “Un prost nu spune lucruri inteligente, dar un inteligent spune multe prostii. O sută de mii de proști nu fac un inteligent, dar o sută de mii de inteligenți fac un prost. În lume, prioritatea are prostia”.

Garabet Ibrăileanu (1871-1936), critic și istoric literar

***

* “Păunul este unul dintre cele mai frumoase și mărețe păsări existente. Ținuta sa îl prezintă a fi unul dintre cele mai mândre păsări. Un crescător și cunoscător al păunilor, spune că el se uită cu multă trufie și mândrie spre penele sale, dar, îndată după aceasta, uitându-se în jos la picioarele negre și urâte, rămâne parcă umilit de rușine”.

Dragii mei cititori! “Oricâte bunătăți vom avea, ele vin de la Dumnezeu: avere, sănătate, înțelepciune, daruri sufletești. Să ne uităm în sus spre Dumnezeu și să-I mulțumim; să ne uităm însă și în jos, în cămara inimii noastre, unde numai noi știm ce avem, la păcatele și neputințele noastre și atunci vom scăpa de trufia și mândria care nu este ziditoare de suflet, adică, cum se zice în popor:”Să nu ne umflăm în pene ca păunul, fiindcă ni se vede negreala ancestrală”.

***

* “Conștiința! - Instinct dumnezeiesc, voce nemuritoare cerească, călăuză sigură a unei ființe neștiutoare și mărginită, dar inteligentă și liberă; judecător fără greș al binelui și răului, care face pe om asemenea lui Dumnezeu, tu îl faci să înfăptuiască ceea ce este moral! Fără tine nu simt în mine nimic care să mă ridice deasupra dobitoacelor”.

Jean - Jacques Rousseau (1712-1778), a fost un filosof francez de origine genoveză, scriitor și compozitor, unul din cei mai iluștri gânditori ai iluminismului.

Eu, în calitate de “Taliban (Apologet)”, mă simt jignit și umilit fiindcă un “dumicat” de “Duminică” jignește și umilește un întreg neam românesc, creștin, ortodox. Ce ar spune acest “păun cu labe negre” la spusele poetului nepereche, care, de peste veacuri, ne trezește din adormire: “Biserica ortodoxă este mama neamului românesc” sau, ceea ce le spunea marele Iorga studenților săi: “Prin religia ortodoxă, suntem contemporani cu strămoșii noștri”. Aceste patru cugetări, vin parcă să ne spună că, atunci când nu avem o conștiință de neam, țară, tradiție, religie, morală și dreptate, ne asemănăm mai mult cu dobitoacele, și nu cu numele de “om” , la care se pretind unii, care vor să se bage în seamă. Închei, cu o altă cugetare care sper să-l facă pe acest “dumicat” să se spele de negreala prostiei care este mai mare decât el: “Dacă tăceai, filosof rămâneai”.

P.S. “Înțelepciunea lui Isus Sirah cap. 51, vers: 21 și 35: “Am plecat puțin urechea mea, și am primit și multă învățătură am aflat. Luați învățătură, că mult argint și mult aur veți câștiga cu ea”.

Cu iertăciune,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu